II. Sabor sestara u Slavonskom Brodu

II. Sabor sestara u Slavonskom Brodu

Nedelja, 7. 10. 2018.

Dana 5. i 6. listopada 2018 god. održana  je duhovna obnova i  drugi sabor sestara  u Slavonskom Brodu, u spomenkući našega Utemeljitelja Josipa Stadlera. Na susretu su sudjelovale 34 sestre uz provincijalnu glavaricu s. Maria-Ana Kustura i vrhovnu zamjenicu s. Anđu Vranješ.


Prijepodnevnu duhovnu obnovu i predavanje imao je p. Marijan Zubak, CPPS. Tema predavanja je bila: Veza ljubavi među članova koji čine obitelj u Kristu. Pater Marijan rekao je kako smo pozvane svjedočiti ljubav i zajedništvo ugledajući se u svetu Nazaretsku obitelj. Sve sestre ispred redovničkog imena nose i ime Marije koja nas potiče da se ugledamo na Nju i čovjeka u potrebi. Ono što je još p. Marijan naglasio jest važnost zajedničke molitve i obdržavanje svetih zavjeta, posebno zavjeta poslušnosti. Dajući definiciju zajednice kao ćelije koja se ljubi, slavi i služi Bogu, p. Marijan nas je pozvao na sestrinsku ljubav i zajedništvo gdje vlada osmijeh, autentičnost i ljubav. Ono što je još važno u današnjem svijetu koji ide protiv Boga, jest to da se okrenenemo Početniku i Dovršitelju vjere. Nemamo kamo osim Kristu i siromasima, zaključio je p. Marijan.

U poslijepodnevnim satima provincijalka, s. Maria- Ana Kustura je otvorila drugi sabor sestara gdje se posebno zahvalila sestrama na ljubavi, molitvi i podršci te je iznijela stanje provincije u proteklih godinu dana.  Sestra Provincijalka se osvrnula na radosti  zajednice, raspoloživost sestara, obljetnice u ovoj godini ali i na ono što nam otežava put prema Cilju. Sestre su se rasporedile u tri skupine gdje su dobile određene teme za razmišljanje i zajedničko izlaganje. 

Sveta Misa je bila u župi Uznesenja BDM u Brodskom Vinogorju i obilježavanje 50. obljetnice zavjeta s. Andreje Bulut. Svetu Misu predslavio je p. Marijan Zubak gdje je zahvalio s. Andreji na nesebičnom predanju i služenju koje je utkala u našu Provinciju i Družbu. Nakon svete Mise, uslijedila je zajednička večera i slavlje jubileja s. Andreje. Bilo je slavlja, pjesme, radosti i zajedništva oko obiteljkog stola, a s. Andreja se zahvalila za svaku molitvu i ljubav sestara.

Drugi dan sabora započeo je svetom Misom u Maloj Crkvi Gospe od brze pomoći koju je predslavio preč. Ivan Lenić, rekavši kako je Slavonski Brod počašćen jer je Vrhbosni dao svoga sina. Rad u skupinama se nastavio nakon zajedničke molitve Časoslova, a nakon rada u skupinama slijedio je plenum gdje je svaka grupa iznijela svoja razmišljanja, viđenja i zaključke, a s. Provincijalka se osvrnula na razmišljanja grupa i zajedničko traženje dobra. Time je završio drugi sabor sestara, nakon čega je uslijedio svečani ručak i druženje oko obiteljskog stola, a nakon toga je bio susret Predstojnica sa s. Provincijalkom.

Neka nam Gospodin pomogne da budemo samo Njegove, ugledajući se na Njegovu majku, prvu SMI.

s. M. Ana Prkić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve