Obilježen 175. rođendan sluge Božjega Josipa Stadlera u sarajevskoj prvostolnici

Obilježen 175. rođendan sluge Božjega Josipa Stadlera u sarajevskoj prvostolnici

Srijeda, 24. 1. 2018.

Misno slavlje predvodio je vlč. Jakov Kajinić, duhovnik u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu

U srijedu, 24. siječnja 2018. u sarajevskoj prvostolnici Služavke Malog Isusa zajedno s pristiglim Prijateljima malog Isusa iz Gromiljaka, Lepenice i Kiseljaka obilježili su 175. rođendan prvog vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljitelja Družbe SMI.


Nakon okupljanja hodočasnika i vjernika najprije je moljena krunica, a potom je Misno slavlje predvodio vlč. Jakov Kajinić, duhovnik u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu koncelebraciji nekoliko svećenika među kojima je bio mons. dr. Pavo Jurišić, postulator u kauzi Sluge Božjega Josipa Stadlera.

Na Misnom slavlju sudjelovale su sestre Služavke Maloga Isusa te veliki broj Prijatelja Maloga Isusa i mladih iz župe Gromiljaka i Kiseljaka, predvođeni sestrama vjeroučiteljicama.

U svojoj propovijedi vlč. Kajinić je predstavio lik i djelo nadbiskupa Stadlera te posebnu povezanost sa Sv. Franjom Saleškim, na čiji se je blagdan rodio. Istaknuo je njegovu zauzetost i ljubav prema sirotinji, što je uvijek djelotvorno pokazivao. U tom duhu ostavio je u baštinu i svojim sestrama Služavkama Maloga Isusa da nastave njegovo djelo.

Na kraju Misnog slavlja svi su se okupili na njegovu grobu gdje je vlč. Kajinić vodio molitvu za Stadlerovo proglašenje blaženim.

Potom su Prijatelji malog Isusa izveli kratku priredbu.

Misno slavlje pjevanjem je animirao Zbor Sv. Ilije proroka iz Kiseljaka.

Sluga Božji Josip Stadler rođen je 24. siječnja 1843. u Slavonskom Brodu, zaređen je za svećenika u Rimu 1868., postao vrhbosanski nadbiskup 15. siječnja 1882., umro je u Sarajevu 8. prosinca 1918. Pokrenut je dijecezanski postupak za proglašenje blaženim u Sarajevu 2002. godine, a završen je 2008. Iste godine 2008. svi dokumenti na dijecezanskoj razni predani Kongregaciji za kauze svetaca u Rimu, prenosi portal nedjelja.ba.

(smi/kta)

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve