Svetkovina Bezgrešnog začeća u Sarajevu

Srijeda, 8. 12. 2010.

SARAJEVO: Svetkovina Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije proslavljena je 8. prosinca u sarajevskoj katedrali Srca Isusova svečanom euharistijom kojom je ujedno obilježena obljetnica smrti sluge Božjega dr. Josipa Stadlera, prvoga vrhbosanskog nadbiskupa, te 120. obljetnica postojanja Družbe sestara služavki Malog Isusa Provincije Bezgrešnog začeća BDM Sarajevo. Svečano misno slavlje predslavio je nadbiskup i metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju pomoćnog biskupa Pere Sudara i tridesetak svećenika. Sudjelovao je veliki broj služavki Malog Isusa koje su došle iz raznih krajeva BiH i šire na grob svoga utemeljitelja nadbiskupa Stadlera na čelu s provincijalnom poglavaricom.


U uvodnoj riječi dr. Pavo Jurišić, postulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera, pozdravio je sve nazočne među kojima i hodočasnike iz župa Prozor i Neum, te predstavnike hrvatske komponente OS Bosne i Hercegovine.

Na osobit način pozdravio je služavke Malog Isusa, čestitajući dan i obljetnicu njihove provincije koja je posvećena upravo Bezgrešnom začeću. Sestre je pozdravio i kardinal Puljić, čestitajući im 120. obljetnicu ustanovljenja i patron njihove Provincije. Zahvalio je svima na učešću u molitvi za nakanu uzdignuća na čast oltara prvog vrhbosanskog nadbiskupa u što skorije vrijeme.

U propovijedi je kardinal Puljić pozvao sve nazočne da, razmišljajući o Mariji bez grijeha, razmišljaju o vrijednosti čistoće u vlastitom životu, o kojoj se danas malo govori. Društvo je zasjenila druga vrednota – umjesto da se spolnost poštuje kao dar Božji, javnost je preplavila razvratnost, draženje strasti i utrka za uživanjem u tjelesnim strastima.

"Junak je onaj koji uspije upravo taj dar Božji oplemeniti ljubavlju. Znati slagati strasti, kontrolirati sve ono što ih izaziva znači raditi na kreposti čistoće za što danas od Bezgrješne tražimo sposobnost", kazao je kardinal Puljić. Podsjetio je da nadbiskup Stadler Bezgrešnu stavio za suzaštitnicu Vrhbosanske nadbiskupije svjestan važnosti svetosti i borbe protiv grijeha koji zarobljava čovjeka.

"Današnji dan treba biti poticaj. Ako prigovaramo Europi da ne zna cijeniti korijene kršćanstva, mi sebi imamo pravo prigovoriti da ne znamo cijeniti korijen baštine na kojoj danas živimo i gradimo", kazao je kardinal Puljić, podsjećajući na opasnost od zaborava duhovne ostavštine nadbiskupa Stadlera. Napomenuvši da je nadbiskup Stadler utemeljio Družbu služavki Malog Isusa, kardinal Puljić istaknuo je da je on bio dalekovidan navjestitelj koji je svoju karizmu usmjerio k Isusu u jaslicama kako bi sestre bile što bliže onima u potrebi.

"Ponosni smo da u našoj nadbiskupiji djeluje dvanaest različitih redovničkih karizmi, a jedna od njih je vlastita", istaknuo je kardinal Puljić.

Na kraju misnog slavlja u procesiji kardinal Puljić se zajedno sa svećenicima, uputio na grob nadbiskupa Stadlera te su zajedno molili. Misno slavlje je uzveličao bogoslovski zbor "Stjepan Hadrović".

  Vijesti - Sve