Susret Prijatelja Malog Isusa zagrebačke provincije

Susret Prijatelja Malog Isusa zagrebačke provincije

Subota, 21. 4. 2018.

Susret Prijatelja Malog Isusa održan je u subotu 21.4. 2018. u Požegi i u Velikoj.

Cijelu godinu su Prijatelji Malog Isusa čekali  svoj susret! Počeo je veselo uz molitvu krećući svatko iz svojeg mjesta s nestrpljenjem očekujući dolazak na odredište u Požegu, grad u kojem se Sluga Božji, Josip Stadler školovao u nižim razredima gimnazije i živio u nadbiskupskom sirotištu.


Crkva Sv. Lovre bila je početak našega susreta jer se baš u njoj mali Josip svakodnevno molio. Nakon prigodnog molitvenog programa, koji je predvodio vlč. Tomislav Kralj sa PMI iz župe sv. Nikole u Bistri, formirali smo procesiju te se uputili prema katedrali sv. Terezije Avilske, uz molitvu Krunice Malog Isusa gdje smo slavili svečanu euharistiju.

Misu je predvodio vlč. Željko Faltak, privremeni upravitelj župe sv. Ivana Krstitelja u Zagrebu, a koncelebrirali su vlč. Robert Kupčak, župni vikar u katedrali sv, Terezije Avilske, vlč. Tomislav Kralj, vlč  Mario  Dukić iz župe Sv Pavla, Zagreb. 

Bile su tu s. Petra Marijanović  poglavarica zagrebačke provincije, s.  Ana Marija Kesten ravnateljica Društva, s. Emanuela Pečnik pročelnica za DPMI zagrebačke provincije,  s. Mirjam Dedić pročelnica Vijeća za promicanje duhovne baštine utemeljitelja SMI, SB Josipa Stadlera, te mnoge druge drage nam časne sestre.

U propovjedi nas je vlč. Faltak podsjetio na dragog nam Utemeljitelja Slugu Božjeg Josipa Stadlera, te njegovu časnu, predanu i odanu službu, na njegov nesebičan rad i na ostavštinu koju nam je ostavio. Njegova ostavština, su između ostalog, i sestre Služavke Malog Isusa koje djeluju sve do danas, a mi Prijatelji Malog Isusa njihova smo „produžena ruka“ u svijetu, njima i Malom Isusu na službu.  Njegova propovijed bila je o Sluzi Božjem Josipu Stadleru – svjetiljci koja svijetli. U ovoj jubilarnoj godini, teško je zaboraviti rad Utemeljitelja Sluge Božjeg Josipa Stadlera. Svjetlo je to koje nas vodi iz tame. Također je u svojoj propovjedi objasnio  i važnost prijateljstva – „Vas sam odabrao za prijatelje“ koje je bit postanka Prijatelja Malog Isusa, nit poveznica i bitna uloga u našem kršćanskom životu.

Nakon svete pričesti slijedio je svečano primanje 22 nova člana iz Dalja, Samobora, Zagreba, Pitomače, Kloštra Podravskog i Podravskih Sesveta.  Novi članovi su spremno izgovorili svoju molitvu te nakon toga, uz blagoslov vlč. Željka Faltaka, primili medaljicu i Statut DPMI. Nakon toga smo svi zajedno ponovili i potvrdili svoja obećanja. Misu su svojim pjevanjem animirali PMI iz Krašića pod vodstvom s. Katarine Penić –Sirak.

Nakon sv Mise bili smo u mogućnosti razgledati Riznicu Požeške Katedrale, kao i Dijecezanski muzej.

Nakon pauze, susret se nastavio u mjestu Velika, u dvorištu župne crkve Sv Augustina. Otvorena je prva Stadlerijada– igre koje su povezale sve sudionike iz svih mjesta Zagrebačke provincije SMI gdje su aktivni Prijatelji Malog Isusa. Sve je osmišljeno tako da mogu svi sudjelovati, da se svi mogu zajedno družiti i međusobno se što više povezati i upoznati.

Kako je lijepo bilo vidjeti sudionike godišnjeg susreta Prijatelja Malog Isusa koji su pod krošnjama u perivoju župne crkve sjedili na klupama izmiješani (svaka župa ima svoju boju majica), te bodreći svoje i sve timove zajedno. Uz smijeh, znanje i naravno sreću, pobijedila je ekipa župe sv. Pavla iz Zagreba – Retkovec. Svi su bili sretni, jer pobijedili su Prijatelji Malog Isusa.

Stadlerijaduje zaključila s. Petra Marijanović poglavarica zagrebačke provincije, uručivši pobjednicima pehare, i svim ostalim sudionicima medalje. Potom je zahvalila i na gostoprimstvu vlč.  Mariu Saniću, mjesnom župniku te sestrama organizatoricama i voditeljicama:  s. Emanueli Pečnik, pročelinci Vijeća DPMI te članicama Vijeća: s. Kristini Maslać, s. Jeleni Burić i s. Moniki Maslać.  

Slavlje predivnog susreta i  druženja završeno je u crkvi sv. Augustina, uz Blagoslov s Presvetim koje je predvodio vlč. Mario Sanić, župnik velički.

Puna srca, Prijatelji Malog Isusa krenuli su svojim domovima, svojim svakodnevnim obavezama – ojačani svjetlošću Josipa Stadlera i obnovljenom snagom prijateljstva i povezanosti.

Sanda Šulj, animatorica župe sv. Ivana Krstitelja, Zagreb

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve