Susret sestara i djelatnica iz odgojno rehabilitacijskih ustanova

Susret sestara i djelatnica iz odgojno rehabilitacijskih ustanova

Subota, 20. 4. 2013.

U našoj zajednici "Samostan Egipat" 20. travnja 2013. godine u organizaciji Povjerenstva za odgoj djece u odgojno-rehabilitacijskim ustanovama održan je prvi zajednički sastanak ove školske godine, odnosno susret sestara i djelatnika iz zajednica u kojima se odvija odgojno-obrazovni rad sa djecom (Mostar-Sarajevo-Vitez).


Sve prisutne (8 sestara i pet djelatnica) toplim riječima dobrodošlice pozdravila je provincijska glavarica s. Admirata Lučić radosna, jer je lijepo biti zajedno. Ukazala nam je na važnost susreta, jer smo se sastali da stanemo i zastanemo, te se prisjetimo da je sve dar, čime smo sve obdareni i koji nam je zadatak. Sjedinili smo se i sa susretom ministranata naše Vrhbosanske nadbiskupije u duhu Godine vjere, koji je isti dan bio ovdje u Sarajevu.

U sarajevskoj prvostolnici bio je liturgijski dio (procesija ministranata i svečano misno slavlje na kojem su sudjelovala i naša djeca iz "SDDE"), gdje su mnogi sudionici susreta prolazili i zaustavili se kod groba našeg Oca Utemeljitelja.

Prisjetili smo se još jednog važnog susreta koji se povodom 170. obljetnice rođenja našeg oca Utemeljitelja također odvijao na današnji dan u Slavonskom Brodu: Godišnji susret PMI na temu: "Vjera je dragocjeno blago!" J. Stadler u organizaciji SMI i PMI Zagrebačke provincije.

Također i mi smo se sastali da preispitamo našu ulogu prenošenja najvećeg dara vjere malenima koji su nam povjereni. Naš je zadatak prenijeti vrednote istinskog života i najveći Božji dar ljubav, jer smo nastali iz ljubavi i sve nam je darovano iz ljubavi i zato trebamo vjerovati da nam je sve dar i posredovati Isusa i majku Mariju.

U tom istom duhu sve prisutne pozdravila je i Pročelnica Povjerenstva s. Manda Pršlja ističući da jeBog samim stvaranjem svijeta želio imati čovjeka kraj sebe kao najsretnije stvorenje, kada to čovjek nije prepoznao onda je Bog poslao svoga Sina u liku Malog djeteta, a kasnije na križu da bi nam pokazao koliko nas ljubi. Danas smo se okupile ovdje kako bismo otkrivali zajedničke putove koji su protkani tom Božjom milosrdnom ljubavlju koja vodi u nebo, na što nas stalno potiče i naš novi papa Franjo. Sestra je Manda objasnila ulogu i zadaću Povjerenstva, a nakon toga je uslijedilo predstavljanje, međusobno upoznavanje, ali i upoznavanjei analiza djelovanja naših odgojno-rehabilitacijskih ustanova u kojem se iznijelo sadašnje stanje, mogućnosti, potrebe, želje, poteškoće, planovi za budućnost.

Naše odgojno rehabilitacijske ustanove:

  • SVETA OBITELJ (Mostar) - Rehabilitacijski centar za osobe s posebnim potrebama koji nam je predstavila s. Krunoslava Adžamić kroz odgojno-obrazovni rad, planove za budućnost.
  • Vrtić "SUNCE" (Vitez) koji djeluje po "Montessori" metodi, koju su predstavile s. Danica Bilić i odgajateljica Svjetlana Martinović.
  • "DJEČJI VRTIĆ SRCE" (Sarajevo) čiji rad i djelovanje je predstavila s. Anđa Vranješ.
  • STADLEROV DJEČJI DOM "EGIPAT" (Sarajevo) čiji rad je predstavila s. Klara Jerković kroz sadašnje stanje, mogućnosti, potrebe, želje.

Nakon upoznavanja, kroz izlaganja nastavili smo razmišljati kako jenekad prije toliko godina naš Utemeljitelj poručio, a vrijedi i danas: Mali Isus htio imati malenih oko sebe i eto je u svima nama koji smo se danas ovdje okupile našao, te malene duhom, da Malom Isusu služimo, da Malog Isusa u svoj toj dječici ljubimo.

Zatim smo sagledali hod, poruke i pozive Crkve upućene svim članovima i staležima Crkve u sadašnjem trenutku i zaključili staviti naglasak na obitelj, jer je naš rad usko vezan za obitelj na koju možemo utjecati stvaranjem pozitivne klime u našim ustanovama koja bi također mogla biti jedan od čimbenika stvaranja sretne obitelji.

Zapitali smo se i odgovarali na pitanja o sreći. Sretna obitelj?Sretni roditelji? Sretna djeca? Sretna crkva? Sretna zajednica odgajatelja u vrtiću, domu ili rehabilitacijskoj ustanovi? Sretne odgojiteljice sestre i tete u vrtiću, domu ili rehabilitacijskoj ustanovi? Sretna djeca u vrtiću domu ili rehabilitacijskoj ustanovi? Sretni roditelji djece iz vrtića domu ili rehabilitacijskoj ustanovi? Svi smo sretni? … ili suprotno… Nesretni roditelji, djeca, odgojitelji, sestre ...

Kratkim osvrtom i razmišljanjem o sreći nas je obogatila i provincijska glavarica s. Admirata Lučić: "Sreća je da je Bog prije 170. godina u Stadlerovu srcu zasadio stablo koje se danas razvilo u 4 gore spomenute grane dva vrtića, dom i rehabilitacijski centar".

Možemo biti sretne, jer surađujemo na izgradnji tog stabla, jer tako dolazimo do sreće i smijemo biti to što jesmo, vjerujući da mjesto na kojem smo sada nije slučajno, nego darovano za projekt Božjeg djela u današnjem trenutku, da budemo suradnice u Božjem djelu, spajajući zajedno struku i srce.

U tom duhu nas je i svojim predavanjem obogatila naša s. Ana Uložnik na temu: Smjernice za odgojno djelovanje u duhu karizme danas.Kroz predavanje naše djelatnice bliže su upoznale našeg Oca Utemeljitelja, a svi zajedno otkrivali smo kako prepoznati znakove vremena danas i na njih odgovoriti u duhu naše karizme vezano za odgoj djece. Zaključile smo da je potrebno djelovati u obiteljskom duhu, klimi povjerenja, ljubavi, međusobne suradnje i timskog rada, jer upravo ove kvalitete/sposobnosti nam pomažu služiti i bite sretne, te i drugi činiti sretnima.

s. Klara Jerković, s. Manda Pršlja, s. Ana Uložnik, članice Povjerenstvaza odgoj djece u odgojno-rehabilitacijskim ustanovama

  Vijesti - Sve