Korizmena duhovna obnova Prijatelja Maloga Isusa iz Neuma

Korizmena duhovna obnova Prijatelja Maloga Isusa iz Neuma

Četvrtak, 4. 3. 2021.

U srijedu 3. ožujka 2021. godine, kada se posebno spominjemo svetog Josipa zaštitnika Republike Hrvatske i naših obitelji te u godini koju je papa Franjo posvetio velikom svecu svetom Josipu, uputili su se Prijatelji Maloga Isusa iz Neuma sa s. M. Danicom Bilić prema svetištu Kraljice Mira Hrasno – općina Neum, na hodočašće i duhovnu okrepu.

Suočeni sa pandemijom i otežanim susretima uskraćeni smo za hodočašća kao i za naša druženja, ali ne i za milosti koje nam naša Gospa može izmoliti kod svojega Sina kojega je rodila za sve nas i naše spasenje. Prije euharistijskoga misnoga slavlja u crkvi Bezgrješnoga začeća, izmolili smo žalosno otajstvo Gospine krunice, kao i posvetne molitve Srcu Isusovu i Marijinu. Misno slavlje predvodio je župnik i upravitelj svetišta Hrasno don Antun Pavlović, dok su čitanja i molitvu vjernika animirali Prijatelji Maloga Isusa.

Okrijepljeni snagom i prisutnošću euharistijskoga Isusa, Prijatelji su se Maloga Isusa uputili prema križnim postajama koje vode od postaje do postaje lagano do brda na kojemu Majka svih nas Kraljica Mira s uzdignutom rukom upućuje blagoslov.

Poticaji za meditacije tijekom križnoga puta uzeti su od sluge Božjega Petra Barbarića koji je rođen u Klobuku kod Ljubuškoga. Prisjetili smo se kako je rastao i školovao se u vrlo teškim uvjetima. Želio je biti svećeni, a za Isusa je bio spreman i život dati. U osmom razredu isusovačke gimnazije se razbolio od tuberkuloze te je umro položivši redovničke zavjete. Njegovi zemni ostatci nalaze se u Travniku, a na njegovu se grobu rado okupljaju i mole učenici i ostali vjernici.

Razmatrajući gorku muku od prve postaje kada Isusa osuđuju na smrt, lagano do petnaeste kada je Isus uskrsnuo, popeli smo se i na vrh brda, koje bismo mogli nazvati „brdo Tabor“. Naime, na toj je uzvisini nebo tako blizu te nam pokazuje kako je lijepo biti u Isusovoj blizini. S Petrom smo i mi mogli reći „Dobro nam je ovdje biti“. Molitva nas je  križnog puta potaknula da uvijek i u svakoj situaciji predamo srce Bogu po rukama naše Nebeske majke Marije. Razmatranje Isusove muke potaknu nas i na zahvalnost Bogu. Ovaj molitveni hod zaključismo molitvom zahvale Bogu za dar života, za darovani dan i za duhovni susret, kao i za sve životne susrete. Nakon duhovne okrjepe uputili smo se kod župnika župe Krista Kralja Hutovo na tjelesnu okrepu.

Nada Kresic, PMI

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve