Duhovne vježbe i slavlje zavjeta sestara Služavki Maloga Isusa

Duhovne vježbe i slavlje zavjeta sestara Služavki Maloga Isusa

Četvrtak, 14. 8. 2014.

U Kući Navještenja na Gromiljaku, od 8.  do 14. kolovoza 2014. godine, održan je treći turnus duhovnih vježbi sestara Služavki Maloga Isusa. Nakon duhovnih vježbi, 14. 8. 2014. godine, proslavljen zavjetni dan sestara Služavki Maloga Isusa provincije BZBDM sa sjedištem u Sarajevu.


Duhovne vježbe počele su 8. kolovoza 2014. godine u sarajevskoj Prvostolnici gdje su sestre, na čelu s provincijskom glavaricom s. M. Admiratom Lučić, okupiljene na slavlju sv. Mise u 18.00 sati, molile za proglašenje sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera blaženim. Nakon sv. Mise pošle su na Gromiljak, u Kuću Navještenja, gdje su nastavile duhovne vježbe pod vodstvom fra Zdravka Lazića. Nakon zaziva Duha Svetoga u samostanskoj kapelici, sestre su u tišini provodile,  povlašteno vrijeme, posvećeno Zaručniku Isusu Kristu i životu s njime. Na to ih pozvao i voditelj duhovnih vježbi, istaknuvši da se duhovne vježbe temelje na dva glavna stožera: zahvaljivanju i kajanju. 

Okvirna tema duhovnih vježbi bila je „Milost početaka“. Fra Zdravko Lazić je, kroz teme dana, govorio sestrama o redovničkom životu kao brat sestrama, želeći da sve zajedno preispitaju svoje stavove, poglede na život, svetost, rad i poslanje, te si postavite tri pitanja: „Tko sam ja?“, „Što Bog želi?“ i „Što ja želim?“.

Uz zajedničke molitve časoslova i objede, bila je svakodnevne adoracija pred Presvetim, slavlje sv. Mise te zajednička Krunica gdje su sestre zajedno s fra Zdravkom razmišljale o svetosti života na koju su pozvane, te uživale blizinu dobroga Boga koji se svakodnevno daruje. 

Na spomendan sv. Klare, 11. kolovoza, s. M. Admirata je dala sestrama mogućnost da hodočaste u samostan sestara Klarisa na Brestovsko.  Grupa od devet sestara, zajedno s fra Zdravkom, u 06.00 sati krenula je na hodočašće sv. Klari. Kasnije su, pridružile im se još dvije sestre koje su došle s autom. Zajedno sa sestrama Klarisama slavili su sv. Misu i zahvalili Gospodinu za 25 godina boravka i molitve sestara Klarisa u Brestovskom.

Dvanaesti kolovoz bio je posvećen postu i molitvi zadovoljštine za grijehe. Istu dan slavile su pokorničko bogoslužje, svetu ispovijed i molile za oproštenje, jedna drugu i svoga Gospodina. U večernjim satima, s. M. Ana Uložnik je predstavila rad i djelo u sirotištu kardinala Alojzija Stepinca na Haitiju.

Blagoslovljeno i milosno vrijeme duhovnih vježbi završilo je 14. kolovoza 2014. godine, adoracije pred Presvetim i molitvom šestog časa. Sve je zaključeno svečanim objedom u samostanskoj blagovaonici. Tom su prilikom sestre svečarice obdarene sestarskim darovima za svečani Dan zavjeta. U ime sestara, s. M. Marina Perić, izrekla je riječi zahvale fra Zdravku Laziću za vodstvo duhovnih vježbi, koje su sestre doživjele kao istinski Božji dar. 


Riječi zahvale za duhovne vježbe s. M. Marine Perić

Poštovani i dragi fra Zdravko!
Kroz ovo proteklo vrijeme svojim dubokim iskustvom življenog evanđelja prenosili ste nam Radosnu vijest kroz riječi, ali i primjere, što nas je poticalo da preispitamo svoje stavove i oduševimo se za radosno služenje u akciji i kontemplaciji, vraćajući se prvoj ljubavi i sjećajući se uvijek milosti početaka, počevši od našeg oca Utemeljitelja i naših pokojnih sestara, koji nas i danas potiču da živimo predano, zahvalno u duhu slavlja i čežnje za nastanjenošću. 

Potaknuli ste nas na reviziju duhovnog života da se preispitamo u odnosu prema nebeskom Ocu, prema ljudima, prema pozivu, prema patnji i prema proslavi kako je to činio Isus u slavljenju Boga kao izrazu zadivljenog srca, zbog onoga što On jest, zbog onoga što je učinio i čini i onoga što je učinio tebi i čini sada. Potičući nas po primjeru našeg Oca Utemeljitelja govorili ste nam o molitvi i Evanđelju, kako da ga pretočimo u život kloneći se formalizma i odustajanja od molitve, pouzdavajući se u Njegovu Providnost. Zagledane u svog Učitelja, koji je Evanđeljem želio zapaliti cijeli svijet, poticali ste nas da njegujemo ljepotu molitve i Božje Riječi koja treba biti kompas našega života, bilo da smo u komunikaciji s Bogom ili sa bližnjima... Bilo je zanimljivo promatrati sudbinu svakog ljudskog života kroz 4 postaje križnog puta: ja i križ; moj križ; ja na križu i skinut s križa, vjerujući da patnja i smrt nemaju zadnju riječ, jer u nadi protiv svake nade, te vjeri i ljubavi je zdravi optimizam. Poput biblijskih primjera Tome koji ne vjeruje, Marije Magdalene pune beznađa, te Petra bez ljubavi pitam vas vjerujete li, nadate li se, što mislite da li je lakše ljubiti ili biti ljubljen? Ali ipak što god Isusu dali On to čuva za nas, vraća nam u potrebnim trenutcima, kao što nam je darova i Vas dragi fra Zdravko da smo sve ovo spoznali, te posvijestili kako bismo mogli pretočiti Evanđelje u život i život u Evanđelje; svjesni da Isus uvijek stoji na obali naše samoće, na obali našega rada i na obali našega suživota.

Dragi naš fra Zdravko i drage sestre u svakom slučaju ne možemo bez Isusa, jer samo s Njim i za Njega ostvarujemo Božje Kraljevstvo kako ovdje, tako i za vječnost. Stoga dragi fra Zdravko od srca Vam hvala za svaku toplu i bratsku riječ, te živo svjedočanstvo vjere, nade i ljubavi. Isus kojemu je sve znano, neka Vas nagradi, blagoslovi i prati na Vašem putu. S molitvom za Vas, Vaše zahvalne sestre Služavke Malog Isusa, Sarajevske Provincije“.
 

Slavlje zavjeta sestara Služavki Maloga Isusa

Nakon šestodnevnih duhovnih vježbi, pod vodstvom Fra Zdravka Lazića; 14. kolovoza 2014. godine u župnoj crkvi Imena Marijina u Gromiljaku, proslavljen je zavjetni dan sestara Služavki Maloga Isusa sarajevske provincije. Dvije sestre novakinje prvi put su javno obećale vjernost Gospodinu,  dvije sestre juniroke obnovile su svete zavjete na godinu dana, jedna sestra srebrenog jubileja zahvalila je za 25 godina služenja i posvećenja Bogu, te tri sestre zlatnog jubileja zahvalile su za 50 godina redovništva u Družbi sestara Služavki Malog Isusa.

Svečana procesija krenula je u 17.00 sati ispred Kuće Navještenja prema župnoj crkvi Imena Marijina gdje se slavila sv. Misa i obred zavjetovanja. Za vrijeme procesije sestre su molile radosno otajstvo Krunice u čast Blaženoj Djevici Mariji i Malome Isusu. Misno slavlje predslavio je voditelj duhovnih vježbi, fra Zdravko Lazić uz suslavlje desetak svećenika koji su došli podijeliti radost zavjeta sa sestrama: s. M. Anom Prkić i s. M. Sandrom Kapetanović  slavlje prvih svetih zavjeta; s. M. Stanom Matić i s. M. Jelenom Jovanović obnovu svetih zavjeta na godinu dana; s. M. Danicom Bilić zahvaliti Gospodinu za 25 godina posvećenog života te sestrama: s. M. Anitom Rajić, s. M. Cecilijom Topić i s. M. Adelina Bošković zahvaliti za 50 godina života u redovništvu. 

Prema obredniku Dražbe sestara Služavki Maloga Isusa za slavlje zavjeta pod svetom misom, predvodio je mons. Bosiljko Rajić, kanonik Vrhbosanski i brat dviju naših sestara: zlatne jubilarke s. M. Anite Rajić i  s. M. Genoveve Rajić. Zavjete sestara primila je vrhovna glavarica s. M. Radoslava Radek, uz prisutnost provincijske glavarice s. M. Admirate Lučić, njezine zamjenice i savjetnice s. M. Anđe Vranješ i ostalih sestara Služavki Maloga Isusa, te rodbine sestara slavljenica.

Nakon svete mise, slavlje i radost nastavljeno je u samostanskom dvorištu Kuće Navještenja, gdje je pripremljena večera za sve svečarice i uzvanike uz pjesmu i zajedništvo.

s. M. Jelena Jovanović

  Vijesti - Sve