Koga tražite Četvrtak, 16. 12. 2010.

Nakladnik:
Provincija Bezgrješnog Začeća BDM

Za nakladnika:
s. M. Marina Piljić

Biblioteka:
Betlehemsko svjetlo,
knjiga 2

Priredile:
s. M. Kristina Adžamić
s. M. Ana Marija Kesten

Ilustracije:
Ante Mamuša, akademski slikar

 

Knjižica, Koga tražite - Razmišljanja za Došašće i Božić 2010. godine pripremljena je u nizu knjižica koje su tijekom ovih godina redovito izlazila kao pomoć u pripravi za Božić. Pristupačna je za sve čitatelje, za župne zajednice, a na poseban način za Prijatelje maloga Isusa, koji će kroz različite teme svakoga dana u Došašću moći temeljitije razmišljati  o otajstvu Božića koji nam dolazi. U njoj su pod različitim temama donesena razmišljanja kroz četiri tjedna. Tako je prvi tjedan posvećen Betlehemskim pastirima, drugi karizmi služenja Djetetu Isusu, treći duhovnosti služenja Djetetu Isusu i četvrti o pronalasku Marije, Josipa i Novorođenčeta u jaslama.

Dragi Prijatelji Maloga Isusa!

Vrijeme došašća uvodi nas u pripravu za doček rođenja Božjega Sina. Vjerujem da će se svatko od nas u ovom vremenu zapitati: Kako se pripremiti za susret s Bogom, koji se utjelovio i postao Emanuel s nama Bog? Na odgovor nas mnogih utjecat će zasigurno aktualno društveno okruženje, obiteljski život, ali prije svega naše sasvim osobno raspoloženje i očekivanje. U tim raznovrsnim mogućnostima doživljaja nije uvijek lako biti odvažan, imati jasno stajalište i odgovoriti mjerom dostojnom Božjega otajstva. Odgovor kršćanina, međutim, treba biti prožet evanđeljem koje nas poziva da budemo neprestano budni, da nas Njegov dolazak ne bi zatekao nepripravne.

Božić je blagdan koji nas poziva da u svom životu napravimo iskorak za neprolazne i vječne vrjednote. Upravo je ta znakovitost događaja u Betlehemu sadržana u evanđeoskoj božičnoj poruci „1 Riječ tijelom postala, i nastani se među nama" (Iv 1,14) koja neka nam bude glavni motiv kroz sve ove svetkovinske dane. U knjižici Koga tražite?, prvi tjedan posvećen je Betlehemskim pastirima. Blizinu Božje ljubavi i Njegovu snagu prvi su doživjeli i osjetili pastiri o kojima govori evanđelje (usp. Lk 2,16-21). U jednostavnosti i dobrohotnosti svoga srca pronašli su put do Boga. Njihov susret s Djetetom u jaslicama darovao im je radosti ispunio ih nutarnjom snagom.

Drugi tjedan nudi nam tekstove o karizmi služenja djetetu Isusu. Potrebno je da kao vjernici u svom životu stavimo naglasak na budnost i aktivno sudjelovanje u životu župne zajednice. Da bi se dogodila nutarnja preobrazba, potrebno je uložiti i određene napore. Primjerice, pohađanje zornica, odricanje od određenih navezanosti, pomoć i darivanje onih najpotrebitijih. Dakako da nam sve male, sitne žrtvice što ih činimo, nisu svrha, već sredstvo koje nam pomaže na putu osobnog obraćenja. Odricanje od svake ovisnosti i pomoć bližnjima, otvaraju nam oči srca da bolje vidimo ono uzvišeno, božansko.

U trećem tjednu određeni tekstovi nam približavaju duhovnost služenja djetetu Isusu. Hoće li vrijeme priprave za Spasiteljev rođendan biti tek vrijeme žurbe, kupnje i svega što se svodi na vanjsku pripremu, ovisi o nama samima. Istina je da se žurba ne može izbjeći, ali nam ne smije biti na prvomu mjestu. Prvenstveno nam valja posvjestiti vječnu istinu: Ako želimo doživjeti stvarnost susreta s Novorođenim Spasiteljem, potrebno je zaustaviti se i posebice poraditi na vlastitom obraćenju i pomirenju s bližnjima.

Četvrti tjedan pokazuje nam put do jaslica, u kojima ćemo pronaći Mariju, Josipa i Novorođenče. Svaki vjernik nosi duboku čežnju u srcu, da u vremenu došašća doživi ljepotu vezanu za doček Isusova dolaska. Pritom je prevažno zapitati se: STO ja čekam? KOGA tražim? Na putu smo traženja Boga. Došašće je prikladno vrijeme u kojemu se istinski možemo pripremiti za susret s Novorođenim, s bližnjima i sa samima sobom. Stoga, brate i sestro, svaka izvanjska forma glede traženja Boga korisna je samo ako pomaže tvojoj nutarnjoj promjeni da postaneš bolji/a. Ako Ga želiš pronaći, odbaci svaku površnost života i uprisutnjuj u svojoj sredini sve što je lijepo, plemenito i Bogu milo. To je uvjet za izgradnju boljega i ljepšega svijeta.

Ova je 2010. godina za sestre Služavke Maloga Isusa usmjerena na zahvalnost za dar Družbe kroz njezin 120-godišnji hod. I dok Bogu zahvaljujemo za sve dobro i lijepo stoje učinio po svakoj članici Družbe, zahvalnost uputimo i za slugu Božjeg Josipa Stadlera, utemeljitelja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, koji ni danas ne prestaje biti uzorom i izvorom nadahnuća za svako karizmatsko djelo u Družbi.

Dragi prijatelji, želim da u svoju svagdašnjicu i u obiteljski život ponesete trajne i nepolazne vrjednote koje vam daruje Božić. Isus, koji je rođen u Betlehemu, želi vam biti bliz i podariti vam nadu i utjehu u vašim životnim poteškoćama.

Sestra M. Marina Piljić provincijalna glavarica

U Sarajevu, na spomendan sv. Katarine, 25. studenoga 2010. godine

Preuzmite dokument:

Koga tražite - došašče 2010   (449.14 KB)
  Naša izdanja - Sve