Susret sestara članica Vijeća Sarajevske provincije u samostanu sv. Josipa u Vitezu

Susret sestara članica Vijeća Sarajevske provincije u samostanu sv. Josipa u Vitezu

Utorak, 29. 6. 2021.

U samostanu sv. Josipa u Vitezu sastale su se sestre članice svih Vijeća Sarajevske Provincije BZBDM kako bismo čule i saslušale jedna drugu i dobile sliku života i djelovanja naših sestara tijekom protekle godine. Sastale smo se u kapelici i izmolile molitvu sv. Josipu. Na početku susreta obratila nam se s. Ana Marija Kesten provincijalna glavarica i u prigodnom govoru nas je potaknula na pobožnost prema sv. Josipu te ovaj skup stavila pod zaštitu sv. Josipa.

Prvo izvješće za Vijeće za redovničku formaciju iznijela je s. Ljilja Marinčić te nas obavijestila o godišnjem radu ovog Povjerenstva i temama koje su nastojale obraditi (Konstitucije, život sestara na Dolorozi i Čardaku, Lectio divina). Zatim susretu ss juniorki na planu Družbe u Zagrebu, te u Lužnici na susretu ss. juniorki na planu HRK, te svoj ovogodišnji susret završavaju izletom i zahvalom Gospi u Međugorje.

Svoj kratki osvrt dala je i s. Judita o odgoju naših kandidatica (životu u zajednici, teme koje su obrađivale tijekom godine, životopise svetaca, Stadlerove poslanice, sv. Pismo i druge). Rado su sudjelovale u svim aktivnostima koje su se događale u mjesnoj Crkvi kao i na planu Provincije. Sudjelovala je seminaru za odgajateljice u Lužnici, a kandidatice su imale i duhovne obnovu.

Zatim je uslijedilo izvješće Vijeća za apostolat duhovnih zvanja i PMI kojeg su iznosile članice vijeća svaka pojedinačno. Sastanaka u kući Navještenja nije bilo puno zbog pandemije coronavirusa, bila su četiri jednodnevna susreta i jedan vikend susret. Sestre katehistice su u svojim župama radile prateći crkvenu godinu i sastajući se kako je tko mogao. S. Jelena Jovanović je nazočila sjednici za pastoral mladih u NCM Ivan Pavao II u Sarajevu. 18.rujna 2021.g.predviđen je  susret PMI na planu Provincije u Sarajevu.

Zatim je uslijedilo izvješće Vijeće za promicanje duhovne baštine oca Utemeljitelja, duhovnosti i trajne formacije koje je iznijela s. Manda Pršlja. Ovo vijeće pravi Pravilnik vijeća, održan je prvi ciklus duhovnih obnova sestara u Provinciji, sada prikupljaju tekstove za devetnicu sv. Rafaelu. Ovo vijeće je dalo poseban doprinos u organizaciji i proslavi Dana Provincije u Čardaku.

Sljedeće izvješće za Vijeće za apostolsko poslanje (skrb za djecu, starije i nemoćne osobe) iznijela je s. Klara Jerković. U izvješću je naglasila kako su u vremenu coronavirusa i vrijeme djelovanja unutar svojih ustanova djelovale sestre i kako su reagirale na tu pandemiju. Pandemija nije zaobišla ni naše sestre, kao ni naše štićenike iako smo se pridržavale svih epidemioloških mjera i pridržavale se odredaba federalnih, kantonalnih i općinskih stožera.

Na kraju je uslijedilo izvješće Vijeća za gospodarske poslove koje je iznijela s. Admirata Lučić. Naglasila je da su dvije kuće potrebne obnove jedna u Bosanskom Brodu i druga u Slavonskom Brodu. Također je naglasila da se treba staviti u funkciju Utemeljiteljeva kuća u Slavonskom Brodu. Naglasila je još potrebu pisanja Inventara naših trinaest kuća i da se napravi formular po kojem bi se mogla popisati imovina SMI.

Nakon kratke stanke uslijedilo je predavanje profesora na KBF u Sarajevu dr. Ilije Markovića na temu "Mjere i upute za zaštitu djece i ranjivih osoba" prema dokumentu kojeg je izdala Hrvatska redovnička konferencija. Predavanje je bilo korisno i puno informacija za djelovanje sestara i naših Ustanova u današnje vrijeme.

Uslijedila je sv. Misa i okrjepa kod zajedničkog stola.

U poslijepodnevnim satima uslijedio je grupni rad pojedinih Vijeća. Zatim izvješća o radu i zajednički zaključak i preporuke. Na kraju je stavljen naglasak na obilježavanje dana djedova i baka 25. srpnja 2021.g. te Svjetskog dana siromaha i organizacija susreta PMI u Sarajevu. Susret je završen u kapelici zahvalnom molitvom sv. Josipu i BD Mariji.

Susret je bio dobar i koristan. Hvala našoj Provincijalnoj Upravi koja nas je okupila. Hvala ti Mali Isuse i blagoslovi rad sestara SMI.

s. M. Klara Jerković

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve