Stadlerovi dani, 8. ožujka 2016.

Stadlerovi dani, 8. ožujka 2016.

Ponedjeljak, 7. 3. 2016.

Milosrđe u životu Sluge Božjega Josipa Stadlera

Putnika primiti

Molitva u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, na Stadlerov dan, 8. ožujka 2016. godine


U ime Oca i Sina i Duha Svetog! Amen!

Uvodne misli: Molitva u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, na Stadlerov dan, 08. ožujka 2016. godine U ime Oca i Sina i Duha Svetog! Amen! Uvodne misli: U Bazilici sv. Petra, 11. travnja 2015. godine Papa Franjo je službeno proglasio izvanrednu Svetu godinu milosrđa. Papa nas sve poziva da radosno činimo duhovna i tjelesna djela milosrđa kako bismo probudili naše uspavane savjesti pred tragedijom siromaštva i navijestili slobodu zatočenicima suvremenog ropstava.  Bog želi milosrđe, ističe Papa Franjo i poziva nas da se čuvamo tvrdog srca koje ne dopušta ulazak Božjeg Milosrđa. U Bazilici sv. Petra, 11. travnja 2015. godine Papa Franjo je službeno proglasio izvanrednu Svetu godinu milosrđa. Papa nas sve poziva da radosno činimo duhovna i tjelesna djela milosrđa kako bismo probudili naše uspavane  savjesti pred tragedijom siromaštva i navijestili slobodu zatočenicima suvremenog  ropstava. Bog želi milosrđe, ističe Papa Franjo i poziva nas da se čuvamo tvrdog srca koje ne dopušta ulazak Božjeg Milosrđa.Nadalje ističe da kršćani trebaju biti svjedoci Božjeg milosrđa, opraštanja i Božje radosti. Naviještati Gospodinovu milosrdnu ljubav, to bi trebalo biti naše poslanje. Na svetkovinu Božjeg Milosrđa, Papa nas posebno poziva da vidimo Isusove rane, da ih dodirnemo poput Tome i izliječimo svoju nevjeru. Poziva nas da uđemo u otajstvo tih rana, u otajstvo njegove milosrdne ljubavi.U ovom  molitvenom susretu s Isusom, u zajedništvu s cijelom Crkvom,  želimo se prisjetiti životnog poslanja i djela Sluge Božjega Josipa Stadlera  za kojeg sa sigurnošću možemo reći da je neumorno svjedočio Božju ljubav i Njegovo milosrđe iskazivao svima onima koji  su bili potrebni njegove duhovne i materijalne pomoći. Prisjetimo se činjenice da je u domove „Betlehem“ i „Egipat“, sagrađene njegovim zalaganjem za sirotinju, udomio na desetke tisuća djece, starica i siromaha  koje su vodile Sestre Služavke Malog Isusa, ustanovljene upravo radi siromaha i beskućnika.

Zahvalimo zajedno Gospodinu za dar njegova života i poslanja u ovoj mjesnoj Crkvi – u Bosni i Hercegovini.

Pjesma  Milosti je čas

Kruh svoj s gladnim dijeli, tužna razveseli, bolesna pohodi, slijepca k cilju vodi, Milosti je čas, Isus zove nas, milosti je čas, Isus zove nas

Žedna vodom poji, tjeskobna spokoji, samotnom pristupi. Srca ne otupi,  Milosti je čas …

Molitva: Trojedini Bože, sastali smo se ovdje da ti se poklonimo i da te proslavimo.  Želimo iskazati čast Tvome imenu. Posebno te želimo moliti za proglašenje blaženim Slugu Božjeg, Nadbiskupa Stadlera, utemeljitelja Družbe Sestara Služavki Maloga Isusa. Želimo te hvaliti i slaviti svojim životom. Primi naše pohvale i molitve  i daj da one postanu blagoslovom za Crkvu i cijeli svijet. Amen!

Ez 47, 1-9,12

Prorok Ezekiel u ponuđenom tekstu današnje liturgije govori nam o divnoj rijeci kao svojevrsnom blagoslovu koji donosi zemlji obnovljeno prebivalište Božje usred njegova naroda.

Ps 46,2-3.5-6,8-9

Bog nam je zaklon i utvrda, pomoćnik spreman u nevolji, molimo u današnjem psalmu. Jahve je Kralj  Izraelski koji ulazi u Hram, i njegova se vlast prostire na sve narode koji će se pridružiti izabranom narodu.

( usp. Iv 5,1-3a,5-6 )

Čitanje iz Ivanova Evanđelja: Bijaše ondje neki čovjek koji je trpio od svoje bolesti trideset i osam godina. Kad Isus opazi gdje leži i kada dozna da je već dugo u tom stanju  kaže mu: „Želiš li ozdraviti?“ (…) „ Ustani, uzmi svoju postelju i hodi“.  (…) Nakon toga nađe ga Isus u  Hramu i reče mu: „ Eto, ozdravio si! Više ne griješi da te što gore ne snađe!“

Kratka šutnja…

U Ivanovom Evanđelju, Isus ne govori da je bolest kazna za grijeh. Priopćava bolesniku da milost ozdravljenja traži od njega obraćenje, pa kad bi to zanemario izložio bi se većoj opasnosti većoj od bolesti od koje je izliječen. Stoga je čudo „znamenje“ duhovnog uskrsnuća. Isus se očituje kao pravi iscjelitelj koji vraća život tijelu i duši.

Molimo zdušno Isusa – iscjelitelja  da u ovom svetom korizmenom vremenu, u godini milosrđa, prosvijetli i ojača naš duh, da možemo prepoznati potrebe i patnje čovjeka našeg vremena, te postanemo iscjelitelji  u sredinama gdje nas je Božja providnost stavila.

Pjesma  K tebi vapim

 K tebi vapim iz dubine, glas mi slušaj Gospodine     

Neka čuju uši tvoje, tužne riječi molbe moje      

Ako budeš gledo zloće, izdržati Bože tko će    

U tebe je smilovanje, zakon tvoj mi jest ufanje

Naš Utemeljitelj, Nadbiskup Stadler, u poslanici upućenoj vjernicima u rujnu 1915. godine, pod imenom „ratni zavjet“ kao pomoć stradalima,  hrabri vjernike  u vrijeme ratnih stradanja.  (usp. Vrhbosna, br. 16 od 5. rujna 1915., str. 241.-246.). Mogli bismo doista ustanoviti da ova „Utemeljiteljeva ratna vremena“ još uvijek i danas traju. Svjedoci smo tolikih ratnih žarišta u svijetu, neizmjeran broj izbjeglica koji nam pristižu u Evropu, iz raznih krajeva svijeta koji vape za pomoć, u potrazi za boljim i sigurnijim životom.  Pitajmo se što bi naš Utemeljitelj učinio danas za izbjeglice koje nam pristižu? Kako zauzeti ispravan stav?  Kakvo značenje nama danas ima Utemeljiteljeva rečenica: „  Bolje je pomoći desetorici nevrijednih nego li odbiti jednog uistinu siromaha kojega smo smatrali nevrijednim“. (usp. P-Jurišić: Sveti budite,  VUDSSMI, Zagreb-Sarajevo, 1997. str. 30.).

U svojoj poslanici Nadbiskup Stadler  smatra da siromasi predstavljaju samoga Gospodina Isusa i jesu prava i živa njegova slika, te zaslužuju ne samo,  da ih pomažemo, nego da ih i poštivamo. Glas sirota treba saslušati kano glas samog Isusa Krista, treba ih poštivati i primati kao samoga Isusa Krista. Dalje nastavlja i tvrdi da nije čudo, što su bezbrojni sveci u svojoj prevelikoj revnosti sav svoj imetak porazdijelili među sirotinju jer su bili svjesni da sirote predstavljaju samoga Krista. (usp. Vrhbosna … isto …).

Govoreći o milosrđu, Nadbiskup Stadler citira Ivana Hrizostoma, koji tvrdi da milosrđe stoji pokraj vrata paklenih, i ne dopušta da oni koji su bili milosrdni, uniđu unutra u to prebivalište nesretnika, nego ono gradi stan u nebu. ( usp. isto…).

Zanimljivo je zatim razmišljanje o „zlim vremenima“ Nadbiskupa Stadlera koji nam se doima vrlo aktualno:“ Neki se tuže na zla vremena, … čudnovate li isprike! Vremena su zla. A zašto su zla?Tko im je uzrok? Tko drugi , nego tvrda srca spram sirota.“ ( usp. isto…).

Završavajući  svoju poslanicu, Nadbiskup Stadler potiče svoje vjernike da se smiluju siromasima i učine sve da im otklone, koliko mogu , njihovu bijedu i nevolju kako bi i na ovom svijetu mogli živjeti sretno i osigurati si vječni život  za kojeg moli zagovor Blažene Djevice Marije i Trojedinog Boga, Oca i Duha Svetoga. (usp. isto…).

U kratkoj šutnji, pred Gospodinom ispitajmo se što smo učinili, ili bolje rečeno što nismo učinili, za one koji su od nas tražili pomoć u molitvi, u praštanju, u gostoprimstvu, u prihvaćanju, u iskazivanju milosrđa, u primanju putnika, izbjeglica …

Pjesma Ja se kajem

Ja se kajem Bože mili, od svakoga grijeha svoga, moje srce gorko cvili, što uvrijedih tebe Boga

Milosrđe tvoje veće, nego moje sve krivine, tvoja milost pustit neće, skrušen grješnik da pogine

Zaziv za molitvu: Milosrdni kao  Otac

  •  Gospodine, Ti si ustanovio Crkvu, otajstvo Spasenja i znak tvoje prisutnosti ovdje na zemlji. Molimo te za Papu našega Franju, kardinala Vinka, pomoćnog biskupa Peru, sve biskupe, redovnike, redovnice i cijeli tvoj vjerni puk. Pomozi svima da svoju zadaću  odgovorno i s ljubavlju izvršavaju kako bi svi bili i postali: Milosrdni
  •  Gospodine, svjedoci smo da čovječanstvo ovog vremena živi u materijalnoj i duhovnoj nevolji, radi rata,  razaranja, izbjegličke krize. Posljedica je to moralnog i duhovnog siromaštva. Pomozi nam da po primjeru Sluga Božjega Nadbiskupa Stadlera  prepoznamo tu patnju  i pronađemo odgovarajuće rješenje i tako postanemo: Milosrdni …
  • Gospodine Isuse, ti si kruh za život svijeta, svjetlo u svakoj tami. Molimo te  zapali u nama oganj  božanske  ljubavi kojom je izgarao Nadbiksup Stadler, kako bi svi mi postali sol zemlje i svjetlo svijeta, oružje istine, pravednosti i mira, te budemo: Milosrdni …
  • Gospodine Isuse, izabrao si siromaštvo i čekaš nas u siromasima, malenima i slabima. Ozdravljao si bolesne, tješio žalosne i mrtve budio na novi život. Ispuni nas Duhom tvoje ljubavi i vjernosti, prožmi nas svojim Duhom istine, poniznosti i mira i učini nas spremnima služiti siromasima, malenima i napuštenima, kako bi postali: Milosrdni …

Oče naš …

Pjesma  Prosti Moj Bože

Prosti moj Bože, kajem se prosti, gle u žalosti srce mi mre              

 Prosti moj Bože moje slaboće, pakosne zloće, prosti mi blag          

 Bez broja dare meni si dao, a ja sam jao nehajni stvor            

Prosti moj Bože, moje slaboće, pakosne zloće, prosti mi blag

Završna molitva: Molitva Pape Franje u Godini Milosrđa

Gospodine Isuse Kriste, 

Ti si nas poučio da budemo milosrdni kao Otac nebeski, 

I reko nam da tko vidi tebe, vidi njega. 

Pokaži nam svoje lice i bit ćemo spašeni. 

Pošalji svoga Duha i sve nas posveti svojim pomazanjem, 

Kako bi jubilej milosrđa 

Bio godina milosti Gospodnje 

Te tvoja Crkva u obnovljenom zanosu, 

uzmogne donijeti siromasima radosnu vijest.

Proglasiti slobodu zatočenima i potlačenima te slijepima vratiti vid. 

Po zagovoru Marije, Majke milosrđa,

To molimo tebe, koji s Ocem i Duhom Svetim 

Živiš i kraljuješ u vijeke  vjekova. Amen!

Priredila: s. Maria-Ana Kustura

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve