Josip Stadler, “Poruka za Srebreni jubilej časnoj kongregaciji služavaka Maloga Isusa u Betlehemu” Ponedjeljak, 2. 11. 2015.

Živio Mali Isus!

Drage sestre! Prigodom 125. obljetnice drage nam Družbe, darujem vam pismo - okružnicu našega oca Utemeljitelja, sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera, koju je napisao Kongregaciji služavaka Maloga Isusa uz slavlje njezinoga Srebrenog jubileja. Sestre su iz ruka samoga oca Utemeljitelja primile u baštinu tu divnu i neiscrpnu duhovnu poruku. U prigodi slavlja dragog nam Jubileja Družbe, želimo se obogatiti njezinim sadržajem, koji je ispisan na blagdan sv. Terezije, 15. listopada 1915., rukom svetoga nam oca Utemeljitelja. Dostojno je da se mi sestre o njezinoj 100. obljetnici više družimo s porukama koje su u njoj nadahnute Božjim duhom.

Željela bih da u svoju dušu, um i srce uprisutnimo trenutak predavanja poruke za Srebreni jubilej Družbe iz ruka Utemeljitelja u ruke tadašnje vrhovne glavarice Družbe s. M. Krescencije Zwiefelhofer. Vjerujem da se čin predavanja odvijao u kapelici Betlehema, u Božjoj prisutnosti, u prisutnosti sestara, u ozračju radosti i zahvalnosti. Što li su sestre osjećale u tim trenutcima? Zasigurno ih je obuzimala velika radost, a ujedno i interes što im je njihov duhovni otac i učitelj napisao na listovima koji su bili presavijeni u obliku malene knjižice. Možda je sestre u tim trenutcima predavanja prigodne poruke obuzimala misao na Utemeljiteljeve žrtve i boli kojih je upravo tih godina bilo i previše? Možda su u srcu pomišljale da je to njegova oproštajna riječ Družbi i sestrama, jer je već pobolijevao i imao je još toliko započetog posla koje je trebalo dovršiti? Mogle bismo sebi postavljati još mnogo pitanja... Vjerujem kako su sestre primljenu poruku primile s posebnom ljubavlju i pažnjom, te da su razumjele sve ono što im je u njoj Utemeljitelj želio reći.

U ovome jubileju Družbe, primajući u ruke dragocjeno Utemeljiteljevo pismo koje su nam u baštini sačuvale naše pokojne sestre, primimo je svaka kao osobni dar samoga 7 oca Utemeljitelja. Čitajmo u njemu poruku upućenu svakoj sestri Služavki Maloga Isusa. Doživimo njegovu duhovnu prisutnost, njegovu ljubav i želju kojom nam pokazuje put kojim nam je ići. Po njegovim savjetima i preporukama, nastavimo započeti hod koji nam Gospodin po svojoj svetoj volji daruje. Usmjeravajući svoj hod prema njegovim preporukama, moći ćemo nastaviti pisati „veliku povijest“ u budućnosti naše Družbe, „svjesne da nas prema njoj vodi Duh Sveti, kako bi s nama nastavio činiti velika djela“.

Uz Sveto pismo i naše Konstitucije, neka ova poruka bude dragocjeno duhovno štivo svakoj sestri Služavki Maloga Isusa. Po želji oca Utemeljitelja, iščitavajmo je uz Družbine blagdane, obljetnice i redovnička zavjetovanja. Iščitavajmo je u svakoj prigodi – u radostima i u poteškoćama koje se nadvijaju nad naš život. U njoj ćemo, za sve naše poteškoće i nejasnoće, naći pravi odgovor i pravi savjet oca Utemeljitelja.

Za ovu divnu darovanu nam poruku i sva dobra koja smo primile u baštinu, neka je slava i hvala našemu ocu Utemeljitelju.

U zahvalnosti srca na svim primljenim darovima, čestitam svakoj sestri veliki Jubilej Družbe, koji nam je dobri Bog u svojoj milosti dopustio doživjeti. Po zagovoru nebeske Majke Marije, sv. arkanđela Rafaela i svih naših nebeskih zaštitnika, oca Utemeljitelja i pokojnih sestara, molim i želim svakoj sestri svet i krepostan život, te ustrajnost na putu služenja Djetetu Isusu. Sestrinski vas pozdravlja, odana vam u Isusu i Mariji.

s. M. Radoslava Radek,
vrhovna glavarica

Zagreb, 21. rujna 2015.

Preuzmite dokument:

Poruka za Srebreni jubilej   (1.76 MB)
  Naša izdanja - Sve