Duhovna obnova za majke i supruge i podjela Statuta Prijatelja Maloga Isusa

Duhovna obnova za majke i supruge i podjela Statuta Prijatelja Maloga Isusa

Petak, 9. 3. 2012.

NEUM: U subotu, 10. ožujka 2012. godine održana je župnoj crkvi  Gospe od zdravlja u Neumu duhovna obnova za majke i supruge, koju je vodio vlč. dr. Petar Palić, generalni vikar dubrovačke biskupije, uz naše sestre Služavke Malog Isusa. Tema  duhovne obnove bila je: Odgoj djece i uloga obitelji u odgoju. Istoga dana, u večernjim satima, održan je i susret za mlade.


Dr. Palić je u svom izlaganju na vrlo stručan način iznio obiteljsku problematiku, što pokazuje da u tom ima veliko iskustvo kao i u odgoju mladih. U sadržajnom predavanju čuli smo puno korisnih uputa  vezanih za odgoj djece. Posebno je  naglašeno kako  najjači utjecaj u odgoju ima osobni primjer roditelja i odgojitelja. Osjećaj sigurnosti i prihvaćanja budi se s prvim koracima koje dijete čini kao samostalna osoba. Ulazak u rašireno naručje roditelja koji ga čeka na kraju njegovih prvih par koraka, ostaje trajno upisano u djetetovom mozgu. U daljnjem razvoju postaje osnova stabilnosti i samopoštovanja  kao bitna osobina mladog karaktera. Postavlja se pitanje: Koliko je danas jak utjecaj medija na odgoj? Koliko je utjecaj cijelog društva? Kakvi su nam zahtjevi u odgoju i što zapravo želimo svojoj djeci? Koliko god izgledalo da smo nemoćni, dobro znamo da svi zajedno možemo osobnim primjerom i zalaganjem odgajati dobre ljude za budućnost. Zaista je utjecaj okoline  vrlo velik i sigurno nećemo uspjeti ništa bez molitve. Zajednička obiteljska molitva je najveći izvor snage u odgoju. Djeca mogu u nekom razdoblju života lutati u vjeri, ali se uvijek vraćaju svojim temeljima koji se izgrade u obitelji. Roditelji u obitelji trebaju skladno i uravnoteženo odgajati djecu, dajući im osobni primjer u obiteljskoj slozi i razumijevanju. Moramo se riječju i djelom boriti za izgradnju kršćanskog stava kada se radi o važnim pitanjima našeg života.  Ako želimo svojoj djeci dobro, onda ne smije biti sloboda bez odgovornosti, razuzdanost, nemoral i izostanak vjeronauka u školama.

Nakon predavanja upriličena je rasprava, u kojoj smo čuli glavne probleme koji prate odgoj, adoloscentsko ponašanje, mladenačko dozrijevanje, utjecaj medija, nade i razočaranja. Ohrabreni riječima don Petra zaključili smo da je osobni primjer najjače sredstvo odgoja i teško ga što drugo može  zamijeniti. Bože daj da nam mladi imaju dobrih primjera  u svojim životima.

Uz malu stanku bila je priprava  i  sveta ispovijed, a nakon toga svečana sveta Misa, pod kojom je izvršena podjela Statuta članovima Prijatelja Maloga Isusa. Uz uvodno izlaganje o ulozi Statuta PMI koje je imala s. Ružica Ivić, Služavka malog Isusa i pročelnica Društva PMI,  bio je svečani blagoslov Statuta Društva PMI. Svi članovi kao i simpatizeri Društva PMI ovim predstavljanjem imali su priliku još jednom posvjestiti si što znači organizirano djelovanje i ulogu Društva. Blagoslovljeni Statuti Društva PMI svečano su uručeni članovima koji su potvrdili svoje članstvo potpisivanjem pristupnica. Ovim su članovi PMI prihvatili slijediti staze sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa i Utemeljitelja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, želeći na taj način pomagati najslabijima i najpotrebnijima. Ova prigoda primanja Statuta PMI bila je poticaj da svi s većim žarom nastavimo biti blizu potrebnih i nemoćnih te po zagovoru sluge Božjega Josipa Stadlera bit vjerni nasljedovatelji njegova primjera.

Poučeni, ohrabreni, ispovjeđeni, pričešćeni i blagoslovljeni PMI  danas su imali zaista veliki dan, koji zbog svoje punine podiže čovjeka iz doline suza i nosi prema vječnome svjetlu koje  mami osmjeh. Nasmiješeni pozdravili smo jedni druge opraštajući se: Neka živi Mali Isus Prijatelja Maloga Isusa župe Neum! (Pava Kriste )

  Vijesti - Sve