“Na izvoru ljubavi”

Deveta dobrotvorna misijska izložba u Gromiljaku, pod nazivom Na Izvoru ljubavi, za Djelo svetog djetinjstva, u organizaciji sestara Služavki Maloga Isusa, provincije Bezgrješnog začeća BDM i Prijatelja Maloga Isusa, otvorena je 18. prosinca 2010. godine u 15 sati u dvorani Kuće Navještenja – Gromiljak.  Prodajna misijska izložba namijenjena je potrebama života i školovanja djevojke Leticie i djece iz Tanzanije.


Leticia ima 17. godina, ostala je bez majke i oca, bez ujaka koji se brinuo za nju, i na kraju, bez očevog prijatelja koji je zadnji imao skrb za Leticiu. Sada, Leticia, nema nikoga osim nas. S vjerom i nadom u Božju ljubav i providnost, nama se obratila za pomoć u neimaštini osnovnih sredstava za život i nastavak školovanja za medicinsku sestru. Još joj nedostaju dvije godine do završetka školovanja. Jedna godina školovanja košta 1.200,00 EUR. Kršćanska ljubav i otajstvo Kristova utjelovljenja poziva nas biti otac i majka, prijatelj, dobročinitelj, ... Letici i drugima koji su u sličnim životnih priča. To su djeca u Tanzaniji, oni, također, trebaju našu pomoć za nastavak života dostojnog djeteta i čovjeka stvorenog na sliku Božju.

Otvaranju izložbe nazočio je veći broj prijatelja i dobročinitelja misija, Prijatelja Maloga Isusa, časnih sestara Služavki Maloga Isusa na čelu s Provincijalnom glavaricom s. Marinom Piljić, te sestara Franjevki. Svi su došli s ciljem: Božićnom kupovinom pomoći i razveseliti one koji si ne mogu kupiti i omogućiti osnovno za život, liječenje i školovanje.

Izložbu je otvorio mons. Joseph Arshad, Savjetnik u Apostolskoj nuncijaturi u Sarajevu. Tom prigodom nazočnima je uputio riječi: "Od srca zahvaljujem Provincijalnoj glavarici - s. Marini i drugim sestrama, koje su me pozvale ovom prigodom radosti i solidarnosti s misijama i drugim Crkvama u svijetu, posebice s Crkvom u Ugandi i Tanzaniji, kojima je namijenjena izložba. Osobno dolazim iz misionarske zemlje, iz Pakistana, gdje Crkva svjedoči Krista među muslimanskom većinom od 97%. Također, sam imao priliku vršiti diplomatsku službu u Šri Lanki, Bangladešu, Mozambiku, gdje sam izbliza vidio i slijedio misionare koji rade s velikom ljubavlju i zauzetošću za Božju Crkvu. Misijska solidarnost i meni je na srcu. Duh radosnog dijeljenja dobara s onim tko nema ništa rađa se iz tajne Božića. To je sigurnost koju mi kršćani slavimo u rođenju Djeteta Isusa. To je svetkovina kojom smo, mi kršćani, ispunjeni osjećajima solidarnosti i suosjećanja. U misteriju utjelovljanja pripravljen je put, mogućnosti dijeljenja dobara i stvaranja prostora pravdi, kao znakovima „slave“ što ovija dar života svakog čovjeka, odgovornosti koja uključuje svakog od nas u misionarski rad. Misionar nalazi svoj pravi put u najdubljoj zauzetosti naviještanja Evanđelja i u karitativnoj ljubavi, zalažući se za breme i bijedu najsiromašnijih. Vrlo cijenim vašu misijsku zauzetost i osjećajnost. Vaše molitve i vaši novčani prilozi, uistinu, pravi su znak ljubavi koju je Bog podijelio s cijelim čovječanstvom. Zaista, pravo je značenje Božića misliti na druge i na ovaj način od srca podijeliti radost s onima koji nemaju ništa. Hvala vam svima koji na ovaj način pomažete održati živim misijski plamen. Danas se osjećamo ujedinjeni i zajedno se uputimo prema Betlehemskoj špilji, simbolu siromaštva, jer Bog je izabrao rubne u društvu, siromašne, i sam je postao Djetetom. Želim svako dobro i utjehu svima koji se nalaze u poteškoćama, osmjeh na licu onima koji trpe. Na kraju, neka Gospodin blagoslovi svkog od vas, vaše obitelji, i neka rođenje Gospodina Isusa i nastupajuća Nova godina, svima nama donesu neizmjernu radost u vjeri i mnogo uspjeha u svakidašnjem životu."

Svečanosti otvaranja prodajne misijske izložbe upriličen je kratki program u kojem su nastupili: Vis Prijatelj iz Gromiljaka s pjesmama: Ljubimo Sina Božjega i O Gospode, Ti si pastir moj, te i gospodin Anto Stanić, koji je nazočne stihovima proveo kroz povijest sestara Služavki Maloga Isusa.

Zahvaljujemo svima koji su pomogli da se ostvari prodajna misijska izložba, koja Letici pruža kruh u ruke, a njezinim sugrađanima osobu koja će im biti od pomoći u potrebama njege i liječenja, te djeci Tanzanije, iako na kratko, uvijete života dostojne čovjeka.

Znamo da ovo što činimo nije mnogo, ali i mala kap može povećati rijeku dobrotvorne ljubavi, koja teče srcima svih koji su uključeni u ovo misijsko djelo kršćanske ljubavi.

S. M. Kristina Adžamić

 

Galerija slika:

  Misijske djelatnosti - Sve