Svečan i dostojanstven ispraćaj

Svečan i dostojanstven ispraćaj

Utorak, 20. 3. 2018.

Danas 16. ožujka u 14,30 sati na gradskom groblju Lovrinac u Splitu oprostili smo se od s. M. Krucifikse Ivelić. Dvorana u kojoj se služila sv. Misa i sprovodni obred bila je pretijesna za sve koji su  je došli ispratiti i za nju se pomoliti.   


Mnogi su je poznavali, jer svojim životom, radom, susretljivošću, ljubaznošću, toplom riječju i  osmjehom  osvajala je srca  ljudi, koji su joj se obraćali za bilo koji vid pomoći. Naše sestre iz skoro svake zajednice, u zajedništvu s vrhovnom glavaricom s. M. Radoslavom Radek, njezinom novicijatskom kolegicom, s. M. Marijom Banić, vrhovnom savjetnicom i susestrom iz Ruande- Afrika, s. M. Anemariae Radan, provincijskom glavaricom, iskazale su joj počast i poštovanje za njen nesebičan rad i predanje u službi potrebnima kao služavka Malog Isusa. Osim sestara naše Provincije, od nje su se oprostile i sestre iz Sarajevske  provincije, a njihova provincijalna glavarica izrazila je pisanu sućut.  Sestre iz drugih redovničkih zajednica našega Grada također su svojom prisutnošću odale počast s. Krucifiksi. Mnoštvo svećenika (30), mnogi njezini otočani, i drugi  koji su je poznavali, među njima don Pave Jurišić, don Jakoslav Banić, te misionar Marko Kutleša svojom nazočnošću posvjedočili su njen predan život za potrebne. Njezina rodbina iz rodnih Pražnica, prijatelji i znanci ispunili su cijelu dvoranu. Sv. Misu predslavio je don Stanko Jerčić njezin rođak, a sprovodni obred vodio je fra Žarko Lučić, gvardijan i župnik  „Gospe od Pojišana.“ Za vrijeme obreda počasnu stražu čuvali su njezini nećaci (6).

Vrhovna glavarica s. M. Radoslava Radek u ime sestara od nje se oprostila slijedećem tekstom: 

"Katica s. Krucifiksa Ivelić, rođena je 31. svibnja 1947. u Pražnicama, Otok Brač, u uzornoj kršćanskoj obitelji, od oca Jakova  i majke Milke rođene Jakasović.

U Družbu sestara Služavki Malog Isusa primljena je 10. prosinca 1964. godine, a u novicijat 14. kolovoza 1966. godine u Zagrebu na Kraljevcu.  Godinu dana kasnije 15. kolovoza 1967. polaže prve redovničke zavjete u Zagrebu, a doživotne 15. kolovoza 1975. god. Dubrovniku. 

Nakon položenih prvih redovničkih zavjeta došla je u našu zajednicu u Essen, Njemačka, gdje do 1983. vrši  službu ljubavi prema bolesnicima najprije u bolnici, zatim kao patronažna sestra po župama, a onda kao odgovorna sestra na odjelu za nepokretne u staračkom domu u Essenu.  Od 1983. do 1986. bila je kućna predstojnica i radila 4 sata u bolnici u Essenu, te pohađala razne tečajeve - kao pripremu za polazak u misije. U istu svrhu u Parizu pohađa tečaj francuskog 1987. Radila je 3 mjeseca u domu za starije u našem samostanu u Dubrovniku, odakle je 1988. otišla u misije u RWANDU, Afrika zajedno sa još 3 sestre. Zbog ratnih prilika i opasnosti po život, 14. travnja 1994. s. Krucifiksa i sve naše ss. misionarke su se vratile u Domovinu s tugom i nadom u srcu. Imala je sreću 2 mjeseca biti uz svog bolesnog oca u Pražnicama. U našem samostanu na Šinama, gdje se tada nalazila provincijalna uprava vrši službu provincijalne savjetnice i njeguje bolesne sestre od srpnja 1994. do travnja 1997. Od 1998. do 2000. god. preuzima službu kućne predstojnice u Solinu, te ujedno vrši službu provincijske savjetnice i provincijske ekonome.

Od 2000. do 2006. godine vrši službu Vrhovne savjetnice i vrhovne ekonome u Vrhovnoj upravi Družbe u Zagrebu. Od 2006.  godinu dana vrši službu kućne predstojnice u samostanu u Dubrovniku.  Od 2007. do 2013. vrši službu zamjenice provincijske glavarice, provincijalne savjetnice, te predstojnice u samostanu sv. Ane u Splitu.  Od kolovoza 2013. do 2015. godine u samostanu  u Solinu pomaže kod osoba s posebnim potrebama i kod njege starijih sestara, te vozi za potrebe samostana.

Od 2015. do 2018. god. vrši službu kućne predstojnice u našoj zajednici u Essenu-Njemačka.

Već je u drugoj polovici 2017. godine počela osjećati ozbiljne zdravstvene teškoće, slijedi operacija, a onda liječenje s kemoterapijama. Moli, strpljivo podnosi bol i patnju. Sve više osjeća križ bolesti, i bolest se širi, ne tuži se. Ona svjesna težine i naravi bolesti, s vjerom prihvaća i predaje se u ruke Božje. Što Gospodin želi, što je njegova sveta volja tako neka bude!

Zdravlje se pogoršavalo pa je nakon liječenja u Essenu - Njemačka premještena 21. veljače 2018. u samostan naBačvicama u Splitu, kako bi bila što bliže bolnici, radi ozbiljnosti njezina zdravstvenog stanja i potrebe hitne intervencije.

Zahvaljujemo Gospodinu za život naše sestre Krucifikse, prokušana bolešću i patnjama, bila je mirna i predana u volju Božju. Gospodin je našu sestru Krucifiksu našao spremnu, okrijepljenu Otajstvima svete Vjere pozvao ju je u mjesecu sv. Josipa, 2018. u 71. godini života i 51. godini redovništva. Ona je u petak ujutro, 16. ožujka, okružena ljubavlju i molitvom svih sestara iz zajednice, provincijalke s. Anemarie i s. Zorke, sestre Dragice i nećaka Miroslava, smireno i blaženo se preselila u kuću Oca nebeskoga.

Zahvaljujem mons. Stanku Jerčiću na predvođenju sv. Mise, hvala fra Žarko Lučić, župniku župe Gospe od Poišana na predvođenju sprovodnih obreda. Hvala i ostaloj braći svećenicima. Hvala obitelji, rodbini i znancima, sestrama drugih redovničkih zajednica, hvala svima vama koji ste došli ispratiti na vječni počinak našu dragu s. Krucifiksu. Od srca hvala njenoj sestri Dragici, koja je bila njoj i sestrama pri ruci tokom zadnjih mjeseci njezine bolesti. Hvala sestrama u Essenu i župniku don Stjepanu Peniću koji su joj uvijek bili pri ruci i duhovna utjeha. Hvala s. Leoni i zajednici sestara na Bačvicama za blizinu i ljubav iskazanu našoj sestri Krucifiksi.

Draga s. Krucifiksa, hvala Ti za svjedočanstvo vjere, ljubavi i predanosti Isusu - izvoru Ljubavi, hvala za nesebično služenje bližnjima i za primjer strpljivog trpljenja. Milosrdni Otac nebeski blagoslovio Ti i nagradio svaku žrtvu i bol, svaku strpljivo podnesenu patnju.

Moli Oca nebeskog da našoj Družbi udijeli milost svetosti života, te novih i revnih članica.                  

Počivala u miru Božjem čekajući zoru uskrsnuća u istoj samostanskoj grobnici zajedno s našom s. Jacguelinom, kako si i željela!"   

s. M. Radoslava Radek

vrhovna glavarica

Split, 20. ožujka 2018.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve