Pismo  sestrama za Dan provincije Bezgrešnog Začeća BDM

Pismo sestrama za Dan provincije Bezgrešnog Začeća BDM

Ponedjeljak, 7. 12. 2015.

Drage sestre!

U vremenu proslave uzvišene zaštitnice naše Provincije želim po ovim i sljedećim riječima doći svakoj, pozdraviti vas srcem, zahvaliti za sve dobro što činite za Isusa. Želim vas potaknuti  na razmišljanje o našim doprinosima novoj evangelizaciji u darovanoj nam jubilarnoj godini koja nezaustavivo prolazi, o teškoćama, propustima i pogreškama kako na osobnoj tako i na razini mjesnih zajednica i cijele provincije, sve u cilju što  boljeg planiranja i svetijega življenja u dolazećem vremenu.


Danas smo započele molitvenu devetnicu u čast Bezgrješnog začeća blažene Djevice Marije. To je molitva u kojoj iskazujemo svu pohvalu, svu naklonost i svu čežnju prema majci Kralja naših duša po kojem je postala i majka svake od nas. Ona je kraljica Isusova srca! Kad i dok imamo nju, moćnu majku, imao ama baš sve!  Po njoj nam je Otac darovao svoga Sina, zaručnika naših duša; u njemu nam je objavio svoje milosrdno lice.

Dok je častimo, drage sestre, želim pozdraviti svaku radošću Marijina srca i milostima koje po njoj primao. Ona je bila nazočna u središtu događaja kada je u Utemeljiteljevu srcu nastajala Družba, pa kad se rodila i činila prve korake u nadstrešnici Mjedenice ulice, kada je učinila važni korak uspona do Bjelava, a odatle  krenula diljem svijeta. Marija je uvijek bila nadahniteljica, vjerna učiteljica i mjerilo življenja, odnosa i vrednota sestre SMI i zajednice sestara. Ako smo  kroz 125 godina  života, osobno ili kao zajednica,  učinile nešto što se Isusu dopada onda smo to prvenstveno činile pod vodstvom njegove majke Marije, jedine žene bez istočnoga grijeha začete.

Zato, drage sestre, dok  joj izgovaramo pohvale, sa zahvalnošću prebirimo tijek i  događaje naših života i zajednica. Koliko se oslanjamo na nju, njenu ulogu i moć, dok izvršavamo ovozemaljske zadatke i poslanja? Ona nam je uvijek pred očima. Kad odgovara Arkanđelu - neka mi bude po riječi tvojoj, kada pod srcem osjeća Isusa idući k Elizabeti, kada traži sklonište gdje će ga roditi, kada u zastrašujuće nepoznatom nastoji stvoriti dobre i povoljne uvjete za Isusov rast, kada s njime bježi jer im moćnici prijete istrebljenjem, kada ga traži jer se izgubio u mnoštvu. Radi toga ne ispuštajmo je nikada iz vida! Ugledat ćemo uz nju i svetog Josipa.

Utemeljitelj naše Družbe sestara je uvijek u nju gledao, postojano mu je bila u srcu i na ustima. Ona, majka Isusova, bila je i njemu istinska, opipljiva majka. Nema poslanice u kojoj je ne spominje i ne časti njezino predodabranje od vječnosti. Uvijek je  preporučao svećenicima, sestrama,  vjernicima,  baš svima, da je časte i da joj se utječu u svim potrebama.  Potvrdu o neraskidivoj vezi Isusove majke Marije i našega oca Utemeljitelja zauvijek  svjedoči i potvrđuje Utemeljiteljevo sveto preminuće. Njegova duša je pozvana napustiti tijelo upravo na Gospinu veliku svetkovinu, na dan  kada cijela crkva slavi njezino bezgrješno začeće.

Kako samo, drage sestre, imamo uzvišenu zaštitnicu i pomoćnicu na putu posvećenja naših duša i posvećenja duša svih koje  je Isus poslao na naše  životne putove. Neka po njoj, svima koje njegujete, odgajate, poučavate,  kojima uređujete  odjeću i  životni prostor, kojima pripremate i dajete hranu, o kojima se brinete, koje susrećete na ulici, bolnici, domovima, ne manje u školama, crkvama, vrtovima, neka  baš svima  s vama i uz vas bude lijepo jer im pristupate sa snagom Marijina blagoslova. Svaka smo Isusov dar onima kojima nas šalje da ih k njemu dovedemo. Svaka smo svojoj zajednici sestara dar. Svaka imamo zadatke i poslanje utjecati na kakvoću života u zajednici. Svaka u „težini“ vlastite osobnosti  i svetosti pridodajemo životu zajednice  blagoslov i mir, milosrdni odnos, radost i  vrline, dodajemo hvalbenu molitvu Crkve i svjedočanstvo eshatološkoga sestrinstva. Mi ne  ugrađujemo u zajednicu samo pozitivnu stranu vlastitih  ljudskih osobina nego i onu niječnu. Ugrađujemo vlastite grijehe, mane i poroke, nedostatke  i grijehe.  Sveti otac našega vremena je     17. rujna o. g.  na  međunarodnom susretu mladih Bogu posvećenih osoba  zamolio redovništvo DA  PROBUDI  SVIJET! Pritom je upozorio na teškoće i opasnosti koje u život zajednice unosi čin ogovaranja. Ovako je kazao: „Nemojte nikada bacati bombu ogovaranja, nikada! To je kuga života u zajednici! Na taj način redovnik, ili redovnica, koji su posvetili svoj život Bogu, postaju teroristi, jer u svoju zajednicu bacaju bombu koja uništava.“

Drage sestre, dobro je  sučeliti se sa stvarnom situacijom i kakvoćom života u zajednici te vlastitim – osobnim utjecajem na njezin život. Prava je milost što smo našu jubilarnu godinu živjele u stopu s godinom Bogu posvećenog života.  Nadahnjivale smo se i ujedno ispitivale svoje življenje pod prizmom evanđelja, proročke uloge i nade. Po stupnju zadovoljstva, radosti i  kvaliteti sestrinske suradnje u apostolatu možemo vrednovati i ocijeniti vlastito življenje, a time i apostolsku misiju života zajednice u Crkvi. Svakoj od nas su bezgranično dostupna glavna sredstva i načini spasenja. Nijedna  od nas nije imuna na grijeh nezadovoljstva, prigovaranja, ogovaranja. Zato, drage sestre, dok upiremo pogled u Bezgrešnu majku Mariju i našega oca Utemeljitelja molimo svom snagom duše i srca da progledamo, da  ispravno gledamo, da vidimo  Dijete Isusa kako hiti k nama – u našu nimalo laku zbilju – da nas spasi, da osmisli našu žrtvu i dadne ponovni zamah zahvalnosti za prošlost, ljubavi u sadašnjosti i nadanja za budućnost.

Ovim mislima, drage sestre, upravo do srca želim svakoj radostan i blagoslovljen dan naše Provincije, a onda i našu najdražu svetkovinu Isusova porođenja - Božića, kojemu je Bezgrešno, prvo čelo. Sjeme pšenice, koje ćemo uskoro gledati i milovati dok izrasta, neka nas istinski  dotakne i  pouči o životu u sjemenu, ljepoti  stvorenoga, i našoj odgovornosti za sve stvoreno, jednako i zamišljenom skladu stvorenoga, o milosrđu dobrog Očeva lica prema svemu „u zajedničkoj nam kući“,  kako kaže sveti otac Franjo. Dopustite mi, u toj simbolici, pri zagrljaju duše pružiti  svakoj darak: duhovna i tjelesna djela milosrđakalendar duhovnoga zajedništva, popis sestara i zajednica gdje smo poznavane i poslane davati svjedočanstvo o Isusu  koga ljube naše duše.

U zahvalnosti dragom Bogu i Bezgrešnoj Majci Mariji za svako dobro činjenje koje u svojoj Crkvi izvodi po našim skromnim životima, želim svakoj od srca milošću obasjanu svetkovinu Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije, po njoj blagoslovljen i radostan Dan naše Provincije te sveti dan Utemeljiteljeva preminuća. Promisli sluge Božjega Josipa Stadlera  neka nas krijepe poukom o Bezgrešnoj majci Mariji i Isusovom svetom djetinjstvu. Toplim sestrinskim čestitke za Bezgrešno i Isusov sveti rođendan pridružuju se  sestre iz uprave Provincije:

sestra Anđa Vranješ,

sestra Genoveva Rajić,

sestra Ljilja Marinčić i

sestra Kristina Adžamić

vaša po Djetetu Isusu i Bezgrešnoj majci Mariji

sestra M. Admirata Lučić

provincijska glavarica

  Vijesti - Sve