Vjera i znanost na putu

Vjera i znanost na putu

Subota, 22. 3. 2014.

Predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije mr. don Josip Periš organizirao je 22. ožujka 2014. nagradno putovanje za najbolje plasirane ekipe iz osnovnih i srednjih škola na vjeronaučnom natjecanju i olimpijadi. Destinacije su bile Gospić, Smiljan, Udbina i Šibenik.


U Gospićkoj katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije srdačno nas je dočekao biskup mons. Mile Bogović koji nam je predvodio misno slavlje. Održao je prekrasnu i prigodnu meditaciju. Našoj ekipi iz Druge Gimnazije-Split, u pratnji s. Dolores Brkić bio je i prvi dan trodnevnice za svetkovinu Blagovijesti, zaštitnika PMI-a, te nam je to bila i posebna darovana milost.

Budući da je ovogodišnja tema vjeronaučne olimpijade Vjera i znanost, posjetili smo Smiljan – memorijalni centar Nikole Tesle, znanstvenika svjetskog glasa. Tu smo proučili ostavštvinu inovatora koji je svojim genijalnim izumima promjenio svijet.
Bilo je prostora i mogućnosti igrati se na didaktičnom igralištu osmišljenom na Teslin način. Nakon zajedničkog ručka krenuli smo u Udbinu gdje nas je impresionirao veliki spomenik pape Ivana Pavla II. kao i Vukovarski križ.

Mladi su također bili zadivljeni tvrđavskim izgledom ogromne crkve Hrvatskih mučenika u pravcu Krbavskog polja što nas je podsjetilo na braniteljski karakter naše povijesti. Župnik don Tomislav Rogić detaljno nas je upoznao povijesnim, umjetničkim i vjerskim značenjem crkve.

S ovog svetog mjesta krenuli smo za Šibenik s mislima što su nam naši pradjedovi uputili:

,,Ako vam je težak stijeg čestitosti

utaknite ga u zemlju gdje počivaju
naše kosti, mi ćemo ga držati.''

U Šibenskoj katedrali don Krešimir Mateša približio nam je najznačajnije graditeljsko ostvarenje u 15. i 16. stoljeću na tlu Hrvatske. Ovo putovanje, kako je rekla jedna vjeroučiteljica, sigurno je ispisalo stranicu Hrvatske i vjerničke povijesti u srcima ovih mladih. Također, sva događanja ovog dana od Gospića do Splita mogli smo povezati sa odlučnošću i vjernošću Marije koja je svojim velikodušnim ,,DA'' ispisala najsjajniju stranicu ljudske povijesti.

Bog dolazi na Zemlju, a mi ulazimo u nebo.

Mia Buzov - Split

  Vijesti - Sve