Srce Isusovo – izvore života i svetosti – Sluga Božji Josip Stadler, štovatelj Srca Isusova

Petak, 2. 5. 2014.

Susret animatora DPMI bio je 2. svibnja 2014. u našem samostanu u Sutivanu na otoku Braču. Tema ovoga susreta bila je: Srce Isusovo – izvore života i svetosti – Sluga Božji Josip Stadler, štovatelj Srca Isusova. Svi susreti PMI ove godine, bit će u tom duhu, radi toga što će PMI 28. lipnja zajedno sa sestrama Služavkama Maloga Isusa obaviti posvetu Srcu Isusovu u sarajevskoj katedrali i pohoditi grob SB Josipa Stadlera.


Ovaj  susret, kojega možemo nazvati malom duhovnom obnovom započele smo u  kapelici. S animatorima su bile nazočne i  naše sestre iz raznih zajednica.

S. Vesna Mateljan  nam je dala malo objašnjenje o štovanju Srca Isusova u Crkvi, o tome kako je nastala pobožnost Prvog petka, o litanijskoj molitvi u Crkvi, a posebno o Litanijama Srca Isusova. Naglasila je kako je sv. Ivan Pavao II. bio osobiti štovatelj Srca Isusova i za vrijeme svoga pontifikata od 1985. do 1989. uz molitvu Anđeoskog pozdravljanja promišljao je o sadržaju litanijskih zaziva. On je mladima često ukazivao na Srce Isusovo koji je izvor života i svetosti. Posebno je to naglasio 1990. godine u susretu s mladima u Francuskoj gdje im je uputio poziv da promatraju Čovjeka Boga s probodenim srcem koji je promijenio Zakejevo srce, srce Samaritanke, srce Marije Magdalene i danas mijenja mnoga srca grešnih ljudi te ih dovodi  do svetosti.

S. Vesna nas je uvela u molitvu Litanija Srca Isusova kroz meditaciju: Gdje je blago tvoje, tamo je i srce tvoje. Postavila nam je pitanje na koje smo u srcu trebale dati odgovor: Gdje je blago moje?…, Gdje je srce moje? – pita nas Isus danas. Stječite blago koje moljac ne izgriza… Kako dati odgovor na pitanje: Gdje je blago – gdje je srce? Promislili smo koja nam je prva misao dana, a koja zadnja prije počinka… Na kraju ovog molitvenog dijela otpjevale smo Litanije Srca Isusova i nad njima meditirale.

Drugi je dio ovog susreta bio upoznavanje Sluge Božjega Josipa Stadlera kao čovjeka koji je osobito štovao Srce Isusovo. S. Vesna nas je u predavanju upoznala sa sadržajem poslanica vrhbosanskog nadbiskupa koje su nosile naslov: Pod zastavom Srca Isusova, Pod barjakom Srca Isusova, Štovanje Srca Isusova, i slično. U njima Stadler  poziva svećenike i vjernike na štovanje Srca Isusova koje je puno ljubavi i milosrđa za sve ljude. Osim poslanica, Stadler je i svoju katedralu posvetio Srcu Isusovu. Cijelu je svoju nadbiskupiju posvetio Srcu Isusovu. U svoj biskupski grb stavio je Srce Isusovo. Dva svoja jubileja slavio je na blagdan Srca Isusova. On je sestrama Služavkama Maloga Isusa, kako nam je rekla s. Vesna, na blagdan Srca Isusova dao redovničko odijelo. Stadler je pokrenuo i Glasnik Srca Isusova. U svojoj je bolesti često govorio: Hvala Presvetom Srcu Isusovu. Posljednju je svetu misu slavio na Prvi petak, a zadnji mu je uzdah bio: Isuse, Bože moj, o Marijo!

Zanimljivo je bilo slušati što je vrhovna glavarica Č.M. Krescencija napisala i uz imena 177 sestara Družbe Služavki Maloga Isusa stavila na Stadlerovo  mrtvo srce. Ona između ostaloga piše: Ljubljeni naš Utemeljitelju, Nadbiskupe Srce Isusova, Apostole Ljubavi Božje…koji snivaš na Presvetom Srcu Isusovu…

S. Vesna nam je u ovom drugom dijelu pokazala Slugu Božjega Josipa Stadlera kao čovjeka koji je svoju svetost crpio na izvoru Božanskog Srca – izvoru života i svetosti.

Treći dio ovoga susreta bio je nakon ručka. Sudionice su u malim grupama imale zadatak prošetati uz more, upoznati se, te sjedeći na hridi i slušajući valove zahvaljivati Bogu na ljepoti ove naše Domovine koju nam je njegovo Srce iz ljubavi darovalo. Zatim su u sabranosti molile Zlatnu krunicu tražeći od Srca Isusova da im pomogne kako bi i same  bile ponizna srca i tako se svakodnevno napajale na izvoru života i svetosti. Nakon toga su razgovarale o  svom radu u službi animatora PMI koji su im povjereni. Svoja iskustva su podijelili u ponovnom zajedničkom susretu.

U susretu sa starijim i nemoćnim osobama o kojima se sestre brinu u ovom samostanu mogle su osjetiti kakao Stadlerovo djelo i danas živi kroz karizmu Družbe u kojoj i oni kao PMI  trebaju sudjelovati.

Prije završetka bilo je razgovora o konkretnim i praktičnim pitanjima u svezi godišnjeg susreta i izbora  predstavnice  za Vrhovno vijeće DPMI.

Susret je završen euharistijskim slavljem gdje se duša  obilno napaja na izvoru života i svetosti.

Rastanak je bio obilježen radosnom zahvalom na lijepom gostoprimstvu koje su sestre ove zajednice na čelu s kućnom poglavaricom s. Agnes Gabrić  svojim gostima iskazale.

Prisutna sestra

  Vijesti - Sve