„Samo je Bog dostatan“ - korizmena kateheza u Godini sv. Terezije Avilake

„Samo je Bog dostatan“ - korizmena kateheza u Godini sv. Terezije Avilake

Petak, 6. 3. 2015.

Korizma je milosno vrijeme kada se uz materijalna odricanja i duhovno usavršavamo. Kroz razmatranje Isusova života i muke bolje sagledavamo i osmišljavamo vlastite životne križeve i dajemo svom životu puni smisao. U to razmišljanje uvela je našu župnu zajednicu u Voćinu meditativnom katehezom i predavanjem s. Danica Bilić, Služavka Maloga Isusa, koju je održala 6. ožujka ove godine. Tema na kojoj je bazirala katehezu bila je: „Smisao molitve po uzoru na svetu Tereziju Avilsku“.


To je jedna u nizu kateheza i predavanja u ovoj Godini svete Terezije Avilske, koju je proglasio za Požešku biskupiju požeški biskup mons. dr. Antun Škvorčević. Sv. Terezija Avilska, velika crkvena naučiteljica i mističarka, zaštitnica je naše Požeške katedrale i biskupije. Zbog toga se na poseban način želimo dotaknuti njezina života i razmišljanja o molitvi. S. Danica nam je uspjela na jedan zoran način približiti važnost svakodnevne molitve. Naglasila je da je molitva bitni dio korizmene priprave za Uskrs. A upravo nas sv. Terezija uči kako je molitva srce i duša života. Kroz katehezu smo se preispitali kako gledamo na svoju molitvu i koliko joj prostora dajemo u vlastitom životu. Zapravo, da li nam je uopće važna. Budući da je cilj korizme susresti se sa Gospodinom, sestra Danica nas je prisjetila kako nas sv. Terezija uči kako iskrena molitva otvara vrata i pruža nam susret s Isusom. Da bi se taj susret dogodio potrebna nam je sabranost duše, samoća i tišina. Samo tako i na taj način moguće nam je doživjeti Isusovu blizinu. Kada bismo više osluškivali što Bog želi i traži od nas i o tome razmišljali, a manje se obazirali što drugi čine i govore, mnogo bismo bili sretniji i zadovoljniji.

Zaista smo doživjeli ljepotu ovog duhovnog sadržaja i razmišljanja. Susret je završio sv. Misom koju je predvodio župnik vlč. Mladen Štivin. Naša župna crkva Pohoda BDM bila je puna, a svi se vratili svojim kućama jako sretni i duhom osvježeni.

Istog dana s. Danica održala je ketehezu u filijalnoj crkvi u Čeralijama i kratki susret na Humu.

Hvala župniku vlč. Mladenu što nam je organizirao ove tako dobre i korisne duhovne sadržaje. Svima nam je bila posebna radost što nam je ovu duhovnu obnovu vodila naša s. Danica, koja je dugo godina kako katehistica djelovala u našoj župi Voćin, a sada smo je ugostili kao najdražeg gosta.

Anica Volf

  Vijesti - Sve