Pripreme za doživotna zavjete sestara SMI

Pripreme za doživotna zavjete sestara SMI

Ponedjeljak, 2. 8. 2021.

O1. srpnja 2021. godine započela je neposredna priprava za doživotne zavjete s. M. Antonie Čobanov te s. M. Milane Žegarac kroz koju su ih, kroz četiri tjedna, vodile pročelnica za odgoj u Družbi, s. M. Anđa Vranješ te sestre magistre juniorki s. M. Ljilja Marinčić, s. M. Marina Žuljević i s. M. Viktorija Predragović.


 Kroz prvi tjedan pripremu je vodila s. M. Ljilja Marinčić koja je  govoreći o ´Duhu i obliku našeg zajedničkog života´ te ´Našoj obnovi u duhu pokore´ poseban naglasak stavila na ono o čemu nam govori Tumač pravila. Nadalje, sestra Ljilja je istaknula važnost njegovanja zajedništva te nam je približila tipologiju zajednica potičući nas na kritičko razmišljanje o njenim tipovima kao i na razmišljanje o vlastitom doprinosu zajedništvu i rastu zajednice. U svom posljednjem predavanju govorila je o Utemeljitelju kao čovjeku molitve uvodeći nas tako u drugi tjedan priprema u kojem nam je s. M. Marina Žuljević pokušala približiti i osvijestiti nam važnost i ozbiljnost naših zavjeta prolazeći s nama kroz  poglavlje konstitucija koje nosi naziv ´Evanđeoski savjeti Bogu posvećene čistoće, siromaštva i poslušnosti´ a koje svoj temelj i ostvarenje nalazi u ´Molitvenom životu sestara´, ali i u naš boravak na mjestima koja su obilježila život i djelo našeg utemeljitelja sl. B. Josipa Stadlera, a koje smo kroz ovo vrijeme imale milost posjetiti. 

8. srpnja sudjelovale smo na misnom slavlju u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage u Travniku. Misno slavlje predslavio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije Dr. sc. mons. Slađan Ćosić. Na početku misnog slavlja pozdravio je sve hodočasnike, a na poseban način sestre SMI rektor Sjemeništa preč. Željko Marić. Nakon misnog slavlja rektor Sjemeništa počastio nas je ručkom, a nakon ručka pokazao nam je sjemenište i progovorio o njegovoj važnosti duhovnik vlč. Jakov Kajinić. Nakon posjeta Travniku uputile smo se u Vitez gdje smo posjetile Dom sv. Josipa u kojem nas je dočekala s. M. Admirata Lučić, koja nas je upoznala s apostolatom sestara u Domu, kao i s povezanošću Viteza s ocem Utemeljiteljem i s našim prvim sestrama. Nakon druženja sa sestrama koje rade i djeluju u Domu sv. Josipa posjetile smo i Samostan sv. Josipa u kojem smo se susrele s našim bolesnim sestrama, nakon čega smo se uputile u Sarajevo. Po dolasku u Sarajevo sudjelovale smo na sv. Misi za Utemeljitelja te smo u zajedništvu sa sestrama molile na njegovom grobu. Nakon sv. Mise uputile smo se u samostan Egipat gdje su nas dočekale sestre Sarajevske provincije na čelu s provincijskom glavaricom s. M. Ana Marijom Kesten, koje su bili naši domaćini na ovom putu. 9.srpnja posjetile smo Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u kojem nas je dočekao rektor bogoslovije dr. sc. Zdenko Spajić koji nam je pokazao sjemenišnu crkvu i progovorio o njezino povijesti i Stadlerovoj važnosti. Zatim smo posjetile Nadbiskupski Ordinarijat Vrhbosanski u kojem smo imale milost moliti se u Utemeljiteljevoj kapelici i klečati na klecalu na kojem je on provodio toliko vremena u zajedništvu s Gospodinom nakon čega smo molitveni hod s Utemeljiteljem nastavila na njegovom grobu u katedrali Srca Isusova. Nakon ručka sa sestrama u Egiptu posjetile smo naš razrušeni samostan Mladice te crkvicu Presvetog Srca Isusova koji se nalaze u današnjem Istočnom Sarajevu nakon čega smo posjetile naše sestre u Duhovnom Centru „Kuća Navještenja“ u Gromljaku te pohodile crkvu Imena Marijina. 10. srpnja sudjelovale smo na sv. Misi u katedrali nakon čega smo se oprostile od Utemeljitelja  molitvom na njegovom grobu u kojoj smo mu zahvalile za sve dobivene milosti. Potom smo posjetile kuću maticu „Betlehem“ kao i Utemeljiteljev muzej u Egiptu  nakon čega smo se oprostile od sestara i krenule sa s. Ljijom i s. Ritom na zadnje stajalište našeg hodočašća na Kalvariju i Svetište Gospe Žalosne u Vitez. Nakon zajedničkog ručka u Vitezu oprostile smo se od s. Ljilje i s. Rite te se uputile u kuću Djeteta Isusa u Livno kako bismo nastavile s drugim tjednom priprema, a u sklopu kojega smo 14. srpnja hodočastile u Ramu te posjetile naše sestre u Prozoru.

17. srpnja krenule smo za Zagreb da bi smo sutradan navečer započele treći tjedan priprema u karmelu u Mariji Bistrici pod vodstvom s. M. Anđe Vranješ. Kroz ovaj tjedan s. M. Anđa nam je približila tri teme: 'Identitet SMI', 'Duh i svrha Družbe' te 'Odvojenost od svijeta štiti sabranost'. Dnevni raspored parcijalno je bio prilagođen dnevnom redu sestara karmelićanki. Ostali dio rasporeda bio je upotpunjen susretima sa s. M. Anđom, vremenom za osobni osvrt na teme, molitvom u svetištu Majke Božje Bistričke i vremenom za odmor i rekreaciju. Kroz jednu zajedničku večernju rekreaciju imale smo priliku nešto više upoznati zajednicu sestara karmelićanki. Jedinstveno iskustvo prožeto upoznavanjem, dijalogom i radošću ostaje nam kao prelijepa prilika za upoznavanje Majke Crkve.

Posljednji tjedan priprema provele smo u Zagrebu pod vodstvom s. M. Viktorije Predragović i u zajedništvu sa sestrama iz Generalne Uprave Družbe koje su trenutno smještene u kući Suradnica Krista Kralja na Ksaveru. S. M.  Viktorija s nama je prošla kroz slijedeće teme: 'Naš apostolat; služenje siročadi i nemoćnima, suradnja u župnom apostolatu i djelovanje u misijama' i 'posvećenje Bogu polaganjem javnih zavjeta'. Početni korak bio je usmjeravanje na važnost konstantnog izgrađivanja osobnosti pojedinca. Uz nagovore i rad s pripremljenim materijalima dosta vremena provele smo u razgovorima i dijeljenju iskustava te diskutiranju o raznim pitanjima važnim za redovnički život. Kroz ovaj period u tijeku je bila trodnevnica uoči blagdana sv.Ignacija, povodom toga posjetili smo crkvu Presvetog Srca Isusova, ispovjedile se, sudjelovale na sv.Misi i po tim milostima izmolile potpuni oprost. Taj dan posjetile smo sestre na Novoj Vesi koje su nas radosno dočekale i počastile.

Zahvalne Gospodinu za ovo milosno razdoblje napustile smo Zagreb 31.srpnja i vratile se u Split iščekujući skore duhovne vježbe i sam dan polaganja doživotnih zavjeta.

  s. M. Antonia Čobanov i s. M. Milana Žegarac

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve