Prijatelji Maloga Isusa bez kompromisa

Prijatelji Maloga Isusa bez kompromisa

Nedelja, 2. 10. 2016.

U periodu od 29. rujna do 2. listopada, 2016.u organizaciji nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II" iz Sarajeva održana je četvrta po redu volonterska akcija "72 sata bez kompromisa".


U petak 30. rujna, ispred župnog ureda u župi Lug Brankovičima okupilo se sedamnaest volontera Prijatelja Maloga Isusa koji su spremni svojim volontiranjem ostvariti "Raj na zemlji".

Na samom početku akcije s. Marinela Zeko animatorica volontere je podijelila u manje skupine za predviđene projekte, te prezentirala njihove zadatke i ciljeve.

Jedna skupina volontera pošla je u vrtić predvođeni tetama u vrtiću Željkom i Vedranom svoje vrijeme darovati najmanjima koji su ovisni o nama starijima. Bilo je divno promatrati ovu skupinu djece i mladih, teško je bilo odvagnuti tko je bio sretniji.

Druge dvije grupe volontera pošla je u Pačju školu (predškolski uzrast)- pod vodstvom učiteljice Dragane Prva grupa je radila u ekološkoj radionici s djecom, Djeca su ozbiljno shvatila svoju ulogu te marljivo pokupili smeće u crkvenom dvorištu koje nažalost odrasli bacaju. Druga skupina volontera radila je u kreativnoj radionici gdje su uz razna didaktička sredstva i duge potrebne materijale kod djece pobudila još više zanimanje za kreativnost. Djeca to imaju u sebi samo im mi odrasli u tom trebamo pomoći.

Volonteri (PMI) bez kompromisa u petak su također u Maglaju trgovački lanac "Konzum" skupljali namirnice za socijalno ugrožene obitelji župe Lug Brankovići i Maglaj. Dva dana provedena u Konzumu iskustva mladih njih deset su bogata, pozitivna, ulijevaju nadu da ima još uvijek dobrog i humanog kod ljudi.

Iskustvo Katarine Jukić "iznenadila sam se ljubaznošću kupaca i zanimanjem za naš projekt, jedan umjetnik odvojio je vrijeme za razgovor obostrano smo obogaćeni. Neki su sami prilazili i govorili da su islamske vjeroispovijesti a da je to divna akcija".

Preostali dio volontera pošao je sa s. Marinelom posjetiti starije i bolesne župljane u župi Lug Brankovičima. Posjetili smo nepokretne i usamljene.

"Nije bilo nimalo jednostavno slušati tužne priče. Ali ono što sam doživjela i što ču dugo nositi u svom srcu jest radost u njihovim očima, kazala je Ana Jukić.

Sandra Jozunović ističe; "Za mene je ovo veliko i snažno iskustvo volontiranje. Prvi put sam i sretna sam da sam imala priliku biti dio ovog projekta".

s. Marinela Zeko

  Vijesti - Sve