Sudjelovale smo na svečanoj beatifikaciji mučenika katoličke Crkve u Albaniji

Sudjelovale smo na svečanoj beatifikaciji mučenika katoličke Crkve u Albaniji

Ponedjeljak, 7. 11. 2016.

{image:8:medium}Na poziv sestre M. Admirate Lučić, provincijske glavarice da sestre naše provincije hodočaste u Skadar na svečanost beatifikacije su se odazvale sestre iz više zajednica. 

Iz Sarajeva smo krenule nas osam kombijem: sestra Anđa Vranješ, zamjenica sestre provincijalke, sestra Anica Matošević, sestra Ljilja Marinčić, sestra Petra Andrejić, sestra Klara Jerković, sestra Rafaela Ivić, sestra Marina Perić i  sestra Judita Matić.
Sa autobusima hodočasnika iz Voćina je išla sestra Tereza Dokoć, a iz Neuma sestra Anđelina Perić. U  Bar smo stigli kasno navečer gdje smo prespavale u našoj kući. Radosno isčekujući sutrašnji dan-proglašenje novih blaženih mučenika katoličke Crkve u Albaniji. Ujutro rano smo krenule prema Skadru. Poseban dojam ostavio je  na mene križ koji je postavljen na raskšću, u kružnom toku,  sa slikama blaženih mučenika. Prema trgu skadarske katedrale kroz ulicu su također  bile postavljene slike blaženih mučenika.
Među trideset i osam blaženih mučenika Albanske katoličke Crkve, 5. studenoga 2016. Bila su i dvojica Hrvata s Kosova, iz Janjeva fra Serafin Glasnović Kodić i iz Vrnavakola, župa Letnica don Antun Muzić. Oni su ubijeni u razdoblju od  1945. do 1974. za vrijeme komunističkog režima Envera Hoxhe, iz mržnje prema vjeri - in odium fidei.  Sveto misno slavlje i obred proglašenja blaženih  predvodio je Papin predstavnik i pročelnik Zbora za proglašenje svetih kardinal Angelo Amato, u prisustvu biskupa iz Hrvatske i BiH te mnoštvu svećenika. Na proglašenje blaženim sudjelovali su i mnogobrojni hodočasnici iz Požeške i Dubrovačke biskupije te  Zagrebačke nadbiskupije, najviše Hrvata podrijetlom iz Janjeva i Letnice.
U propovijedi kardinal Amato je posebno istaknuo misao pape Franje da mučenicima treba oprostiti, ali i da trebamo čuvati spomen na naše mučenike. Ne smijemo ih prepustiti zaboravu, nego im se uvijek možemo i trebamo obraćati u  molitvama.
U skadarskoj katedrali odjeknuo je pljesak i radost naroda za nove blažene mučenike. Crkva se cijela raduje jer krv prolivenih mučenika nije uzaludna,  njihova vjernost Gospodinu sada je bogastvo za cijelu katoličku Crkvu. Iz ljubavi prema Gospodinu krv svoju proliše, i Gospodin ih nagradi i proslavi na nabesima gdje će zauvijek s Njim živjeti i kraljevati. Nakon misnog slavlja, okupljeni oko slike blaženih novih mučenika Hrvati s Kosova radosno su zapjevali:  Zdravo Djevo Kraljice hrvata. Osobito je bilo dirljivo kada je sestra naša Tereza primila svete moći blaženika da ih ponese u Letnicu i Voćin. Sada, uz dragu nam Gospu Letničku,  na nebu imamo i dvojicu mučenika koji nas zagovaraju i mole kod Gospodina za nas. Posjetile smo i istražni zatvor u Skadru, gdje su neki od mučenika bili zatvoreni, mučeni i ubijeni.
Nakon hodočašća u Albaniju imale smo priliku još jednom  proći Crnom Gorom i odmoriti se  u našoj kući Presvetoga Srca Isusova u Starom Baru gdje je sestre poslao Utemeljitelj još  davne 1918. Godine. U drevnoj katedrali u Gretvi sa vjernicima smo prisustvovale svetoj misi koju je predslavio velečasni Simo Ljuljić, župnik. Obišle smo groblje gdje su pokopane naše sestre i molile za sve dobročinitelje. Obdarene milošću sudjelovanja na beatifikaciji  blaženih mučenika i ispunjene radošću novih susreta, vratile smo se u svoje zajednice moleći Gospodina da i mi  hrabro svjedočimo svojim životom pripadnost Bogu koji je izvor svetosti.
sestra M. Judita Matić
  Vijesti - Sve