Duhovne vježbe u samostanu „Sv. Obitelji“ u Dubrovniku Subota, 16. 6. 2018.

Za svaku osobu posvećenog života duhovne vježbe su poseban događaj i duhovni doživljaj.

Tu radost povlaštenog vremena imale smo mi sestre u samostanu „Sv. Obitelji“ u Dubrovniku, 3. do 9. lipnja 2018. godine. Voditelj duhovnih vježbi bio je p. Smiljo Brnadić, karmelićanin.


U uvodnom razmatranju podsvijestio nam je što bi trebali biti dani duhovnih vježbi. Dani pustinje, gdje bi svaka osoba trebala naći sebe u tišini pred Bogom. Kao što je Jahve vodio svoj narod kroz pustinju u Obećanju zemlju, tako i nas Bog vodi kroz pustinju ove zemlje prema Nebu. Trebale bi se često pitati,  živim li ja  ovaj trenutak onako kako Bog želi?  Za dublji duhovni život trebale bi trajno jačati svoju vjeru poput Abrahama, koji je u najtežoj kušnji bio spreman žrtvovati svoga sina Izaka. Jesam li i ja  spremna u teškim trenutcima života prepoznati i žrtvovati  Izaka svoga srca – svoju samovolju.

Zajedništvo redovničkog života u svetim zavjetima, voditelj  nam je osvijetlio kroz razmišljanje sv. Terezije Avilske. „Držim da se nijednim drugim putem ne dolazi do savršenstva, nego putem poslušnosti“ (sv. Terezija).   Siromaštvo, Terezija naziva svetim siromaštvom. Čistoća - je  „čista ljubav i nepodijeljeno srce“.

Isus nas poziva na život plemenitosti i radosti. Bez molitve  nema istinske radosti. Riječ Božja koju dnevno slušamo i molitva trebale bi mijenjati naš život. Potrebno je u molitvi ustrajati u šutnji i dugo čekati da bi čuli Božji govor i lahor Duha Svetoga. Takva molitva čini nas sposobnima za  međusobno prihvaćanje i opraštanje. Ako prihvatimo opraštanje onda se trajno obnavljamo i rastemo u dobru.

Završno razmatranje bila je tema: „Na izvorima radosti“, prema poslanici Filipljanima.

Molitva izvire iz srca  prepuna radosti. Tko prihvati  trpljenje, koje ga u životu snađe postaje živo oruđe u Božjim rukama. Za velikodušno prihvaćanje trpljenja potrebna je živa vjera, koja nas jača i osposobljava za istinsku kršćansku radost.

Kršćanska radost, koja zrači iz čistog srca predznak je vječne radosti u Kraljevstvu nebeskom.

Neka nas sestre Duh Sveti vodi kroz daljnji redovnički život  a    p. Smilju,  neka prati u  daljnjem  svećeničkom životu i radu, da i nadalje mnogima pomogne u duhovnom rastu i življenju!

s. Celestina  Jerčić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve