Slavlje Rafaelova u Generalnoj kući Družbe

Slavlje Rafaelova u Generalnoj kući Družbe

Petak, 25. 10. 2019.

Na blagdan Sv. Rafaela arkanđela 24. listopada 2019. godine, u Generalnoj kući u Zagrebu svečano je proslavljen 129. rođendan naše Družbe. Slavlju je prethodila devetnica svetom Rafaelu kroz koju su se sestre pred Presvetim oltarskim sakramentom napajale, duhovno pripremale za Družbin rođendan.


Svečano Euharistijsko slavlje na sam blagdan predvodio je fra Ivo Martinović, provincijal franjevaca trećoredaca, koji je u prigodnoj propovjedi, osvrnuvši se na misna čitanja, istaknuo važnost anđela, posrednika između Boga i ljudi, za koje znamo da su glasnici Božji koji nam prenose Njegove poruke, koji nas prate i čuvaju, koji nas zagovaraju i koji su imali veliku ulogu u povijesti spasenja kao oni koji s neba dolaze ljudima da bi im prenijeli Božju riječ.

Iako je fra Ivo istakao važnost anđela ipak je naglasio kako u središtu samog bogoslužja nisu anđeli, već sam Gospodin, Isus Krist, u kojemu Bog sam postaje glasnikom sebe, kao jedini pravi, potpuni, savršeni posrednik između Boga i ljudi.

Istaknuo je, fra Ivo, i koliko je važno biti svjestan u svom životu Isusovog pogleda, pogleda koji promatra, prihvaća, podiže, daje potporu, sigurnost, tješi, pogleda ljubavi, blagoslova, mira, pogleda koji donosi u naše živote stav svijesti i poniznosti da smo svjesni da u Njemu uvijek iznova možemo otkrivati ljepotu svoga poziva i darivanja Njemu. Samo taj pogled nam to daje. Svi drugi pogledi neće nam to omogućiti. Ako budemo gledali svijet i sestre s kojima živimo ljudskim pogledom, a zaboravimo ih gledati Njegovim pogledom, bit će nam teže, dogodit će se teškoće i razočaranja u našem pozivu i našem životu, jer ćemo tražiti u ljudima ono što nam ne može dati nitko nego dragi Bog koji nas svojim pogledom ne prestaje ljubiti i otkrivati nam ljepote svega stvorenog.
Nahranivši svoje duše Kruhom nebeskim slavlje smo nastavili zajedničkim doručkom u radosnom ozračju, a zatim i ručkom kod obiteljskog stola u zajedništvu s prijateljima i dobročiniteljima naše Družbe.  

s. M. Milana Žegarac

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve