XVI. susret Prijatelja Maloga Isusa

XVI. susret Prijatelja Maloga Isusa

Subota, 27. 4. 2013.

U Godini vjere, koju je 11. listopada 2012. godine proglasio Benedikt XVI., sestre Služavke Maloga Isusa, provincije Bezgrješnog Začeća BDM iz Sarajeva, organizirale su, u subotu, 27. travnja 2013., XVI. susret Društva Prijatelja Maloga Isusa. Susret se svake godine organizira na drugome mjestu u BiH, a 2013. godine on se prvi put dogodio u Nadbiskupijskom sjemeništu i Katoličkom školskom centru »Petar Barbarić« u Travniku. Glavna koordinatorica bila je sestra Ružica Ivić, SMI, a geslo susreta bilo je: Vjera je dragocjeno blago (dr. J. Stadler).


Već oko 8.30 sati ispred sjemenišne zgrade počele su pristizati prve skupine Prijatelja Maloga Isusa: iz Žabljaka, Lovnice, Maglaja, Voćina – RH, Sarajeva, Gromiljaka, Mostara, Viteza, Neuma, Potkraja te okolnih travničkih župa. Svaka skupina toplo je dočekana na ulasku u sjemenišnu crkvu, gdje su primili hodočasnički blagoslov i dobrodošlicu od duhovnika sjemeništaraca don Jakova Kajinića. Uz osmjeh i pjesmu, don Kajinić je svakoj grupi nastojao reći nešto o povijesti travničkoga sjemeništa. Tu povijest svakako su obogatili dvojica slugu Božjih: nadbiskup i metropolit dr. Josip Stadler, graditelj travničkoga sjemeništa i Petar Barbarić, najpoznatiji đak sjemeništa. Govoreći o ovoj dvojici velikana Katoličke crkve u BiH, duhovnik je s gitarom u ruci odsvirao i zapjevao pokoju duhovnu pjesmu, što je svakako bio poseban znak dobrodošlice u Travnik.

Neposredno prije svete Mise u sjemenišnoj crki sv. Alojzija Gonzage, hodočasnici su imali priliku za pomirenje s Bogom kroz sakrament svete ispovijedi. Tijekom pojedinačnog ispovijedanja, javno svjedočanstvo vlastitog obraćenja u vjeri izrekli su bračni par Latta Nancx i Patrick iz Kanade.

U 11 sati započela je svečana procesija u kojoj su, uz nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, sudjelovali sedamnaestorica svećenika koncelebranata, đakon i desetak sjemeništaraca ministranata. Na početku Svete mise, nazočne je pozdravio rektor sjemeništa preč. Marijan Pejić, te pozvao kardinala Puljića da započne Misno slavlje. Liturgijsko pjevanje predvodili su sjemeništarci, pod ravnanjem prof. Vlatke Čabro, a prvo misno čitanje pročitala je s. Manda Pršlja, SMI. U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je govorio o evanđelju, te je govoreći o društvu Prijatelja Maloga Isusa istaknuo važnost prve riječi toga naziva. Što to znači biti prijatelj nekome? - zapitao je Kardinal, te je nakon kratke stanke, navodeći nekoliko primjera iz svojeg osobnog iskustva, rekao da prijatelj uza svog prijatelja ostaje i kada je on uspješan i kada nije.

Molitve vjernika su čitali i darove prinosili PMI iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine. Umjetnički sliku sluge Božjega Josipa Stadlera darovali su sjemeništu u Travniku Prijatelji Maloga Isusa, kao sjećanje i uspomenu na ovaj događaj. Nakon popričesne molitve i obnove obećanja PMI, Iva Augustinović iz Žepča otpjevala je prekrasnu pjesmu od don Ive Šutala Živio mali Isus, te je svojim prekrasnim glasom osvojila mnoge sudionike misnoga slavlja, kojih je bilo preko 450. Ceremonije je vodio vlč.  Marko Majstorović, ekonom sjemeništa.

Godišnji susret Prijatelja Maloga Isusa svake godine okruni akcija Projekt našeg srca, kada PMI pomognu jednu siromašnu obitelj ili bolesno dijete. Svakako da ovaj čin milosrdne ljubavi daje pravu vrijednost divnom događaju. Na ovogodišnjem, XVI. susretu, Prijatelji Maloga Isusa željeli su pomoći samohranoj majci Slavici Bošnjak iz Donjeg Putićeva - Nova Bila, koja ima petero djece. Majci koja živi u teškoj materijalnoj oskudici PMI su kroz ovu plemenitu akciju prikupili 1.700 KM. koje je uručila s. Admirata Lučić, provincijska glavarica.

Nakon Svete mise uslijedili su odmor i osvježenje na prostoru igrališta, a za sestre kojih je bilo 35, svećenika 20 na čelu sa kardinalom Puljićem, voditelje grupa i još neke gost sjemenište je pripremilo svečani ručak. U 13,30 sati uslijedio je duhovno-rekreativni program u sjemenišnoj auli Josipa Stadlera. Program su vodili don Jakov Kajinić i Boris Dragojević, član PMI iz Gromiljaka. U zanimljivom programu nastupili su sjemeništarci i skupine Prijatelja Malog Isusa. Završnu riječ imali su kardinal Puljić i s. Admirata, provincijalna glavarica, koja je najavila sljedeći XVII. susret PMI u KŠC-u u Sarajevu.

U 15.30 sati u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija don Kajinić je predvodio zahvalnu adoraciju pred izloženim Presvetim za dar vjere. Molitvu su animirale sestre Služavke Malog Isusa, Prijatelji Malog Isusa i sjemeništarci na temelju izreka o vjeri sluge Božjega Josipa Stadlera.

Tako je ovaj susret završio u molitvi sa pjesmom Mi želimo uzdići Isusa. Mnogima će, kako svjedoče, ovaj susret ostati poseban i u lijepome sjećanju.

Branko Jurić, đakon

  Vijesti - Sve