Postulatura

Priprava na redovnički život jača je i produbljenija u završnom dijelu pripravništva, odnosno postulaturi. Sama riječ „postulatura“ dolazi od latinske riječi postulare što znači zahtijevati, tražiti. Postulatura je vrijeme u kojem postulantica traži da prihvati redovnički život Služavke Malog Isusa. Zapravo, to je neophodna etapa kao primjerena priprava za novicijat (drugi dio formacije), za vrijeme koje postulantica potvrđuje vlastitu odlučnost, da se obrati postupnim prijelazom od svjetovnog života na redovnički način života. Kroz to vrijeme postulanticu se uvodi u osobnu i zajedničku molitvu, sakramentalni život i spoznaju vlastitoga poziva za posvećeni život.

Cilj postulature je dovesti postulanticu do spoznaje o redovničkom životu i do takve duhovne, ljudske i afektivne zrelosti da bude sposobna preuzeti obveze redovničkog života. To je povoljno vrijeme da postulantica produbi duhovnost koju želi živjeti, te da teoretski i praktično upozna oblike djelovanja i služenja svojstvene našoj Družbi. Trajanje postulature je najmanje šest mjeseci.

Postulantice na putu rasta u vjeri i zvanju prati sestra odgojiteljica. U sestrinskom zajedništvu treba iskusiti konkretan način života sestre Služavke Maloga Isusa i otkriti   vlastite sposobnosti koje će s radošću ugraditi u poslanje Družbe. Sestra odgojiteljica upoznaje postulantice sa stvarnošću sadašnjeg svijeta obazirući se  ponajviše na življenje karizme Služavke Malog Isusa u danom trenutku, omogućavajući joj tako da donese pravilnu odluku o ulasku u novicijat.

Postulatura je posebno razdoblje u životu postulantice u kojem se privikava i na život u zajednici poštivajući sva pravila takvoga načina života. Vrijeme postulature postulantica provodi u zajedništvu sa sestrama, a sestre koje sačinjavaju odgojno sestrinstvo (sve zavjetovane sestre samostana) daju provincijskoj glavarici mišljenje o potrebnoj zrelosti za  pristupanje postulantice u novicijat.

Na kraju ovog formativnog puta postulantica je spremna poput blažene Djevice Marije velikodušno odgovoriti Gospodinu na poziv:
 

Postulatura

Evo službenice Gospodnje,
neka mi bude po tvojoj riječi! Lk 1, 38

 

Galerija slika:

  Formacija SSMI - Sve