Adventska duhovna obnova za redovnice grada Splita i Božićno čestitanje

Adventska duhovna obnova za redovnice grada Splita i Božićno čestitanje

Nedelja, 22. 12. 2013.

Tradicionalnu adventsku duhovnu obnovu za redovnice grada Splita i okolice održao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u nedjelju 22. prosinca u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu. Na obnovi je sudjelovalo oko 150 redovnica iz 15 zajednica u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji te njihov nadbiskupski delegat fra Petar Lubina. 


On je na početku pozdravio nadbiskupa i redovnice i rekao kako su se ponovno okupili na zajedničku pripravu jer se približio dan kada je Sin Božji "postao jedan od nas da bi se i mi mogli zvati djecom Božjom i baštinicima Neba". "Živimo u čudnom vremenu. Naša domovina je ušla u uniju zemalja s kojima dijeli zajedničke vjerske, kulturne i civilizacijske korijene. Ponadali smo se da će nam biti lakše, no naši predvodnici, umjesto da se zauzmu da svi imamo posla i kruha, ulažu sve snage da promjene svjetonazor hrvatskog društva. Uništavaju njegove moralne i kulturne vrijednosti i tradiciju, prirodan brak muža i žene, i ulogu roditelja". Lubina se osvrnuo i na poruke koje su vjernicima uputili Petrovi nasljednici. Rekao je kako je blaženi Ivan Pavao II. uveo Crkvu u novo tisućljeće i dao smjernice kako postati svjetlo svijeta i sol zemlje. Njegov nasljednik Benedikt XVI. trudio se svojim propovijedima Crkvu učiniti prihvatljivom i otvorenom suvremenom svijetu. Svojom evanđeoskom jednostavnošću papa Franjo „pokazuje primjer radosnog navjestitelja evanđelja i poziva nas da u svijetu u tome prednjačimo". "Da bismo to mogli evanđelje moramo najprije sami zaživjeti i u njemu se pronaći", zaključio je povjerenik za redovnice.

Nadbiskup je najprije pozdravio sve provincijalke, redovnice i kandidatice svih redovničkih zajednica, a potom je s njima podijelio svoja razmišljanja o Božiću. "Polako starimo, skupljamo godine. S tim godinama trebali bi postajati sretniji i dublje uranjati u otajstvo spasenja koje nam je darovano. Koliko smo u tome uspješni? Čitav naš život je jedan advent, jedan hod ususret Gospodinu. Na početku, kad su četiri nedjelje pred nama, Božić nam se čini tako daleko, nestrpljivi smo. No kad dođe ovo vrijeme pred Božić, uvijek nam nedostaje barem dan-dva da se bolje pripremimo, da budemo dostojni Njegova dolaska", primijetio je nadbiskup i dodao kako imamo liturgijsku i građansku godinu te kako se važni događaji svake godine nanovo obilježavaju. Za primjer je uzeo rođendane. Kada netko slavi rođendan, svi bližnji koji se s njim raduju ne žele mu poručiti da on za njih postoji samo taj dan, već da ga se taj dan spominju na poseban način, ali da je prisutan u srcima i mislima svaki dan. "Ako to vrijedi za čovjeka, još bi više trebalo vrijediti za Boga. Ne smijemo Boga slaviti samo jedan dan već svaki dan, neprestano. Nažalost mi pored te punine Božje prisutnosti znamo ostati gladni", istaknuo je nadbiskup. U nastavku je razmatrao sedam darova Božića: mir, ljubav, radost, nadu, vjeru, povjerenje i istinu. "Želio bih da zapamtimo da je bit Božića u svijesti da smo obdareni od Boga, da nam je darovao samog sebe. To nam daje mogućnost da se i mi nanovo rodimo, ne kao malo bolji, nego kao potpuno novi", rekao je nadbiskup. "Ako hoćemo obnavljati Crkvu, vi ste u prvim redovima. Redovništvo je srce Crkve, a Crkva se obnavlja iznutra. Neka ovaj Božić bude obnova svakoga od nas da bi još više mogli biti na slavu Božju i na korist braći i sestrama", zaključio je nadbiskup.

Služavke Malog Isusa su, u ime svih redovničkih zajednica, nadbiskupu uputile riječi zahvale i uručile poklon, zaželjevši mu blagoslovljen Božić i Novu 2014. godinu.

Božićnu čestitku u ime u ime svih redovničkih zajednica u splitsko-makarskoj nadbiskupiji, nadbiskupu mons. Marinu Barišiću, uputila je naša provincijalka s. Anemarie Radan, i uručila mu prigodni poklon: stolnjak i igru o upoznavanju života i djela sluge Božjeg nadbiskupa Stadlera, koju su priredili sestre novakinje naše Družbe, a fra Petru Lubini predala je Zbornik Život i djelo o našem utemeljitelju sluzi Božjem nadbiskupu Josipu Stadleru.  (www.nadbiskupija-split.com)


Čestitka provincijalke s. Anemarie Radan

U ime redovnica splitsko-makarske nadbiskupije, koje djeluju u svim dekanatima, srdačno Vas  pozdravljam oče  nadbiskupe Marine, i Vas  fra Petre  koji ste delegat za redovnice, sve vas drage sestre, novakinje i kandidatice. U duhu smo i s našim sestrama u klauzuri, klarisama i benediktinkama, te s našim bolesnim i starijim sestrama. Ovo je prigoda  da  izmijenimo blagdanske čestitke, ali i da si posvjestimo veliko otajstvo Božića,  koje nas potiče  na djelotvornije življenje  redovničkih  karizmi  u našoj splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

I ovog Božića doživjet ćemo radost da je Otac nebeski u rođenju svog Sina pokazao svijetu koliko ga ljubi i koliko mu je stalo do njega. ˝Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod. Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj-Krist Gospodin.˝ (Lk 2, 10-11). Bog nam je u Malom Isusu postao blizak, Bog s nama. Svojim božanstvom zagrlio je cijelo čovječanstvo. Poziva nas da mu se približimo, da mu otvorimo širom vrata svoga srca kako bi se  i ovog Božića  rodio u našim dušama  i dušama njegove  braće širom svijeta.

Hvala Vam, oče nadbiskupe, što ste nas i kroz ovu Godinu vjere pratili i hrabrili pastirskom riječju na putu da ponovno otkrijemo, radosno živimo i djelima ljubavi, osobito prema najpotrebnijima svjedočimo  svoju vjeru. Hvala Vam što ste predvodili naša redovnička slavlja, što ste bili s nama i na susretu Bogu posvećenih osoba u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske. Hvala Vam što ste nam, u duhu Godine vjere, omogućili godišnje hodočašće-duhovnu obnovu kod otaca benediktinaca na Čokovcu i u franjevačkom samostanu sv. Duje na Pašmanu, slijedeći tragove naše vjere i kršćanske kulture.  

Naše misli su upravljene prema budućim događajima koji su predviđeni na planu opće i mjesne Crkve. Radujemo se da će 27. travnja 2014. blaženi papa Ivan XXIII. i papa Ivan Pavao II. biti proglašen svetima. Jedan i drugi utisnuli su duboki zamah Duha Svetoga u Crkvi. Posebno  smo Bogu zahvalne što je blaženi Ivan Pavao II. ustanovio Dan posvećenog života. Time je pokazao svoju duboko uvjerenje kako je dar posvećenog života,  velika snaga Crkve. Raduje nas da je papa Franjo najavio da će 2015. godina u Crkvi biti posvećena duhovnom pozivu, Bogu posvećenom životu.

Drugi važan događaj u nadolazećoj godini je Treća izvanredna biskupska sinoda, koja će se održati od 5. do 19. listopada 2014., koja će imati antropološku temu posvećenu osobi i obitelji u svjetlu Evanđelja s naslovom "Pastoralni izazovi za obitelj u kontekstu evangelizacije". To je goruće pitanje koje zaokuplja svakog iskrenog vjernika, tako i svaku osobu posvećenog života. Opće redovno zasjedanje biskupske sinode, koje će se održati 2015., imat će za cilj iznaći smjernice za pastoralni rad s osobama i obiteljima. Raduje nas  što će i u Hrvatskim biskupijama kroz 2014. godinu biti  biskupijski susreti obitelji, a nacionalni susret obitelji će se održi 19. travnja 2015. u marijanskom svetištu na Trsatu u Rijeci pod geslom "Obitelj nositeljica života-nada i budućnost Hrvatske".

Očigledna je društvena i duhovna kriza obitelji, pa je Crkva tim više pozvana da se u svom pastoralnom i evangelizacijskom poslanju okrene obitelji, toj živoj jezgri društva i crkvene zajednice. Pozvane smo moliti za obitelji, poticati ih da žive radost evanđelja u svojoj kući, na radnome mjestu, u svakodnevnim  susretima. Nastojat ćemo pratiti naše obitelji molitvom, brigom, pažnjom, blizinom, poticati ih da poštuju i hrabro žive “evanđelje života” i  “kulturu života” od začeća do smrti. Zahvalne Bogu za dar posvećenog života, živeći vjerno svoje posvećenje, svjedočit ćemo o ljepoti i uzvišenosti svoga poziva, pa tako, vjerujemo i poticati nova duhovna zvanja u našim obiteljima.  

U svojoj enciklici Lumen fidei papa Franjo nas poziva da nam svjetlo vjere bude zvijezda vodilja koja će nas sigurno dovesti do susreta s Isusom kao što je zvijezda dovela mudrace do Isusa u Betlehemu… A svjetlo vjere se prenosi, kaže papa Franjo u  ovoj enciklici, od osobe na osobu, kao što se svjetlo uskrsne svijeće prenosi na mnogobrojne male svijeće. Želimo da naša vjera, zapaljena na Svjetlu svijeta, Isusu Kristu, upali i podrži  male svjetiljke vjere u svima koje susrećemo i kojima nas Crkva šalje.

U Apostolskoj pobudnici ˝Evangelii Gaudium˝ Papa Franjo napominje da radost evanđelja nalazi svoj razlog u svijesti da nas Bog prihvaća i ljubi. Iz te svijesti rađa se poticaj da Isusovu ljubav koju osjećamo u svom životu, radost i ljepotu Isusova prijateljstva, drugima radosno naviještamo i pružamo. Promatrajući Mariju i Josipa kako s vjerom i pouzdanjem služe malom Isusu i mi ćemo nastojati služiti, u duhu poniznosti, u našim zajednicama  i sredinama gdje djelujemo.

Želimo  ne samo ovog Božića, nego svakodnevno upaliti  svjetlo vjere u srcima djece i mladih, bolesnih i zdravih,  bogatih i siromašnih,  u našem gradu Splitu i  cijeloj nadbiskupiji. Želimo svjetlom vjere raspršiti sumnje, rastjerati tuge svih koji su bez posla i bez novca, bez kruha i bez krova. Nastojat ćemo da radost Božića uđe s nama u hladne i vlažne stanove, u stanove gdje vlada  nesloga i osamljenost, ali ponajprije da radost Božića i svjetlo vjere uđe po nama u svako ljudsko srce koje ćemo ovoga Božića  svojom riječju, svojim pogledom, svojim osmjehom, svojom rukom dotaknuti.

Neka nam Marija koja je prihvatila Riječ Božju, čija je utroba bila prvo svetohranište, i rodila nam Isusa, pomogne da budemo živo svetohranište i na svom životnom hodočašću ponizno svima pružamo Isusa.

Oče Nadbiskupe i fra Petre, na dobro Vam došlo porođenje Isusovo! U ime svih redovnica naše nadbiskupije sretan Vam Božić i blagoslovljena Nova 2014. godina. 

  Vijesti - Sve