Duhovne vježbe za kandidatice u Sarajevu

Duhovne vježbe za kandidatice u Sarajevu

Subota, 7. 1. 2017.

Od 2. do 5. siječnja 2017. godine Vrhovna uprava organizirala je duhovne vježbe za kandidatice u Sarajevu na kojima smo sa još tri kandidatice iz zagrebačke Provincije  i jednom kandidaticom sarajevske Provincije sudjelovale i mi. Duhovnim vježbama  nazočila je s. Marija Banić savjetnica pri Vrhovnoj upravi zadužena za odgoj. 


Nakon što smo u ponedjeljak došle u Sarajevo upoznale smo se s drugim kandidaticama i njihovim prefektama te sestrama koje žive u samostanu „Egipat“. Sestre su nas srdačno i s radošću dočekale. Sljedeći dan smo započele s molitvom i razmatranjima koja je prevodio mons. Ivo Tomašević. Tema prvog razmatranja je bio Poziv u kojem smo se prisjetile svoga poziva, uveo nas je malo u način i život sestara u zajednici i objasnio važnost služenja iz ljubavi prema Bogu. U drugom razmatranju govorio nam je o važnosti otkrivanja i vršenja volje Božje i opasnosti da Njegovu volju prilagođavamo našoj volji planovima. Čovjek treba planirati ali treba biti i otvoren za to da se ti planovi ne ostvare kako smo mi zamislili već da smo uvijek spremni prihvatiti Božju volju smirena duha. Popodne smo hodili stopama našeg utemeljitelja Josipa Stadlera i posjetili smo njegovog  šestog nasljednika Uzoritog kardinala i Vrhbosanskog nadbiskupa  mons. Vinka Puljića koji nam je ispričao što njega povezuje sa Stadlerom. Dan smo završile svetom misom i molitvom. Sljedeće jutro razmatrale smo o evanđelju kao temeljnom Kristovom zakonu po kojem se trebamo ravnati. Mi ne predstavljamo sebe nego našim djelima i životom trebamo  posvjedočit Kristov život u nama. U četvrtom razmatranju je mons. Ivo Tomašević  naglasio važnost  siromaštva i ljubavi prema siromasima. Siromaštvo nije samo sebi svrha, važno je sebedarje u službi kraljevstva Božjega. Najbolji primjer savršenog siromaštva je Bogorodica Marija jer je svoju životnu sigurnost stavila u Božje ruke. Duhovnik je nakon toga predvodio pokorničko bogoslužje i imale smo priliku za ispovijed.  

Duhovne vježbe su ostavile velik dojam na nas, bilo nam je lijepo i nadamo se da će uroditi plodom. Zahvalne smo Bogu na svim milostima koje smo primile tijekom ovih duhovnih vježbi , s. Admirati, provincijalki, s. Anđi, predstojnici, s. Mandi, prefekti kandidatica, sestrama Hinki i Petri, vrijednim kuharicama i ostalim sestrama na gostoprimstvu.

Kandidatice Petra i Tajana

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve