Povratak Euharistijskog  Isusa

Povratak Euharistijskog Isusa

Srijeda, 1. 10. 2014.

Dana 14. svinja ove godine samostan sestara služavki Maloga Isusa Sveta Mala Terezija u Doboju zahvatila je bujica vode, poplavila podrum i prizemlje. Potopila je sve. Što nije odnijela, potpuno je uništila. Sestre i bolesne starice o kojima skrbe iskusile su strah i trpljenja kao i mnogi sugrađani. Danima su boravili u potkrovlju kuće.


Kad su se vode smirile i povukle otpočela je borba sa smećem, muljem, blatom, vlagom i svime što takve strašne situacije donose. U teški m životnim uvjetima sestre su osjetila blizinu znanih i neznanih, ljudsku i kršćansku solidarnost. Samostan je, na čelu sa kućnom glavaricom sestrom Bernardinom Šarić, i u tim danima bio mjesto kršćanske ljubavi, utjehe i pomoći svima koji su dolazili. Sestre su sa vjernicima čistile danima, a onda isušivale mjesecima, obijali natopljenu žbuku. Materijalna šteta je bila velika. Sestrama su ponaosob pomogli Svećenici okolnih župa sa svojim vjernicima, Zajednice sestara cijele Družbe, Papinsko vijeće Cor Unum, Družba kćeri kršćanske ljubavi svetoga Vinka Paulskoga iz Slovenije, HKVRPP, Školske sestre franjevke Krista Kralja-Provincija Prečistog Srca Marijina, biskup Pero Sudar, brojni članovi Društva Prijatelja Maloga Isusa, Crkvenu zbor župe iz Širokog Brijega.

Svi su doprinijeli da je prizemlje samostana 1. Listopada, na dan svoje nebeske zaštitnice svete Male Terezije zamirisalo tamjanom. Ljubav je u kapelicu ponovo postavila oltar, donijela sveto hranište, pa Gospin lik, sliku male svetice od Djeteta Isusa i iz Lisieuxa, klecala. Sve je spremila za blagoslov.

Upravo na prvi dan listopada, na blagdan samostana slavljena je sveta Misa koju je započeo mjesni župnik velečasni Pero Iljkić. Predsjedao je velečasni Željko Vlajić u koncelebraciji svećenika iz obližnjih župa. Bila je to Euharistija zahvalnosti za sva dobročinstva i sve dobročinitelje, molitva hvale Bogu za sva iskustva patnje i kršćanske ljubavi . Nakon svete Mise i blagoslova obnovljenih prostorija, sestre su zajedno sa svećenicima nastavile razgovor oko blagdanskoga stola tjelesne okrepe. Sestra M. Admirata Lučić, provincijska glavarica, je čestitala blagdan kuće, zahvalila svima, i spomenula kako se na taj dan obilježava i Međunarodni dan starijih osoba. To je prilika uvijek iznova preispitati naš odnos prema bolesnim i nemoćnima koji su povjereni našoj brizi. Neka Isus, koji tako malen u Euharistiji prebiva u našoj kući, i kuću čini samostanom u svojim svetim prebivalištem uvijek bude od nas čašćen i hvaljen za sve one koji su slijepi za njegovu ljubav, koji ga ne časte, i one koji ga pogrđuju. Budi blagoslovljen Gospodine u domu svete slave svoje dovijeka!

s. A.

  Vijesti - Sve