Kardinal Puljić s novom Provincijskom upravom slavio Stadlerov dan

Kardinal Puljić s novom Provincijskom upravom slavio Stadlerov dan

Četvrtak, 8. 5. 2014.

U četvrtak 8. svibnja 2014. godine kardinal Vinko Puljić primio je vrhovnu glavaricu Družbe sestara Služavki Maloga Isusa – s. M. Radoslavu Radek – koja je došla s novoizabranom Provincijskom upravom sestara sarajevske Provincije Bezgrješnog Začeća BD Marije. U pratnji časne majke i novoizabrane provincijske glavarice s. M. Admirate Lučić i njezinih savjetnica, bile su sestre kapitularke.


Na početku susreta časna je Majka pozdravila kardinala Puljića i zahvalila za izdvojeno vrijeme i doprinos kojeg daje Vrhbosanskoj nadbiskupiji i Družbi sestara Služavki Maloga Isusa. Izrazila je radost zbog zajedničkog susreta u Stadlerovoj ustanovi, te obećala molitvenu podršku Kardinalu i Crkvi koju predvodi.

Zahvalivši vrhovnoj glavarici Družbe na upućenim riječima, Kardinal je čestitao novoizabranoj provincijskoj upravi. Izrazio je radost što je nasljednik sluge Božjega nadbiskupa Stadlera, čije stope slijede i njegove duhovne kćeri. Sestrama je posebno naglasio važnost formacije cjelovite osobe, te ohrabrio poglavarice u tom pothvatu. Naglasio je važnost usmjerenosti na Isusa, te podsjetio kako samo ime Služavke Maloga Isusa govori da su sestre usmjerene prema Isusu. Kazao je da se redovnica ostvaruje kroz povjerenje Isusu. Stoga je pozvao sestre da se usmjere na Isusa.

Kardinal je nadalje istaknuo važnost stvaranja zdrave relacije između redovnica i svećenika. Kazao je kako sestre odgajaju svećenike, a svećenici sestre. Podsjetio je da redovnica odgaja svojom osobnošću, te naglasio važnost stvaranja zdrave suradnje nadopunjavanja, ističući da ono što može redovnica kao duhovna majka to ne može ni jedan svećenik, a ono što može svećenik ne može redovnica. U daljnjem razgovoru Kardinal je istaknuo potrebu davanja svjedočanstva da mi vjerujemo Isusu i da se On može s nama poslužiti za svoje djelo.

Na kraju Kardinalovog nagovora sestre su zapjevale pjesmu „Za svaku dobru riječ“. Za ovaj važni događaj Kardinal je poklonio časnoj majci s. M. Radoslavi Radek i provincijskoj glavarici s. M. Admirati Lučić medaljicu s likom sv. Ivana Pavla II. Svim sestrama Kardinal je poklonio krunice iz Svete Zemlje. Kardinal se zadržao sa sestrama u ugodnom razgovoru, a potom se uputio u sarajevsku prvostolnicu u kojoj je predslavio misno slavlje povodom Stadlerovog dana. U Kardinalovoj koncelebraciji bili su mons. dr. Pavo Jurišić – postulator kauze sluge Božjega nadbiskupa Stadlera, vlč. Pavo Šekerija – katedralni župnik, preč. Marko Zubak – rektor Vrhbosanskog Bogoslovnog sjemeništa, mons. Bosiljko Rajić – kanonik stolnog kaptola Vrhbosanskog, vlč. Žarko Ošap – duhovnik Vrhbosanskog Bogoslovnog sjemeništa , vlč Slaviša Stavnjak – tajnik kardinala Puljića i vlč. Ivan Karača – katedralni kapelan. Tijekom mise svirali su i pjevali Bogoslovi Vrhbosanskog Bogoslovnog sjemeništa. Uz časnu majku sestra Služavki maloga Isusa, novoizabranu provinciju glavaricu i upravu sarajevske provincije i sestre kapitularke, na misi su sudjelovali Bogoslovi, Prijatelji Maloga Isusa iz Sarajeva i vjernici sarajevskih župa.

Na početku mise Kardinal je podsjetio da se svakog osmog u mjesecu molimo da slugu Božjega nadbiskupa Stadlera što prije ugledamo uzdignuta na čast oltara, te se nadahnjujemo na njegovom životu. O sluzi Božjem nadbiskupu Stadleru Kardinal je progovorio i tijekom propovijedi kazavši da se želimo istinski nadahnjivati na čovjeku koji je udario temelje naše Vrhbosanske nadbiskupije, te je u toj Nadbiskupiji osnovao Družbu sestara Služavki Maloga Isusa.

Na kraju misnog slavlja Kardinal se s koncelebrantima i vjernicima uputio na Stadlerov grob, na kojemu je izmolio molitvu za njegovo proglašenje blaženim. Sa Stadlerovog groba Kardinal je podijelio misni blagoslov!

  Vijesti - Sve