Posjet PMI-ovcima u Kotoribi i Štrigovi

Posjet PMI-ovcima u Kotoribi i Štrigovi

Subota, 12. 3. 2011.

ŠTRIGOVA; KOTORIBA: U subotu, 12. ožujka 2011. sestre iz Vijeća za apostolat zvanja i PMI s. Jelena Burić i s. Emanuela Pečnik posjetile su u Međimurju dvije skupine PMI: u Štrigovi, dječju skupinu (članove u formaciji), te u Kotoribi, zajednicu PMI koja već godinama djeluje.


U Štrigovi bio je upriličen susret na inicijativu Mateja Ščavinčara, studenta Katehetskog instituta u Zagrebu koji je u Zagrebu čuo za Prijatelje Maloga Isusa i u dogovoru s djecom i mladima tako nazvao njihov zbor. Naime, zbor djeluje u Štrigovi u župi sv. Marije Magdalene. Okuplja se na svoje probe subotom u 15 sati te jednom mjesečno pjevaju na nedjeljnoj misi. Djeci i mladima sviđa se samo ime jer se vesele što su Isusovi prijatelji, a to žive kroz svoja druženja, pjevanja, slavljenja euharistije i druga mjesna okupljanja. Uoči prve korizmene nedjelje, mi sestre uz dozvolu mjesnog župnika vlč. Leonarda Logožara, animirale smo im prigodni susret želeći ih senzibilizirati što znači biti Prijatelj Maloga Isusa, imati srce za potrebe svojih bližnjih služeći tako malome Isusu. Razgovor smo vodili kroz geslo sluge Božjega Josipa Stadlera: Imaj srce djetinje prema Bogu, materinje prema bližnjemu i sudačko prema sebi. Uz razgovor prikazana im je prigodna prezentacija po statutima Društva, prilagođena djeci i mladima kako bi kroz sliku i tekst dublje doživjeli vrijednost Društva i odvažili se na tom putu rasti do punopravnog članstva. Na kraju susreta uz igru i pjesmu podijelile smo im prigodne uspomene da im ostanu kao podsjetnik i zov da rastu u prijateljstvu s Isusom i međusobno imajući otvoreno srce za potrebe bližnjih.

U Kotoribi susret sa članovima Društva PMI dogodio se u subotu 12. 3. 2011. iza večernje svete mise u dogovoru sa mjesnim župnikom vlč. Ljubanom Škrabom. Zajednica PMI u Župi Sedam Žalosti BDM i Sv. Križa okuplja se već godinama pod vodstvom vjeroučiteljice Jasenke Trojko. Mi sestre pridružile smo se njihovoj molitvi, a poslije molitve s. Emanuela je okupljenim članovima zajednice predstavila uz prezentaciju statut Društva. Lijepo je bilo vidjeti ozarena lica koja su potvrđivala kako je to njima sve dobro poznato jer oni to žive već godinama. Iz razgovora s okupljenima saznale smo da zajednica djeluje i molitveno i karitativno. Na molitvene susrete okupljaju se dva puta mjesečno svakog 12.-tog i svakog 25.-tog u mjesecu u župnoj crkvi iza večernje svete mise. U samoj crkvi imaju na pokrajnom oltaru sliku Poklona triju kraljeva. Na oltaru stoji kolijevka s Djetetom Isusom i lijepo uokvireni poklik: Živo mali Isus! Uvijek u našim srcima! Uz svoje molitvene susrete aktivno se uključuju u sva duhovna događanja u župi i u druge postojeće zajednice, osobito u zajednicu čitača i u župni karitas. Karitativno djeluju pomažući svoje bolesne i nemoćne susjede u bližoj i daljoj okolici, obilazeći nemoćne te uključujući se u župne karitativne akcije. Redovito sudjeluju u godišnjem susretu PMI na planu zagrebačke Provincije.

Susret smo završili u radosnom raspoloženju s pozivom da ih opet posjetimo i njih, svoju braću, učvrstimo u vjeri kao nekoć apostoli prve kršćane.

s. Emanuela Pečnik

  Vijesti - Sve