Stadlerovo u siječnju 2020.

Stadlerovo u siječnju 2020.

Petak, 10. 1. 2020.

U srijedu 08. siječnja 2020.god. u sarajevskoj prvostolnici obilježen je spomen na prvog vrhbosanskog nadbiskupa Slugu Božjega dr. Josipa Stadlera. 

Na molitvu Krunice uz razmišljanja o Josipu Stadleru u svjetlu Božje Riječi, kao i na euharistijsko slavlje u večernjim satima okupile su se sestre Služavke Maloga Isusa iz zajednica koje djeluju u Sarajevu, bogoslovska zajednica Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu i vjerni Božji narod.
Euharistijsko slavlje predslavio je vlč. Marko Stanušić, profesor glazbe na sarajevskom KBF-u, uz suslavlje katedralnog župnika preč. Mate Majića i vlč. dr. Olivera Jurišića, vicerektora VBS-a.
Čitanja pod svetom misom, kao i radosne Božićne pjesme animirale su sestre Služavke Maloga Isusa. U uvodnom dijelu župnik Majić istaknuo je nakanu Mise za proglašenje blaženim sluge Božjeg Josipa Stadlera.
A prigodnu  propovijed vlč. Marko je započeo razmišljanjem kako  je Bog tijekom povijesti Crkve, u presudnim trenutcima u svoju službu pozivao jake, snažne i sposobne ljude, to će reći pametne, razborite, pobožne, Bogu potpuno predane i ljubavlju prema Bogu i bližnjemu ispunjene. Jedan takav bio je i sluga Božji nadbiskup Stadler i još puno toga: veliki graditelj, otac sirotinje, da se danas divimo njegovu radu i djelu, kazao je vlč. Stanušić, ali i naglašavajući uz ovo jednu njegovu drugu dimenziju: njegov svet život, što je zapravo razlog našega okupljanja svakog osmog u mjesecu. U prilog tome govore i mnogobrojne ploče zahvale za uslišane molitve po njegovom zagovoru koje se nalaze na njegovom grobu, podsjetio je vlč. Stanušić. Istaknuo je jednu od najljepših Stadlerovih osobina: ljubav prema onima kojima je bio poslan, a upravo iz te ljubavi nikla su brojna zdanja. Jedanput je rekao: „Nakon mene imat ćete učenije i sposobnije nadbiskupe, ali, nećete imati nadbiskupe koji će vas više voljeti od mene!“ Te njegove riječi sve govore, a njegova djela to i potvrđuju. Završavajući propovijed, vlč. Stanušić zamolio je slugu božjega Josipa Stadlera da nam isprosi milost i snagu od dragog Boga za nas i cijelu nam ovu mjesnu Crkvu, molitvom: „Dragi naš Josipe, sine Đure i Marije. Ako je itko imao kušnji, križeva, kleveta i napada kako izvan Crkve, tako i unutar Crkve, imao si ti… Ostao si čvrst, nepokolebljiv, stamen poput stijene. Bio si duboko svjestan da pravi Pastir za svoje stado treba trpjeti poput Isusa Krista. Molimo Te: prati nas i zagovaraj kod Onoga u koga si čvrsto vjerovao. I, kao što si Ti ljubio ovu zemlju i ljude u njoj, iako u njoj nisi rođen, nauči i nas ljubiti zemlju Bosnu i Hercegovinu u kojoj smo rođeni, i ovu mjesnu Crkvu koja nam je povjerena.“
Po završetku popričesne molitve, okupljeni oko groba sl. Božjega Stadlera, prisutni su pod vodstvom vlč. Marka Stanušića izmolili molitvu na nakanu proglašenja blaženim nadbiskupa Stadlera.
s. Manda Pršlja
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve