Izvješće sa prvog formativnog susreta animatora PMI-a

Izvješće sa prvog formativnog susreta animatora PMI-a

Subota, 9. 2. 2013.

Mjesto susreta : Samostan Antunovac, Nova ves 55, Zagreb. Nakon okupljanja i međusobnog upoznavanje u 9 sati pozdravnu riječ uputila nam je voditeljica današnjeg susreta s.Emanuela Pečnik, pročelnica za PMI Zagrebačke provincije, zatim, s. Katarina Penić-Sirak, provincijska poglavarica. Slijedila je Molitva srednjeg časa i krunica Malom Isusu u samostanskoj kapeli.


Osnažene molitvom, smjestile smo se u prostoriju, gdje je sve bilo brižno pripremljeno sa odgovarajućim materijalima. Evo imena prisutnih animatora:

  1. Voditeljica, s. Emanuela Pečnik
  2. s. Jelena Burić, Zagreb, Nova Ves
  3. Nada Filipović, Pitomača
  4. Ivanka Debeljak, Kloštar Podravski
  5. Marija Lukač, Zagreb, Maksimir
  6. Ivanka Novak, Zagreb, Retkovec
  7. Lucija Sertić, Zagreb, Retkovec
  8. Martina Bukovčak, Zagreb, Retkovec
  9. Ankica Stepinac, Krašić
  10. Anica Raguž, Vinkovci
  11. Ana Lipovac, Podravske Sesvete

Zbog obiteljskih obaveza ili zbog ranog odnosa nisu nam se pridružile tri animatorice: iz Zagreb - Stenjevec, Kotoribe i Zagreba (župa sv. Ivana Krstitelja ).

Slijedio je uvod u rad na temu Tko je to animator. Potom je slijedila prezentacija Statuta DPMI-a uz tihu glazbu. U zajedničkom razgovoru promišljale smo kako kao članovi DPMI-a ostvarujemo svoju svrhu u konkretnim oblicima života svoje župne zajednice. Nakon kraće pauze i okrjepe uz voće i sokove, nastavile smo s radom. U drugom koraku prijepodnevnog rada zastale smo na životu sluge Božjega, Josipa Stadlera. Ponirale smo u njegov krepostan života, te zaključile, da sve trebamo više proučiti njegov životopis, da ga možemo svjedočiti drugima kao primjer. Nastavili smo s osobnim osvrtima, timskim radom kojeg smo u plenumu završile sa korisnim prijedlozima i zaključcima.

Slijedio je ručak u 12.30 h, zatim pauza, koju smo iskoristile za posjet štićenicima staračkog doma, u sklopu samostana,te za razgledavanje dječjeg vrtića, koji je također u sklopu samostana.

Poslije ručka nam se pridružila s. Anamarija Kesten, Vrhovna ravnateljica DPMI, koja je također sudjelovala u svim raspravama i dala korisne naputke.

U 14 h nastavile smo s točkom Krjeposti otajstva Kristova utjelovljenja - identitet Prijatelja Malog Isusa, te grupnim radom,u kojem smo sve podjednako pokazale naglašeno zanimanje za edukaciju, kako bismo bile što bolje animatorice u svojim župnim sredinama.

Mnogo je toga dogovoreno u svezi zajedničkih projekata, planiranih susreta u vremenu koje je pred nama. Važan nam je svima prijedlog mjesečnih okupljanja na molitvu svakog 8. i 25. u mjesecu, te velika potreba nakane molitve za duhovna zvanja.
Osobito smo dogovarale oko zajedničkih projekata: Slavlje godišnjeg susreta PMI-a zagrebačke Provincije u Slavonskom Brodu 20.04.2013., Hodočašće u Sarajevo 8. i 9. Lipnja 2013., priprema eksponata na misijsku prodajnu izložbu u samostanu Antunovac u listopadu 2013.

Donijele smo konkretne zaključke oko organizacije godišnjeg susreta i podijelile si određena zaduženja. Osjećala se velika povezanost animatorica i velika želja suradnje. Do slijedećeg susreta u svibnju mjesecu.

Ovaj prvi, za sve nas iznenađujući i okrjepljujući susret okrunile smo euharistijskim slavljem. Euharistijsko slavlje predslavio je , veliki Prijatelj Maloga Isusa, vlč. Tomoslav Kralj. Na propovjedi se osvrnuo na dnevnu naviještenu Božju riječ, u kojoj nam Isus poručuje - PRISTATI UZ NJEGA…,poput apostola, povući se u osamu te poniknuti u dubinu i spoznati koje je moje određenje,poslanje…Kršćanska vjera ne živi se samo za sebe, nego se prenosi na druge. Uputio nam je pitanje svima; „PMI,kakvi smo mi svjedoci vjere danas“? Stadler nam poručuje: Vjerom čovjek samog sebe predaje Bogu, a on je to svjedočio svojim životom. Budimo maleni i ponizni, ali velikoga srca…

Na kraju Mise obnovili smo OBEĆANJA Malom Isusu. Okrijepljene najizvrsnijom hranom, Tijelom Kristovim, vratile smo se u dvoranu i u opuštenoj i veseloj atmosferi, rezimirale ovaj uspješni susret. Ovo je bila oaza mira, ljubavi dobrote,zajedništva, i ljepote druženja.

U ovoj pustinji zabrinjavajuće civilizacije življenja, bilo je to svjedočenje čudesnog dana radosti, i mira,osjećaja prisutnosti duha utemeljitelja, sluge Božjega, Josipa Stadlera, kojeg je krasila krjepost isključivog pouzdanja u Božju providnost, u Božju pomoć.

I opet se potvrdilo, da susret u organizaciji Služavki Malog Isusa svjedoči, nezaobilaznu pažnju, pomno pripremljenu svaku, pa i najmanju sitnicu besprijekorne organizacije. I nadasve je prisutna ljubaznost i osjećaj, da su opet davale najbolje od sebe. S. Katarina Penić-Sirak, provincijska poglavarica, sve nas je na kraju pozdravila, zahvalila na sudjelovanju i preporučila da molimo jedni za druge, osobito za duhovna zvanja, za kojima se osjeća velika glad. Tu je bila prisutna Časna Majka,s. Radoslava Radek, koja nas je lijepo dočekala, s nama slavila Euharistiju i na kraju nas sve radosno pozdravila.

Hvala sestrama koje su pripremile izvrsnu hranu i lijepo nas ugostile. Bio je ovo dan radosti, slavljenja Boga i ljubav za čovjeka. U tom ozračju smo se rastali i otišli svojim kućama. Hvala Isusu ,koji nas je okupio!

Izvještaj sastavila animatorica PMI, Marija Lukač

  Vijesti - Sve