Izbor trajnih vrednota

Izbor trajnih vrednota

Ponedjeljak, 14. 11. 2016.

Prvog dana devetnice na kraju izvanredne Godine milosrđa 11. studenog 2016. godine, 92 mladih Druge gimnazije iz Splita, išli su na duhovnu obnovu u Međugorje. Drugi vid ovog hodočasničkog putovanja bio je projekt u zajednici Cenakolo a okvirne teme su: Bijeg od slobode i Potraga za trajnim vrjednotama.


Organizatorica i voditeljica ovog programa je vjeroučiteljica s. Dolores Brkić. U pratnji su bila još tri profesora zbog velike grupe ali i zajedničke odgojne dimenzije.

Na samom dolasku u Međugorje imali smo sakramenat ispovijedi i sv. Misu koja je bila na Engleskom jeziku. Budući da dolazimo iz jezične gimnazije, htjeli smo imati i interdisciplinarni dan: duhovno, odgojno i studijsko bogatstvo. Bilo je dovoljno vremena za osobni izbor pojedinim pobožnostima na različitim mjestima kao i međusobno dijeljenje iskustva. Kroz radosno druženje okrijepili smo tijelo na ručku nakon kojeg smo išli u Zajednicu Cenakolo. Tu su nam bivši ovisnici ispričali svoj gorki put do „pakla“ i povratak životu i slobodi iz ropstva koji im je bio poguban. Potresla nas je njihova priča ali i duboka i iskrena povijest njihova životnog puta. Doživjeli su vlastito uskrsnuće samo po Isusu Kristu koji jedini daje smisao životu. Zadivila nas je njihova ogromna hrabrost kako u ovom vremenu hedonizma i konzumizma kroz život u zajednici nemaju doticaj sa medijima. Koja je to čudesna snaga međusobne komunikacije koja je najjači medij, i komunikacija s Isusom i Riječi Božjoj koja obnavlja „usahle živote“ ? Bog je najveća Ljubav i Milosrđe !

Nakon ovog sadržajnog dana na povratku smo posjetili Herceg etno selo koje nam“ kazuje mnoge priče „  i divljenje ljudskoj i Božjoj stvaralačkoj kreativnosti.

Naš povratak nastavili smo prema Splitu u  zahvalnoj i raspjevanoj atmosferi.

 Nina Maretić 

  Vijesti - Sve