Duhovna obnova za redovnice grada Sarajeva

Duhovna obnova za redovnice grada Sarajeva

Ponedjeljak, 20. 5. 2019.

U nedjelju, 19. svibnja 2019. u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu, održana je u organizaciji Sestara Služavki Malog Isusa, završna za ovu akademsku godinu, mjesečna duhovna obnova za redovnice na području Grada Sarajeva i Vrhbosanske nadbiskupije.

Na početku je duhovnik Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa vlč. Jakov Kajinić, koji je zadužen za koordinaciju ovih mjesečnih susreta, pozdravio voditelja duhovne obnove mons. Luku Tunjića, generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije i nacionalnog ravnatelja PMD u BiH i sve sudionice.

Tema duhovne obnove bile su MISIJE. Odmah na početku svoga nagovora mons. Tunjić podsjetio je na želju pape Franje, koji je mjesec listopad 2019. proglasio Izvanrednim misijskim mjesecom u povodu 100. obljetnice Apostolskog pisma pape Benedikta XV. Maximum Illud. Prihvativši Papin poziv, naši biskupi Biskupske konferencije BiH proglasili su cijelu godinu Misijskom godinom i dali smjernice, da se sva važnija događanja prožmu misijskom temom i misijskim dokumentima, od mjeseca listopada 2018. do mjeseca listopada 2019. godine.

Zatim je mons. Tunjić predstavio piramidu misijskog djelovanja Crkve. ''Dakle, onog časa kad je Isus ostavio apostolima nalog: „Idite po svem svijetu propovjedajte evanđelje...“ Crkva smatra svojim trajnim nalogom koji vrijedi za sva vremena'': kazao je mons. Luka. Svakako da je na vrhu piramide i najodgovornija osoba za širenje vjere, za evangelizaciju, za misije jest sam sveti Otac, papa, koji je tu djelatnost za širenje vjere i za misijsku djelatnost crkve povjerio Kongregaciji za evangelizaciju naroda. U sklopu te Kongregacije za širenje vjere postoje 4 papinska misijska djela, koji su stupovi i nositelji misijske djelatnosti crkve, a koje je mons. Tunjić detaljno predstavio: Papinsko misijsko djelo za širenje vjere; Djelo svetog djetinjstva; Djelo svetog Petra apostola; Misijska zajednica. Mons. Luka posebno je istaknuo ovo zadnje, jer je ono misijsko djelo svećenika, redovnika, redovnica i posvećenih laika, kako bi svi prisutni postali svjesniji svoje odgovornosti za misijsko poslanje Crkve.

U završnom djelu svoga nagovora, pod misijskim aspektom mons. Tunjić napravio je ispit savjesti, a nakon nagovora slijedilo je klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu i sakrament ispovjedi.

Susret je završio euharistijskim slavljem koje je također predslavio mons. Tunjić u suslavlju duhovnika bogoslova vlč. Jakova Kajinića. U prigodnoj propovjedi mons. Tunjić naveo je primjere nekoliko naših hrvatskih svetaca misionara, koji su, kao i one koji danas radosno navještaju Riječ Božju u dalekim zemljama svijeta i pomažu na razne načine i u raznim potrebama. Među prvima bio je sveti Nikola Tavelić, blažena sestra Marija Propetog Isusa Petković; tu je i velikan misija, sluga Božji otac Anto Gabrić, fra Vjeko Ćurić... Među te velikane duha i misionare mons. Tunjić ubrojio je slugu Božjeg prvog vrhbosanskog nadbiskupa dr. Josipa Stadlera, našeg Utemeljitelja, koji je ostavio sigurnost profesorske službe u Zagrebu i uputio se u Sarajevo. I mi možemo danas pomoći misionarima molitvom, odlaskom u misije, kao i materijalnom pomoći, kako bi misijsko poslanje bilo plodno, zaključio je mons. Luka. Za vrijeme Svete mise na orguljama je svirao prof. Marko Stanušić.

Poruka ove duhovne obnove: „Neka radosno odjekuje pjesma: Tamo gdje palme cvatu, tamo ja želim poć', ja želim svijetu reći: 'Kraljuje Gospod Bog!' i neka po ovoj duhovnoj obnovi zavlada misijski duh u srcima Bogu posvećenih osoba.“

s. Manda Pršlja

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve