Prekrasna večer u splitskoj Prvostolnici

Prekrasna večer u splitskoj Prvostolnici

Petak, 2. 5. 2014.

Svake godine grad Split svečano slavi svog nebeskog zaštitnika sv. Dujma mučenika, 7. svibnja. Svečanoj proslavi prethodi devetnica u večernjim satima. Svake večeri, na sv. Misi pjeva zbor neke župe kao i zborovi pojedinih redovničkih zajednica iz splitsko – makarske nadbiskupije. Večerašnja večer (V. dan devetnice) bila je prebogata duhovnim sadržajem: sv. Misa, pjesme koje je pjevao zbor iz K. Kambelovca, propovijed don Josipa Periša, predstavljanje knjige : „Vrata vjere“ (Buvinova vrata), misli don Tomislava Ćubelića i dr. Ante Mateljana, koncert komornog zbora „Regina angelorum“. Između svega ponuđenog pronaći ono što je bilo najljepše; teško bi bilo izdvojiti i odlučiti se za pojedinačni izbor. Večerašnje slavlje bilo je dostojno slave Božje, u njemu se osjetila Božja prisutnost. Svi koji su ove večeri sudjelovali na ovom programu, mogli su duhom dodirnuti djelić neba.


Tradicija je da se kroz devet dana Split priprema za proslavu blagdana svoga zaštitnika, ujedno i zaštitnika Nadbiskupije. Ove godine liturgijsko pjevanje predvodi jedna od kaštelanskih župa, a sv. misu predslavi i propovijeda župnik dotične župe.

Večerašnja večer pripala je župi sv. Mihovila iz K. Kambelovca. Njihovo pjevačko umijeće poznato je u cijeloj Nadbiskupiji, što je na kraju sv. Mise kroz zahvalu potvrdio katedralni župnik don Tomislav Ćubelić, a vjernici nagradili dugim aplauzom. Odao je i priznanje dirigentici i voditeljici zbora s. Mirti Lišnić, sl. M. Isusa. Njezino zalaganje i trud nagradila je župljanka K. Kambelovca Đ.P. (Ove godine iza sv. Mise na Uskrs, pristupila joj je djevojka Đ. P., sestra jednog glumca i rekla joj: "Svojim radom sve nas pretvarate u aristokraciju duha!")

Orgulje je svirala s. Mirta Škopljanac – Marčina, milosrdnica, orguljašica katedralnog zbora. Njihovo pjevanje bilo je dostojno nastupa u katedrali, unatoč tome što nisi bili svi članovi zbora. Spriječenog župnika don Bobu Delića, zamijenio je don Josip Periš, pročelnik katehetskog ureda splitsko – makarske nadbiskupije. On pomaže župniku u pastoralnom radu nedjeljom i blagdanima.Tema ove devetnice posvećena je obitelji, pa je don Josip svoje misli usmjerio prema obitelji. Vjernicima je istaknuo da je Bog središte svake obitelji, a obitelj bez Boga, samo je skup pojedinaca koji onda zauzimaju mjesto Boga. Takav skup teško je održiv. Statistika koja brojčano iznosi postotak rastava porazna je. Kod nas kažu oko 20 %, a u Njemačkoj 40%. Neslužbeno je istraženo da obitelji u kojima se zajednički moli, rastava se broji u promilima.

Budući se u poslanici čitalo o neustrašivosti prvih apostola nakon Kristova uskrsnuća, podsjetio je vjernike da i mi moramo poput apostola isticati, da se valja „većma pokoravati Bogu“, nego ljudima. Povukao je paralelu između ovog izvještaja iz Djela apostolskih, sa današnjim vremenom. Danas se također pokušava ušutkati vjernike i njihove stavove proglasiti nazadnim. Vjernici se trebaju ponašati poput apostola, neustrašivo svjedočiti moralne i etičke stavove temeljene na Evanđelju. Današnje Evanđelje govorilo je o umnažanju kruha, a don Josip nas je na lijep način povezao s Kristom. Krist traži našu suradnju, od naših sitnica čini velika djela, upravo smo mu mi s našom neznatnošću potrebni da izvede velika djela. Kao što je učinio veliko djelo od 5 kruhova i dvije ribice, dakle nečeg neznatnog, tako s našom neznatnošću čini velika djela.

Nakon sv. Mise slijedilo je predstavljanje knjige dr. Ante Mateljana, dekana Teološkog fakulteta u Splitu, „Vrata vjere“. Prije 800 godina Buvina je izrezbario na vratima sv. Dujma isječke iz Isusova života. Vrata čuvaju katedralu, a katedrala vrata. Predivnih i dubokih misli izrekao je katedralni župnik don Tomislav Ćubelić, inače prvi rođak naših sestara:s. Domitile, s. Andrijane i s. Roke. Teško je izdvojiti bilo koju misao, svaka je bila duboka, teološki opravdana i životno istinita. Vrata su Krist, kroz njih ulazimo u život, bez obzira kakvi smo, jer smo Kristu važni sa svim svojim opterećenjima , slabostima i grešnošću. Trebamo gledati ljude oko sebe, kao što je to radio Isus, jer: „Tko gleda samo sebe, ne vidi nikoga drugoga“. Autor knjige dr. Ante Mateljan brat naše s. Vesne, objasnio je razlog izdavanja knjige, odabir naslova i način na koji je osmislio sadržaj. Nad svakim dijelom u kojem je prikazan isječak iz Isusova života, napisao je meditaciju u obliku razgovora s Isusom. Zahvalio se svima koji su svojom nesebičnošću pridonijeli izdanju ove monografije. Prezentaciju knjige pratio je komorni zbor „Regina angelorum“, katoličke misije iz Beča. Repertoar pjesama, kao izvedba i ugođaj bili su na razini kazališnog nastupa. Vjernici su svoju zahvalnost pokazali dugim aplauzom.

Večerašnjem programu u katedrali nazočile su i neke naše sestre. Sjedište naše Provincije je u gradu Splitu.Sestre su došle u Splitu prije 109 godina, te su u svaku crkvenu svečanost u Gradu uključene direktno ili indirektno. U nadbiskupiji živi i djeluje preko 120 sestara. U katehizaciji ( na župi ili školi), kao i vođenju crkvenih zborova i uređivanju crkve i crkvenog rublja, radi 19 sestara. Sestre na župama vode župnicima domaćinstvo. U nadbiskupijskim ustanovama u samom Gradu radi 15 sestara. Skoro sve sestre su rodom iz splitsko – makarske nadbiskupije, druge su svojim pastoralnim radom vezane uz Nadbiskupiju. Neka sv. Dujam, zaštitnik Grada i Nadbiskupije, kod Gospodina izmoli blagoslov svakoj sestri koja svojim životom i radom nastoji slaviti Gospodina.

  Vijesti - Sve