Tribina: (NE)VIDLJIVI SVJEDOCI

Tribina: (NE)VIDLJIVI SVJEDOCI

Četvrtak, 22. 5. 2014.

U Nadbiskupskom pastoralnom institutu u Zagrebu  22. svibnja održala se po 34. put tribina "Jedinstvo u različitosti". Domaćini su bili Prijatelji Malog Isusa, a tema "(Ne)vidljivi svjedoci". Gosti, tj. svjedoci vjere bili su gđa Kathlen Ann Thompson, po zanimanju glumica i gosp. Branimir Reiter, mladić koji je od rođenja u kolicima. Svjedočenja su bila vrlo zanimljiva i poučna. 


Gospođa Thompson je naglasila važnost darova poniznosti, mudrosti i znanja koje je od svog obraćenja u 37.-oj godini koristila kao putokaz u radu i povezanosti s Bogom. Započela je izlaganje opisom iz Starog zavjeta kako je Bog navodio nadarene ljude da urede mjesto susreta s Bogom "šator Božji". Upute su bile vrlo precizne. Dao im je dimenzije, boje i materijale koji se trebaju koristiti. Bog je veliki graditelj i točno izražava želju i vodi ispunjenju, a mi u slobodi slušamo i vršimo Njegovu volju koja je u konačnici za naše dobro. Bio mi je čudan uvod, ali pozorno slušajući, shvatila sam da je Bog graditelj svega u našim životima. U Bibliji su smjernice za naš život i ako po njima živimo nećemo odlutati i pogriješiti. 

Navela je i druga mjesta iz Svetog pisma, odlomak iz 1 Kor bio joj je putokaz da sjedini duh i um u ljubavi s Bogom, da moli duhom i umom. Za kraj je navela riječ o posluživanju sv. Petra apostola iz njegove poslanice. Odlomke koje je navodila potražila sam kod kuće i u svojoj Bibliji i vidjela sam da su i u mojoj Bibliji posebno označeni što me je dodatno uzbudilo.

Gđa Thompson je tako moćno svjedočila Riječ Božju da se iz svega toga jasno vidi put obraćenja, rada, molitve i korištenja glumačkog dara na slavu Bogu. Iako je grijehom, jer se bavila okultnim, odlutala od Gospodina, vratila se tražeći Božji poziv. Upravo je Riječ Božja ključ životne radosti.

Drugi svjedok vjere je gospodin Reiter koji je svoje izlaganje temeljio na ljubavi. Rekao je da je svoj 18. rođendan proveo sam u mračnoj sobi bez prijatelja i bez ljubavi. Kad sam to čula oči su mi se napunile suzama, a puno nas je koji smo doživjeli takav osjećaj. Mora nas to taknuti do dna duše da budemo konačno svjesni da nas Bog voli ma kakvi god mi bili, a jedini je uvjet vjerovati i prepustiti se milosti apsolutne ljubavi, kao što je to učinio gospodin Reiter. Gospodin ga je dotaknuo u 20.-toj godini u Međugorju. Shvatio je da je prava ljubav Bog koji napaja naše duše i čisti nas od svega što priječi da budemo sretni. Svi, ali baš svi, možemo biti sretni jer smo svi ljubljeni od apsolutne ljubavi.

"Gospodin ne postupa s nama po našim grijesima niti nam vraća po našim krivnjama," kao što kaže Psalam 103. Svaka riječ koju nam je Bog izgovorio vodi nas k njemu i zato moramo čitati Riječ Božju i osluškivati što nam govori. Bog se obraća meni i tebi na isti način u ljubavi. Ako otvorimo svoje srce Duh Sveti će nas voditi, a onda stvarno ne trebamo brinuti kamo idemo i što će se dogoditi.

Ovu tribinu sam doživjela kao djelo Božje i vodstvo Duha Svetoga. Molitveni domaćini ( kako to zovu organizatori tribina) ovaj put bili su PMI iz zagrebačkih župa. Tribinu smo molitveno animirali na samom početku.  Negdje na sredini i na samom kraju pjesmom smo obogatili iznesena svjedočenja. Nisam planirala taj događaj, a evo ispunjena sam ljubavlju jer sve prepuštam Gospodinu koji nam se približio u Malom Isusu, toj velikoj ljubavi. Mali Isus i mi njegovi prijatelji bili smo domaćini ljubavi! Na ugodnom domjenku nakon tribine Bog nas je u zajedništvu također ispunio svojim blagoslovom. Živio Mali Isus! 

Mirjana Džaja, animatorica PMI-a župe Uznesenja BDM, Stenjevec - Zagreb

  Vijesti - Sve