Cvjetnica sa papom Franjom u Vatikanu

Cvjetnica sa papom Franjom u Vatikanu

Četvrtak, 2. 4. 2015.

Pedeset pet vjeroučenika među kojima su dio njih i PMI-a Druge gimnazije iz Splita, hodočastili su od 26. ožujka-2. travnja 2015. god. u Rim i Vatikan . Sudjelovali su na 30. svjetskom danu mladih i sv. Misi Cvjetne nedjelje koju je predslavio Papa Franjo na Trgu sv. Petra.To je 22. studijsko putovanje u nizu kao duhovno –kulturno hodočašće u Rim koje organizira naša vjeroučiteljica prof. s. Dolores Brkić. Ovu godinu u pratnji bila je i ravnateljica škole prof. Ivanka Kovačević te potvrdila visoku kvalitetu ovog projekta na interdisciplinarnoj razini.


Naše putovanje ustvari  je započelo na Svetkovinu Blagovijesti u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu gdje smo svi pristupili sakramentu pomirenja i sudjelovali na  svečanoj sv. Misi.

Ova skupina mladih pozdravila je papu Franju iz prvih redova sa splitsko-hrvatskim zastavicama predstavljajući svoju školu, PMI-a, nadbiskupiju, županiju, i svoju Domovinu. Iz neposredne blizine radosno nas je sv. Otac  blagoslovio te nama zračio velikom dobrotom i jednostavnošću.

Euharistijsko slavlje predslavio je papa Franjo sa brojnim kardinalima, biskupima i svećenicima te je  sve bilo veličanstveno. Papina propovijed imala je jasnu i snažnu poruku :“Nema kršćanskog života bez poniznosti i služenja. Stil kršćanina jest poniznost a to je Božji stil. Kontrast je to između dva puta.“ Poniziti se to je oznaka Božjeg postupanja „ponizi sam sebe…“ Papa je dalje naglasio da nema poniznosti bez poniženja. Isus je uzeo obličje sluge. Suprotno tome je svjetovnost. Mnogi danas zbog svoje vjere u Isusa su poniženi i podnose razne patnje. U ovom Svetom tjednu pođimo putem Isusa s velikom ljubavlju te ćemo od Njega dobiti snagu kroz poniženja i uvrede.

Dirljivi trenutci su bili kada smo na oltaru sv. Ivana Pavla II.  s dubokom vjerom molili njegov zagovor. Na Veliki ponedjeljak slavili smo sv. Misu u Hrvatskom papinskom zavodu sv. Jeronima. Srdačno nas je dočekao rektor msgr. Jure Bogdan te nam sve pojasnio o značenju „naše „ crkve u Rimu. On je također preslavio sv. Misu i uputio nam konkretne savjete o izboru vrijednota u našem mladenačkom i kršćanskom životu. Imali smo čast  susresti se sa djelatnicima hrvatskog programa  Radio Vatikana te svoja iskustva podijeliti sa slušateljima. U okviru ovog putovanja mladi su posjetili važnije kulturo-vjerske znamenitosti  Asiza, Perugie , Rima i Vatikana, Montecassina,  Tivolia, san Gabriela i Loreta. Snažan vjerski dojam mladi su doživjeli u katakombama sv.Kalista. Posebno smo bili impresionirani Vatikanskim muzejima te uspoređivali s gradivom u školi.

Vrijedno nam je bilo i to što smo bili smješteni u Hrvatskom domu „bl. Ivan Merz¨“ gdje smo se osjećali kao kod kuće . Na koncu smo u Loretu  u internacionalnom svetištu Svete Kuće posvećenom BDM zahvalili  Bogu, Majci Božjoj moleći se za ; naše obitelji, naše dobročinitelje, vodića, ravnateljicu i profesore,kolege,  našu Vjeroučiteljicu(posebno u ovoj Godini Posvećenog života),PMI-a, s. Miljenku Grgić koja se s nama vraćala u Hrvatsku i mir u svijetu.

                                                                               Marija Omrčen,učenica-PMI-a

  Vijesti - Sve