Proslavljena 125. godišnjica Družbe

Proslavljena 125. godišnjica Družbe

Utorak, 27. 10. 2015.

U Sarajevu 25. listopda, gradu osnutka Družbe proslavljeno je 125 godina  njenog postojanja. Sestre svih triju provincija sudjelovale su na ovoj proslavi. Iz naše Provincije bio je lijep broj sestara zajedno s PMI-a predvođeni sa upravom Provincije.


Opis proslave objavljen je na  stranici Družbe.  O proslavi  opširno piše na stranici IKE. Ovdje donosimo sadržaj koji nam je poslao g. Danijel Stanić.

Nn/ Sarajevo

N/ Obljetnica Družbe sestara SMI

Pn/ Družba sestara Služavki Malog Isusa ove godine slavi 125 godina postojanja. Jubilej sestarske družbe proslavljen je u nedjelju, 25. listopada svečanom svetom misom u sarajevskoj katedrali i akademijom u Katoličkom školskom centru Sv. Josip.

Mn/ Misa zahvalnica

Veliko slavlje započelo je euharistijom koju je predslavio nadbiskup vrhbosanski Vinko kard. Puljić. Suslavitelji su bili dubrovački biskup Mate Uzinić, gradiščanski biskup Egidije Živković i još 20 svećenika. Osim vjernika laika misi je nazočio i velik broj časnih sestara koje su slavile obljetnicu utemeljenja svoje Družbe.

Nadbiskup Puljić u svojoj je propovijedi podsjetio na svijetlu povijest ovih redovnica i pozvao ih na hrabro služenje potrebnima. "Današnja je proslava dan zahvalnosti za prošlost. Svojom prisutnošću i karizmom vi stvarate zajedništvo u brojnim krajevima. Mali Isus, koji označava služenje malenima, krije se u ljudima koji trebaju našu ljubav. Slaveći ovaj jubilej, želim vas ohrabriti da vaša karizma istinski bude obogaćenje Crkvi u ovoj Godini posvećenog života kad se radujemo svim karizmama u Crkvi, svim redovnicama i redovnicima. Posebno želim ohrabriti vas, koji ste naše gore list, da istinski donesete plodove evanđeoskog služenja. Također, želim iskreno zahvaliti za svaku žrtvu ugrađenu u svaku mjesnu Crkvu gdje živite i djelujete. Budite nam na ponos gdje god neumorno radile u toj ljubavi", rekao je kardinal.

Na kraju misnog slavlja sestre su obnovile svoje redovničke zavjete, nakon čega se riječima zahvale okupljenima obratila i vrhovna glavarica Družbe sestara Služavki Malog Isusa s. M. Radoslava Radek. Otpjevavši himan Tebe Boga hvalimo, koncelebranti su u procesiji otišli do groba utemeljitelja ove Družbe, sluge Božjeg Josipa Stadlera, a nakon kratke molitve uslijedio je blagoslov. Misno slavlje pjesmom animirao je župni zbor iz Lug-Brankovića.

Mn/ Akademija u povodu jubileja

Nakon svete mise druženje je nastavljeno u slavljeničkom raspoloženju u prostorijama Katoličkog školskog centra Sv. Josip. Nakon ručka upriličena je svečana akademija u povodu obljetnice. Nazočnima su dobrodošlicu uputile vrhovna glavarica Družbe te s. M. Admirata Lučić, glavarica Sarajevske provincije SMI-ja. U glazbenom dijelu nastupili su zborovi sestara Služavki Malog Isusa iz Sarajeva, Splita i Zagreba, mandolinski sastav Stadlerova dječjeg Egipta, Ivona Bosančić i Nada Šimić, članice Društva Prijatelja Malog Isusa iz Dugopolja, i Dario Vučić, bivši ravnatelj Narodnog kazališta u Sarajevu. Sestrama su u dopisima čestitali i papa Franjo, apostolski nuncij u BiHmons. Luigi Pezutto, nadbiskup i metropolit zagrebački Josip kard. Bozanić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Gavran te predsjednik Hrvatskog vijeća viših redovničkih poglavarafra Jure Šarčević.

Središnji čin ove akademije bilo je predstavljanje knjige o Josipu Stadleru, autorice Agneze Szabo. O knjizi su govorili mons. Pavo Jurišić, postulator kauze za beatifikaciju sluge Božjeg Stadlera, s. M. Vesna Mateljan, zamjenica vrhovne glavarice Družbe te autorica knjige. Nazočni su na kraju akademije darovani primjercima ove knjige.

Mn/ Iz povijesti Družbe SMI

Družba sestara SMI životno je djelo nadbiskupa Stadlera. On je u kolovozu 1890. u Sarajevu kupio kuću za siromašne osobe i djecu. Uređena je i na blagdan sv. Rafaela otvorena, pa se taj dan smatra utemeljenjem Družbe. Brigu za siromašne nadbiskup je povjerio manjoj skupini djevojaka koje su postale prve članice Družbe, nakon što su 1893. položile prve redovničke zavjete. Nekoliko godina kasnije dao je podići Betlehem, novu kuću u koju su se preselile sestre i djeca, a kupio je i kuću za starije i dječake nazvavši ju Egipat.

Družba se razvijala u Bosni i širila svoje poslanje. Danas djeluju u tri provincije sa sjedištem u Sarajevu, Splitu i Zagrebu, dok sestre djeluju i šire, primjerice u dalekom Haitiju, kao misionarke. Sve su one uključene u apostolat preuzimajući brigu o bolesnima, nemoćnima i ostavljenima u 15 domova za starije i nemoćne, 8 dječjih vrtića, 3 kuće za djecu s posebnim potrebama i jednoj kući za djecu bez roditeljske skrbi. Djelatne su i u radu s mladima po župama u vidu Društva Prijatelja Malog Isusa.

Služavke Malog Isusa slijede primjer Isusova milosrđa koji pokazuje ljubav Očevu u praštanju i u brizi za žalosne, siromašne i napuštene. I danas služe najmanjima i u njima služe Malom Isusu.

Danijel Stanić

  Vijesti - Sve