Predavanja: Duhovni nomadi ere vodenjaka - različiti izazovi i oblici praznovjerja

Četvrtak, 31. 10. 2013.

Sestre Služavke Maloga Isusa iz Gromiljaka, uz dogovor i odobrenje Ravnatelja triju srednjih škola: Kiseljak, Busovača i Vitez, organizirale su 30. i 31. listopada 2013. godine predavanje za srednjoškolce na temu: "Duhovni nomadi ere vodenjaka-različiti izazovi i oblici praznovjerja". O temi je govorio predavač dr. fra Josip Blažević, franjevac konventualac iz Zagreba, najbolji katolički stručnjak i poznavatelj istočnjačke duhovnosti i religioznih pokreta u Hrvatskoj.


Nama mladima je na razumljiv način izvrsno predstavio razne oblike praznovjerja i predočio opasnosti koje vrebaju mladu osobu da je pridobiju i usmjere da zaista vjeruje u prazno. To su razne religije, sekte, kultovi, joga, reiki, Sai Babo, new age, bionergija… Svoje predavanje započeo je definicijom praznovjerja, te nam je ispričao nekoliko primjera kroz koje smo shvatili besmislenost praznovjerja i vjere u prazno.  S velikim zanimanjem pratili smo njegovo izlaganje o popularnom poganskom prazniku noći vještica. Dakle, noć vještica obilježava se uoči kršćanskog blagdana Svih Svetih, kada se vjeruje da mrtvi napuštaju svoje grobove te ponovno dolaze na zemlju. Shvatili smo da to zaista nema nikakve veze s kršćanstvom i da je to pravi poganski običaj. Veoma zorno predstavio nam porijeklo i značenje (neo) poganskih simbola preko plakata „Znaš li što nosiš“, koji  se često nose na privjescima ili isprintane na majicama, poput slona, djetelina s četiri lista, potkovice i ostalih… Nažalost, možda i iz neznanja mnogi katolici takove ili slične simbole daju svojoj djeci na poklon prigodom nekog važnog životnog događaja kao svršetak škole, sklapanja braka, nekih obljetnica…,  i to polako prelazi u vjerovanje da ti simboli donose sreću. Ukazao je također na opasnost horoskopa, uroka  i gatanja na razne načine. Upozorio je da nam se zlo nameće uvijek u vidu nečeg lijepog, dobrog, korisnog i privlačivoga. Tako na primjer vampiri su karakteristični za kult smrti i potpuna suprotnost kršćanskim vjerovanjima, ali mnogo mladih osoba je njima oduševljeno zbog načina na koji su predstavljeni kroz filmove. Govoreći o svemu tome istakao je da većim djelom oni mladi koji u vlastitoj obitelji ne nalaze ljubav, razumijevanje i podršku, traže mjesto gdje će se osjećati lijepo. Moći zla imaju razrađen marketing vrbovanja i u tome, nažalost, dobro uspijevaju. Snažno nam je naglasio da je pravi život i spas u Isusu Kristu, a sve drugo je varka i laž.

Na svršetku tako zanimljivog predavanja u svim navedenim školama bila je mogućnost postavljanja pitanja iz svega što je mlade zanimalo. Kroz veliki broj pitanja pokazalo se zainteresiranost  na ovu temu. Zašto? Jer mi mladi smo jako izloženi zlim silama koje se događaju na našim prostorima, a često i ne znamo njihovo značenje. Olako povjerujemo laži koja nas brzo stavi u svoje pandže i donosi nam smrt duha. Fra Josip je istakao da nam zlo najprije oduzme životnu radost i pretvori nas, kako se to kod nas kaže, u žive mrtvace. Nemamo snage, volje, poleta, sve nam je teško…. I to je zaista tako.

Dr. fra Josip Blažević doktorirao je na Papinskom Sveučilištu Gregorijana u Rimu s temom: „Iskustvo ljudskog tijela u međukulturalnom kontekstu. Kritičko sučeljavanje teorija o energetskom centrima (čakrama) i filozofsko-teoloških spoznaja Maxa Schlerea i Karola Wojtyle“. Poznat je po brojnim nastupima, predavanjima diljem Hrvatske, pisanim knjigama i člancima. Stoga mi mladi u ovim srednjim školama smo zaista sretni da smo u svojoj sredini mogli čuti tako vrsnog predavača i poznavatelja ovog područja. Naravno, ovo bogatstvo saznanja koje smo primili prenijet ćemo i svojim prijateljima, obiteljima i ostalima koji nisu mogli ovo čuti. Zahvalni smo Bogu i svima koji su nam to omogućili. Na svršetku su mladi na svakom predavanju burnim pljeskom rekli fra Josipu hvala i zaželjeli da nam opet dođe.

Sanja Bakula, srednjoškolka

  Vijesti - Sve