Suradnici svetišta Gospe od Pojišana u pohode svetištu sv. Josipa

Suradnici svetišta Gospe od Pojišana u pohode svetištu sv. Josipa

Srijeda, 18. 10. 2017.

Ova godina 2017. izvor nam je  mnogih blagodati i milosti; 100. godišnjica od Fatimskih ukazanja, dolazak relikvija tijela sv. Leopolda u naše svetište, Godina očeva i niz blagoslovljenih događanja…

Zahvaliti i moliti, obnoviti novi zamah, suradnici našeg svetišta PMI- a i FSR krenuli su na hodočašće 14. listopada 2017. sv. Josipu u Karlovac pod vodstvom pročelnice s. Dolores Brkić,  a uz blagoslov župnika i gvardijana fra Žarka Lučić. 


Pridružilo nam se i 5 članica PMI-a iz Dugopolja. Naša pročelnica s. Dolores posebnim žarom nas je motivirala na pobožnost prema ovom tihom ali snažnom svetcu. Na putu  osjećalo se lijepo zajedništvo kroz druženje, molitvu, pjesmu. Po dolasku u svetište sv. Josipa u Karlovcu uslijedila je molitva krunice sv. Josipa koju je nadahnuto animirao župnik svetišta msgr. Antun Sente uz sudjelovanje nekoliko skupina hodočasnika iz različitih krajeva. Poslije ovog predivnog uvoda bila je svečana sv. Misa u kojoj smo Bogu prikazali sve naše nakane za očeve, radnike,  obitelji, župe , redovničke zajednice, duhovna zvanja, bolesnike, zatim za Crkvu ali i Hrvatsku. Osjećao se posebni duh i radost. Kroz propovijed na poseban način vlč. Sente blisko nam je još više približio sv. Josipa tihog ali sigurnog zagovornika.

Nakon zajedničkog ručka imali smo još priliku osobno moliti i obaviti zavjete i posebne  preporuke…Pošli smo do samostana redovnika Pavlina gdje nas je provincijal upoznao sa mnogim specifičnim detaljima i značenju Pavlina kroz povijest ali i danas.

Naše hodočašće nastavili smo do svetišta i crkve Hrvatskih mučenika u Udbini. Snažno su se osjećaji mijenjali u nama pri dolasku na ovo skupno mjesto svih hrvatskih stradanja i muka našeg naroda. Riječi sv. Pavla  su nam navirale ;“  Ispunite se radošću, složni budite, istu ljubav njegujte, jednodušni budite…“ Izbjegavajte ustuk pred drugima kako bi se njima svidio…!

Vozeći se prema Splitu bilo je razgovora, pjesme, molitve tako da je jedna putnica kazala: „s. Dolores, govorili ste i molili,  pjevali ni više ni manje, nego točno koliko treba kroz pravu mjeru.“ Da mjera pri kraju bude obilna,  zaustavili smo se kod Gospe od puta na Krki i zahvalili Bogu, Gospi i sv. Josipu za sva naša životna putovanja , stvarana i nutarnja kao i za ovo. Preporučili smo joj svih, posebno sve naše svećenike koji su nas kroz život vodili Bogu a nadasve naše svećenike u župi i nova zvanja u Crkvi. U lijepoj ugodnoj atmosferi i radosni za proživljeno stigli smo sretno i blagoslovljeno do našeg svetišta na Pojišanu.

 Zrinka Ančić – PMI-a  Split  

  Vijesti - Sve