Devetodnevna priprema za Rafaelovo - 125. rođendan Družbe sestara SMI u Sarajevu

Devetodnevna priprema za Rafaelovo - 125. rođendan Družbe sestara SMI u Sarajevu

Petak, 23. 10. 2015.

 

Prema meditacijama i molitvama koje su nam pripremile sestre iz Povjerenstva za duhovnost u Družbi organizirale smo molitvenu Devetnicu u  čast sv. arkanđelu Rafaelu, kao neposrednu pripremu za 125. obljetnicu osnutka Družbe sestara Služavki Maloga Isusa (SMI).


One su bile istinski pogled zahvalnosti za svjedočanstvo vjere naših sestara koje su iz generacije u generaciju prenosile duh i  karizmu Družbe.

U kućnoj kapelici Egipta svaku večer od 15. listopada 2015., imale smo jednosatnu adoraciju, a 21., 22. i 23. listopada, ove godine, molile smo s katedralnom župskom zajednicom u sarajevskoj katedrali. Sudjelovale su sve naše sestre iz Sarajeva, naša djeca iz SDE-a, članovi društva PMI i brojni vjernici. Sestra Lucija Blažević, predstojnica iz zajednice u Nadbiskupiji je svirala i zajedno sa sestrom Mandom Pršlja, prefektom kandidatica i pripravnicama pjevala i animirala liturgiju.

Zahvaljujući vlč. Marku Majstoroviću – župniku - za svaku večer trodnevnice imali smo novog svećenika predslavitelja.

Prvi dan trodnevnice svetu misu je slavio don Jakov Kajinić - duhovnik bogoslova naše Vrhbosanske bogoslovije.

U propovjedi je govorio o budnosti oslonivši se na evanđelje dana u kojemu je oslikan kradljivac koji dolazi iznenada. Stanje duhovne budnosti treba biti stav i način života. Naglasio je važnost zadnjega trenutka ovozemaljskoga života kad se budemo gledali oči u oči sa svojim Bogom. Sretni ćemo biti ako nas u tom trenutku Gospodar nađe budne s ispunjenim zadatkom, budne u miru s drugima, budne u miru s Bogom. Podsjetio nas je na istiniti događaj strasne i bogohulne kazališne predstave u Rusiji koju je režirao Aleksandar S. i na snažni obraćenički zahvat Duha koji je iznenadno progovorio u Aleksandrovoj duši te je prije nego će biti ubijen zavapio: Sjeti me se Gospodine u svome kraljevstvu.

U drugom danu trodnevnice svetu misu je predslavio msgr. Tomo Knežević - profesor na KBF. Upravo smo daj dan slavili spomendan svetoga Ivana Pavla II., pa je u propovijedi govorio o papi čiji spomendan po prvi puta slavimo napomenuvši kako je sveti Ivan Pavao II. pomicao granice, bio promicatelj širine pogleda. U životnom primjeru svetoga Pape vidimo ljepotu radosnog služenja i ostvarenja zvanja. Važno je naći svoje mjesto u crkvi, u obitelji, mjesto koje nam je Bog darovao. Neka nam u tome pomogne i neka nas zagovara današnji svetac i sluga Božji nadbiskup Josip Stadler za čije proglašenje blaženim molimo, kazao je msgr. Knežević.

U trećem danu trodnevnice svetu misu je slavio msgr. Egidie Živković - biskup iz Željezna. U propovijedi je govorio o važnosti duhovnosti i duhovnoga života, te o mističnom pogledu i iskustvu u katoličkoj vjeri. Prisjećajući se nedavnih prizora koje i sam vidio kako izbjeglice sa istoka pod svaku cijenu žele ući u vlak i povesti se prema željenom odredištu. Tračnice su nezaobilazne na putu do cilja. Mi kršćani, kazao je, za dobro i uspješno putovanje trebamo imati tri tračnice da bi stigli do cilja. Prva tračnica je tračnica duboke povezanosti sa samim izvorom života, s Božjim duhom. Druga tračnica je tračnica zajedništva. Crkva je zajednica vjernika, obitelj je zajednica, Družba sestara je zajednica koja ima svoje mehanizme hvatanja ravnoteže odnosa, kao što vagon na početku vožnje podrhtava dok ne uhvati ravnotežu, tako i u zajednici ima trzaja dok ne postignemo sklad relacija. Treća tračnica je tračnica milosrđa i solidarnosti. Ova tračnica je važna za život crkve, svih osoba crkve. Sluga Božji Josip Stadler je imao snažan oslonac na sve tri tračnice, a na ovoj je bio posebno prepoznatljiv. Svjedočio je na svakom mjestu i u svakom vremenu kako crkva može ići prema planu Očevu samo ako vozi tračnicom milosrđa. Stadlerove sestre su pozvane živjeti upravo ovu vožnju, a to je najbolji dokaz da su Isusove i Stadlerove. Milosrđe i solidarnost je osobna iskaznica ne samo sestre Služavke Maloga Isusa, nego svakoga kršćanina. Neka nam nadbiskup Stadler svojim primjerom i zagovorom pomogne kako bi i mi prema njegovom poznatom geslu imali prema Bogu srce djetinje, prema bližnjem srce materinje, a prema sebi srce sudačko.

Kako je treći dan trodnevnice padao na dan petka, sveta misa u predvečerje Rafaelova, bila je u znaku čašćenja presvetoga Srca Isusova, a nakon svete mise adoraciju Presvetom Oltarskom sakramentu animirale su mlade sestre SMI.

Zahvaljujući Radio Mariji u devetnici je mogao sudjelovati širi krug vjernika i slušatelja Radio Marije. Zahvalne smo Bogu na daru duhovno – molitvenog zajedništva putem medija. Posebno u danima trodnevnice, kada su vjernici posredstvom Radio Marije mogli pratiti misno slavlje s prigodnim propovijedima. (s.a.)

  Vijesti - Sve