Srcem za misionare i njihove siromahe

Društvo Prijatelja Maloga Isusa (DPMI-a) splitske provincije, idući u susret Božićnom otajstvu, pripremili su trodnevnu prodajnu izložbu za potrebe misija i njihovih siromaha pod geslom IMAJ SRCE ZA MISIJE. Sve se odvijalo u velikoj dvorani” sv. Leopold”  u prostorijama samostana i svetišta Gospe od Pojišana u Splitu od 29. studenog do 1. prosinca 2019. godine. 


Organizacijom ovog već tradicionalnog projekta, koodinirala je  s. Dolores Brkić, pročelnica DPMI-a splitske provincije.

Pred otvorenje izložbe odvijao se duhovni program za sve misionare i misonarke diljem svijeta. Prigodnim riječima okupljene PMI, podupratelje i suradnike uvela je s. Dolores. Naglasila je kako je bitno uvijek činiti dobro te imati srca za Isusovu najmanju braću te molitvom jačati rad i snagu misionarima koji su u posebnoj službi širenja Isusova djela i spasenja. Također je istaknula kako je sve u u znaku srca: Srcem nas je  Isus ljubio, sluga Božji Josip Stdler  ostavio nam sveti znamen  IMAJ SRCE, srcem vjerujemo , srcem pomažemo, srcem za potrebne osjećamo... Naglašeno  je kako  upravo danas slavimo blagdan svih svetih iz  Franjevačkog reda koji su svoja srca usmjeravali uvijek Bogu.  

  Slijedila je molitva misijske krunice koju su predvodili članovi DPMI-a i podupiratelji . Glazbeni dio animirali su  pjevanjem PMI-a iz Katuna - Kreševo i s. Dnaka Žaper sviranjem na orguljama.  Euharistijsko slavlje predslavio je  kapucin fra Žarko Lučić, gvardijan i župnik svetišta na Pojišanu a ujedno I misionar milosrđa. Poticajnim riječima potaknuo je i ohrabrio nazočne te blagoslovio smisao  ovog projekta naglasivši Evanđeoski zakon ljubavi. Naglasio je i pojasnio misionarsku ulogu Crkve i svakog osobno. Na uvodnom dijelu kao i prije završnog blagoslova s. Dolores zahvalila je župniku fra Žarku na rasploživosti prostora za izložbu i slavlju svete Mise. Župnik fra Žarko izrazio je zahvalnost svima koji su sa srcem priredili ovu izložbu za misije  a posebno s.Dolores i sestrama Služavkama  Malog Isusa. Svojim  prigodnim rukotvorinama, domaćim proizvodima, voćem I povrćem, uljem, te raznim kreativnim ukrasima, sudjelovali su članovi Društva  sa sestrama iz župa: Katuni- Kreševo, Šestanovac, Jesenice, Cista provo, Vranjic, Dugopolje, Omiš,  sv. Križ – Split , Mejaši – Split, mladi iz Druge gimnazije - Split,  Pučišća – otok Brač, Sutivan- otok Brač, Metković, Žrnovnica ,   Pojišan – Split , Franjevci kapucini – Split, Solin , zajednice sestrara Split - Bačvice , Solin, jasno i provincijalna uprava. Svi nazočni odabrali su izvlačenjem kao i predhodnih godina, ime jednog misionara i misionarke uz “ zadatak “ moliti godinu dana  do slijedećeg  Adventskog susreta i izložbe. Upravo zbog ovog “duhovnog izbora” šteta da neki predstavnici iz nekih župa nisu bili nazočni.

Nadolazeća Jubilarna  godina , 25. godišnjica postojanja Društva PMI-a bila nam je i motiv više da darujemo najbolje od sebe te budemo svijetlo i podrška svima koji trebaju našu pomoć. Tako smo na  ovoj izložbi darom razveselili  potrebne  vjernike  hranom: voćem i povrćem. Mala iskrica može zapaliti svijetlo i rastjerati tamu pa je svaka dobra volja i doprinos mogao biti ugrađen u mozaik u ovaj kršćanski i evanđeoski projekt. Gdje nema srca  sam razum nije uvijek dovoljan, istaknula je pročelnica.

Članovi Društva PMI-a sa Pojišana uz s. Dolores bili su na usluzi  župljanima i svim posjetiteljima za vrijeme trodnevnog trajanja izložbe. Osjetilo se jedno lijepo zajedništvo i radost jer će ovo darivanje sa srcem siromasima u misijama, donijeti bar mali osmjeh i radost u njihovim srcima. Biti  svijetlo sa toplim srcem za malu Isusovu braću predivan je osjećaj koji donosi mir I blagoslov u naše živote.

 Vesna Mamić ,PMI –a, Split I Ljubica Caktaš, PMI-a Dugopolje

 

Galerija slika:

  Misijske djelatnosti - Sve