Svetost obitelji nosio je u svom srcu

Svetost obitelji nosio je u svom srcu

Petak, 24. 1. 2014.

U susret Stadlerova 2014. u Slavonskom Brodu, kroz osobnu devetnicu, nižući zagovorne molitve Sluzi Božjemu Josipu Stadleru i meditirajući nad njegovim poticajnim mislima, s radošću sam iščekivala 24. siječanj, kada će mu se dostojanstveno proslaviti 171. rođendan i krsni dan. Dan, kada ga je Svevišnji odabrao i poslao kao svog poslenika u izgradnju Božjega Kraljevstva na zemlji. Veoma rano lišen roditeljske skrbi i ljubavi, jer se po volji Božjoj preseliše u vječnost, on Božji poslenik, poput sitnog gorušičinog zrna, uz veliku žrtvu izrastao je u „gorostasno stablo obilato plodovima brižne ljubavi“, pod čijim je krošnjama, mnoštvo sirotana pronašlo pravu očinsku ljubav, zaštitu i svoj dom. 


Razdoblje lijepog vremena zamijenio je kišni dan, tmuran i prohladan, pravi siječanjski. Vjetar sjeverac i susnježica ipak nisu obeshrabrili Stadlerove štovatelje da se u sedamnaestom satu toga petka okupe na Trgu Josipa Stadlera, da molitvom i pjesmom odaju počast 'Diki našeg grada Broda i bosanskog vjernog roda, i da mole od Gospoda da mu vijenac slave poda'. ( A. N.)

U polumraku, oko Stadlerova spomenika urešenog cvijećem, župni vikar župe Gospe brze pomoći vlč. Damir Stanić brižno je palio i dodavao male lampione okupljenoj djeci, a oni ih s pažnjom slagali uokrug pridružujući ih već upaljenim velikim lampionima, stvarajući lijepi svijetleći vijenac u dva reda. Sestre Služavke Malog Isusa zagrebačke i sarajevske provincije kako su stizale, radosno su se međusobno pozdravljale, a tako i s predvoditeljem molitvenog susreta, mons. dr. Pavom Jurišićem. A on, nasmiješenog dobročudnog pogleda, toplim riječima prihvaćao svaki pozdrav i kratki razgovor, pristajao i na poneko fotografiranje s djecom i sestrama. Zimsku večernju tamu prosijavali su titravi plamičci lampiona osvjetljavajući lik sluge Božjega koji vjerno obgrljuje dječicu. I činilo se, kao da se blaga toplina širila na prisutne. Kada su s. Monika i dječji zbor zapjevali lijepu i dragu pjesmu “Krist na žalu“, zanemarujući susnježicu i vjetrovitu hladnoću, svi okupljeni pridružili se zanosno pjevajući…. o, Bože, zar si pozvao mene, tvoje usne moje rekoše ime…

Znakom križa započeo je predvoditelj: „Draga braćo i sestre, nalazimo se u blizini mjesta rodne kuće, velikoga sina ove župe i grada i hrvatskoga naroda, prvoga vrhbosanskog nadbiskupa, utemeljitelja Družbe SMI, Sluge B. Josipa Stadlera, na njegov 171. rođendan. Zahvaljujemo na daru njegova života, rođenja i krštenja, na obitelji u kojoj je došao na svijet i rastao u ovome gradu. Na svem njegovom daljnjem putu sazrijevanja, školovanja i pripreme za veliku misiju u službi Crkve na prostorima Bosne za rast Kraljevstva Božjega. Radi sve njegove vjernosti Kristovoj Crkvi, primjera koje je ostavio, te djela koja je učinio, molimo na ovome mjestu njegovih zemaljskih početaka i korjena, da bude uzdignut na čast oltara, te našim zagovornikom iz neba. Oče naš…“

A onda iz dječjih grla zaorila se pjesma „Bio je dječak“ drage nam 100-godišnjakinje SMI s.Virgine Ninić, što ju srcem iznjedrila svom ljubljenom Utemeljitelju: „ Josipe, o Josipe, slavonski naš cvijete, želimo te slijediti dobro brodsko dijete. Bio je dječak, bio je dječak, siromah al' drag, Josip se zvao. Volio je Krista Isusa malog i njemu sve dao. Bio je dječak, bio je dječak, bez oca i majke, Josip se zvao. Volio je ljude bijedne i male, molio za pale. Bio je dječak, bio je dječak, čistoga srca, Josip se zvao.Volio je Crkvu k'o svoju majku, kao sreću rajsku. Josipe , o Josipe, slavonski naš cvijete, želimo te slijediti dobro brodsko dijete.“ A na ponosnom i nježnom Stadlerovom liku kao da su radosno podrhtavale usne uz titraje plamičaka, a u njihovu odsjaju snježne pahulje se topile i caklile u njegovim očima.

U 18 h požurili smo u prostor župne crkve pod okrilje Nebeske Majke i zapjevali: „Majko, posveti obtelji naše, daj da ih prožima ljubavi duh, neka se grijeha vijek' svakoga plaše, a Sina tvoga nek' jača ih kruh.“ Nastavilo se molitvom krunice radosnih otajstava predvođene SSMI, a kroz pjevane litanije nizali smo Našoj Gospi brze pomoći prelijepe molitvene zazive … da nam vjera bude živa i prosvjetljena, da nam ufanje postane nepokolebljivo, da nam se ljubav usvrši, da ustrajemo u dobrim djelima, uzore kršćanskih majki, svjetlo kršćanskim očevima, zaštitnice mladeži, radosti čestitih obitelji…., moli za nas, moli za nas!

I crkva se napunjala narodom Božjim. U 18,30 h započelo je svečano Euharistijsko slavlje uz predsjedatelja mons. Pavu Jurišića, župnika i dekana vlč. Ivana Lenića, mons. Stjepana Belobrajdića, vlč. Matu Matasovića i đakona vlč. Ivana Benakovića. U svom pozdravu župnik vlč. Lenić rekao je: „Hodimo stopama životnih početaka najvećega sina naše župe i grada, Sluge Božjega J. Stadlera, o njegovom 171. rođendanu i krsnom danu. U svojoj obitelji zadobio je temelje svega čestitog i svetoga u svojoj osobnosti i to je nosio uvijek u svom srcu. Rado je propovijedao o obitelji i obiteljskom životu. Zato smo poželjeli da ovo Stadlerovo bude posvećeno obitelji i molitvi za naše obitelji. Pozdravljam već tradicionalno prisutnog mons. Pavu Jurišića, koji će nam i opet svojom homilijom približiti ovaj svijetli lik Sluge Božjega. Pozdravljam sve prisutne svećenike kod oltara i sve drage časne sestre SMI s Vrhovnom glavaricom Družbe s. Radoslavom Radek, te prov. poglavaricu sestara Uršulinki s. Jasnu Lučić koja se rado pridružuje ovom slavlju. Današnji dan je i ministrantski dan, jer minstrantsku službu napose stavljamo pod zaštitu ovoga slavnoga dječaka našega grada.“

Nakon kratkog pozdrava predvoditelja, župni pjevački zbor predvođen s. Monikom Zvonarek radosno je zapjevao Gloria, gloria in exelsis Deo. Osobitu čast imadoh u ovom veleslavlju, ispjevati prekrasan ps. 16. Ti si Gospodine baština moja, koji mi duboko dodiruje dušu. I našem dragom Stadleru Gospodin je bio baština i čaša… i svagda pred očima, jer mu bi zdesna da ne posrne. ( usp. Ps. 16 ) Nakon Božje Riječi, vlč. Pavao nadahnuto je izlagao svoje promišljanje o obitelji citirajući znakovite djelove iz nekoliko Stadlerovih poslanica u kojima uvijek posvješćuje da je obitelj jezgra svakoga društva i da je ustanova Božja koja prima toplinu i srdačnost od Boga, a to je milost. Ona je mjesto sigurnosti i ognjište ljubavi koje grije srce svakoga člana obitelji. Stadler upozorava da se odbaci laž, jer laž razara i upropašćuje obitelji. Zato treba govoriti samo istinu, jer obitelj je jedno tijelo i svi su udovi jedni drugima. I sv. Pavao u svojoj poslanici poziva na budnost osobito prema djeci, da očevi ne ogorčuju svjoje djece, da ne klonu duhom. Obitelj je mjesto vjere i ako se ravna po Božjim zakonima, te ide putem zacrtanim po volji Gospodina Boga, steći će i vječno spasenje.

Kao spomen na Stadlerovo krštenje, uz škropljenje svetom vodom obnovili smo i svoja krsna obećanja. Na kraju mise, dok je kađena slika Sluge Božjega, zbor je pjevao pjesmu Slugo Božji, Josipe (N. A. ) i izmoljena je molitva za njegovo što skorije uzdignuće na čast oltara. Mons. Jurišić pozvao je Stadlerove štovatelje da pojačaju svoje molitve, kako bi Otac nebeski učinio čudo po zagovoru Sluge Božjega i tako pokazao da mu je stalo da bude čašćen kao blaženik i svetac. Uz otpusnu pjesmu Do nebesa nek' se ori naših grudi gromki glas, neka jeknu rajski dvori, nek' nas čuje Isus Spas…, jedan dio vjernika se uputio svojim kućama, a prisutne SSMI, mladi i krizmanici okupili su se u dvorani Katehetskog Centra, gdje su se na zanimljiv način dodatno upoznavali s likom Sl. B. Josipa Stadlera, po promišljanju SMI s. Viktorije Predragović. Uz pitanja i odgovore, pa i nagrade, ovaj radosni skup okončao je slavljenički dan našeg vrlog sugrađanina i zagovornika u Nebu. Na odlasku svima je podjeljena sličica s kratkim životopisom i molitvom za uzdignuće Sl. B. Josipa Stadlera.

Obogaćeni svim ovim proživljenim, ponijeli smo u svom srcu i pokoji plamičak ljubavi i odluke, štovati Srce Božansko i Majku Mariju, voljeti ljude i činiti dobro poput Josipa Stadlera, dragog sina našeg roda, miljenika od Gospoda. Gospoda, koji mu je pokazao stazu života, i sada uživa puninu radosti lica Božjega, Njemu s desna, blaženstvo vječno ( usp. Ps 16.)

I dok su snježne pahulje polagano prekrivale brodske ulice svojom kristalastom bjelinom, na Trgu Josipa Stadlera, poput mnoštva ražarenih žižaka treperili su upaljeni lampioni, dugo u noć, produžujući svoj plam i još koji dan poslije, podsjećajući na ovo Bogu zahvalno slavlje za dar Sluge Božjega Josipa Stadlera, prepunog sebedarne ljubavi prema Bogu i čovjeku.

Nedjeljka Andrić, PMI Slavonski Brod

  Vijesti - Sve