283. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu

Nedelja, 14. 9. 2014.

Prigodom 283. zavjetnog hodočašća vjernika grada Zagreba te hodočašća mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu, euharistijsko slavlje u nedjelju, 14. rujna na prostoru Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca u svetištu Majke Božje Bistričke u zajedništvu s pomoćnim biskupima Valentinom Pozaićem, Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim, te svećenicima hodočasnicima predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.


Prije početka slavlja, vjernici u narodnim nošnjama na oltar su u procesiji donijeli kip Majke Božje Bistričke.


„Hodočašće je slika svakoga životnog puta, isprepletenoga postavljenim ciljevima i početnim oduševljenjem, ali i gubitkom snage što unosi sumnje", rekao je kardinal Bozanić u homiliji na misi u bistričkom svetištu prigodom zavjetnog hodočašća vjernika grada Zagreba i hodočašća mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu.


U svojoj se homiliji kardinal osvrnuo na današnje Evanđelje, ističući križ kao uporišnu točku svakoga vjernika koji u njemu vidi srž kršćanskoga življenja. „To je znak Božje prisutnosti koja ozdravlja. To je znak koji hrvatski narod rado stavlja u svoju životnu sredinu", kazao je. 


Ovo je Svetište, smatra Kardinal, mjesto prepoznavanja hrvatskoga naroda, o čemu svjedoči i ovo zagrebačko hodočašće. Isti taj narod, nastavio je, nije oslobođen otrovnih ugriza, unošenja malodušnosti, razočaranja, štetnih ponuda, povika protiv Boga. „Svi smo pozvani da svatko prema odgovornosti koju ima učini ono što je moguće kako bi se promijenilo ovo teško stanje. (…) Potrebni su nam novi ljudi, naše društvo treba više povjerenja dati mladima, osposobljenim članovima društvene zajednice", naglasio je kardinal Bozanić. Ohrabrio je vjernike da ne gube pouzdanje i da se uvijek vraćaju Gospodinu. Ako se nešto učini pogrešno, važno je to prepoznati, priznati i krenuti drugim, ispravnim putem – zaključio je.


Podsjetio je na razna povijesna previranja tijekom kojih je hrvatski narod uvijek znao prepoznati istinu i vratiti se Gospodinu, navodeći pritom primjer bl. Alojzija Stepinca. Upravo je naš blaženik u ovome svetištu, u jeku Drugoga svjetskog rata, 11. srpnja 1943. godine upozorio na zla raznih idolopoklonstava u našem narodu. „Draga braćo i sestre, nema obnove naroda bez toga prepoznavanja (…) Žao nam je što se u lutanjima, poigravanjima najvećim vrijednostima naroda snažnije ne čuje glas hrvatskih intelektualaca, ljudi kojima bi prvima trebalo biti stalo do dobra domovine. Teško je reći je li u pitanju popuštanje pred mentalitetom koji se širi u našoj javnosti snagom nadziranih i neslobodnih medija ili pak bojazan da se ne bude izvrgnut ruglu; ili je posrijedi puka nebriga, odnosno prihvaćanje prostrtoga stola u zemlji ropstva." 


Na kraju svoje homilije, pozvao je na snažniju molitvu za proglašenje bl. Alojzija Stepinca svetim, ali i upozorio na sve češću pojavu da se njegov svetački lik želi potamniti, da se doba komunističkog totalitarizma pokuša pokazati u ljepšem svjetlu i održati u njegovim novim oblicima. Apelirao je i na velikodušnost vjernika da pomognu stradalima u poplavama koje su ovih dana pogodile našu Domovinu, te osudio ratno nasilje, posebno moleći za proganjane i zlostavljane kršćane u Iraku, Siriji, Bliskome Istoku i Africi.

Nakon popričesne molitve, riječ zahvale u ime okupljenih hodočasnika uputio je zamjenik biskupskog vikara za grad Zagreb župnik župe sv. Blaža mons. Zvonimir Sekelj.
Prije blagoslova kardinal Bozanić je istaknuo, kako se u bistričkom svetištu okupio „narod koji se ne boji, narod koji se nada, jer svoju nadu ne polaže u čovjeka, nego u Boga i njegovu riječ. Ovaj će narod živjeti. Danas smo upravi učvrstili tu nadu". Kardinal je ohrabrio mlade, a vjernike pozvao da ih podrže, jer je to naraštaj koji stasa u tkivu naše nadbiskupije, naraštaj mladih vjernika koji žele danas biti Kristovi i živjeti evanđelje, koji se rado nalaze u svojoj Crkvi, koji su ponosni na svoju katoličku vjeru. 


Podržimo ih, oni su naša nada, oni su naša budućnost, zaključio je kardinal Bozanić.
U poslijepodnevnim satima, vjernici će se prije odlaska još jednom okupiti pred likom Majke Božje Bistričke u bazilici gdje će ih blagosloviti kardinal Bozanić. Ovogodišnje, 283. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba završit će zahvalnicom u zagrebačkoj prvostolnici u ponedjeljak, 15. rujna u 19 sati.

  Vijesti - Sve