Održana duhovna obnova za PMI, djecu i mlade u župi Gospa od Zdravlja u Neumu

Održana duhovna obnova za PMI, djecu i mlade u župi Gospa od Zdravlja u Neumu

Nedelja, 22. 5. 2016.

Od 20.do 22. svibnja održana je duhovna obnova za PMI koju su organizirale SMI u župi Gospa od Zdravlja u Neumu. Voditeljica duhovne obnove je bila s. Marina Perić, pročelnica DPMI, a tema je glasila: “Stadlerovo milosrđe danas”.


Prvoga dana susreta najprije je upriličeno predavanje za Prijatelje Maloga Isusa u kojemu je s. Marina predstavila život BDM kao majke. U svome predavanju je istakla četiri temelja na kojima je Marija gradila svoj odnos s Bogom, a to su poslušnost, molitva, prihvaćanje Božje volje i predanost . "Marija koja čuva i prebire sve događaje u svom srcu uči nas kako tražiti i prepoznati znakove Božje prisutnosti u svakodnevici života i postati učenicima Gospodnjim slušajući Riječ i stavljajući je u praksu - rekla je s. Marina. Nakon toga uslijedio je rad u grupama u kojem su PMI promišljali o Marijinom životu kroz evanđeoske tekstove Navještenja (Lk 1, 26-38), Pohod Elizabeti (Lk 1,39-45) te hvalospjev Veliča (Lk 1, 46-55). Promišljajući o tim tekstovima PMI naglasili su Marijinu vrijednost kroz njezino odabranje za majku Sina Božjeg. Ona je milosti puna, Bog ju je uresio brojnim darovima te je stoga i izabire za majku Njegova Jedinorođenca. No Marija se propitkuje o svome poslanju koje joj Bog daje, ali ipak izriče svoje “DA”, te nam tim e daje primjer da vršimo volju Božju u svome životu. Potom su naglasili da Bog ljubi svakog čovjeka, ljubi svoju dječicu i da im daje snage da izvrše volju Njegovu. Bog ne daje nikada križ koji ne možemo iznijeti do kraja. On nas ljubi i vodi na našemu životnom putu. Mi trebamo učiti od Marije i prepustiti se Božjoj volji te sve u životu raditi srcem i iskreno. Trebamo činiti djela milosrđa, a za to nam je dan primjer kroz prvog vrhbosanskog nadbiskupa Sl.B.Josipa Stadlera. Na samome kraju predavanja s. Marina je još jednom naglasila da nas Marija upućuje na Isusa jer do Isusa možemo stići po Mariji i s Marijom jer ona nas uči: da budemo otvoreni za Boga i njegovu volju, koja se očituje u svim događajima našega života; da s vjerom slušamo Božju riječ sadržanu u Svetom pismu i u djelo provodimo; da u svako doba molimo i Boga tražimo koji je uvijek prisutan u svim događajima života; da suosjećamo s našim bližnjima i budemo solidarni s njima. U nezgodama života Marija nas poziva: Što god vam kaže moj Sin to učinite. A on nam kaže: Učite se od mene, jer sam krotka i blaga srca. Možda nam se sve ovo na prvi pogled čini kao nedostižan ideal, možda se i bojimo kako će društvo na nas gledati, ali „Bogu nije ništa nemoguće“. A da bi mu postalo moguće, potrebno mu se predati i reći mu svakoga dana ispočetka: „Neka mi bude po tvojoj riječi!“ - naglasila je s. Marina.

Drugoga dana duhovne obnove u prijepodnevnim satima održana je radionica za osnovnoškolce od prvog do šestog razreda. Na početku susreta djeca su otpjevala pjesmu te započeli s radionicom. Kroz razgovor te odgovore na postavljena pitanja s. Marina je zajedno s djecom promišljala o djelima milosrđa kako tjelesnim tako i duhovnim te im istakla primjer Josipa Stadlera koji je svoj život posvetio milosnom djelovanju. Nakon toga je uslijedio rad u grupama gdje su djeca dobila zadatak da prepoznaju i oboje djelo milosrđa koje je bilo na crtežu predstavljeno. Na kraju susreta animatori, Ivana Miličević, Željo Garić i Dragana Topić, pripremili su nekoliko igara u kojima su se djeca posebno zabavila i nasmijala.

U posljepodnevnim stima održana su dva susreta. Na susretu sa sedmim i osmim razredima osnovne škole s.Marina je govorila o pozivu. Istakla je važnost kako bračnog tako i redovničkog i svećeničkog poziva. “Vi koji sada stojite pred važnim životnim odlukam, koju školu izabrati poslije završene osnovne, za koji se poziv odlučiti potrebno je da osluškujete Božji glas i da se pitate što to Bog želi od mene. Potrebno je prepustiti se Božjoj volji i dopustiti da Bog vodi vaše živote” naglasila je s.Marina. Od posebne važnosti je bilo svjedočanstvo s.Anđeline Perić,katehistice, koja je mladima u govorila o svome redovničkom pozivu te spremnosti da izvrši Božju volju u svome životu. Nakon toga uslijedio je rad u grupi u kojemu su mladi odgovarali na postavljena im pitanja i predstavili rad svoje grupe.

Na kraju dana s. Marina je imala susret i sa srednjoškolcima i studentima kojima je također govorila o pozivu. Poziv je dar Božji. Bog poziva da bi poslao. Svaki poziv uključuje put kojeg treba prijeći. Vi koji ste se opredjelili za poziv ekonomista, novinara, doktora... njegujte svoje poslanje i budite ustrajni u dobru. Za svakoga od vas Bog ima plan i potrebno je prepustiti se i vjerovati da je to uistinu ono najbolje za vas, rekla je s.Marina te naglasila da se ne treba bojati budućnosti nego hrabro slijediti put srca i s vjerom kročiti u život. Mladi su nakon toga imali rad u grupi te odgovorili na postavljena im pitanja.

Trećeg dana duhovne obnove s. Marina i animatori su se pridružili župnoj zajednici u euharistijskom slavlju koje je prevodio don Stipe Gale te zahvalili Bogu za održanu duhovnu obnovu.

  Vijesti - Sve