Proslava 50 godina dolaska Sestara Služavki Malog Isusa u Pučišća

Proslava 50 godina dolaska Sestara Služavki Malog Isusa u Pučišća

Srijeda, 23. 8. 2017.

Proteklih nekoliko dana bilo je u znaku proslave zlatnog jubileja dolaska sestara u našu župu sv. Jeronima u Pučišća. Proslava je obilježena trodnevnicom u kojoj je euharistijska slavlja  predvodio msgr. Nikola Eterović. Prvog dana trodnevnice propovijedao je don Jure Martinić , župnik Postira  rodom Pučišćanin. U svojoj propovijedi naglasio je važnost biblijskog pedesetogodišnjeg jubileja posebno istaknuvši važnost zahvalnosti i praštanja.


 Osvrnuo se  i na svoje djetinjstvo i mladost koje je bilo usko povezano sa djelovanjem sestara u župi. Zahvalio se sestrama što su i one utkale nit u njegov život i  životni poziv. Nakon sv. Mise ispred župne crkve župnik don Pavao Gospodnetić organizirao je  igre i  prigodni kviz za djecu. Sve se to odigralo pod budnim okom „Časnog suda“ na čelu kojeg je bila s. Apolonija Putnik, a asistirale su joj vjeroučiteljica  Marieta  Radić i župna suradnica Nikolina Jakovčević. Kvizom se djeci približio lik i djelo dr. Josipa Stadlera i Družbe koju je osnovao.

Drugog dana trodnevnice propovijedao je don Ivica Eterović, svećenik u mirovini, također rodom Pučišćanin. U svojoj propovijedi dao je osvrt na život redovnica na Braču od pustinjakinja koje su živjele u Dračevoj luci do danas. Time je nastojao naglasiti važnost postojanja redovničkih zajednica među nama i potaknuti nas na molitvu za nova duhovna zvanja. Nakon sv. Mise u župnom dvoru otvorena je izložba iz arhive SSMI „50 godina s Vama“. Program izložbe vodila je gospođa Katarina Drpić, a u glazbenom dijelu večeri  nastupala je pučiška mješovita klapa“Volat“ .  U uvodnom dijelu večeri ,s. Danijela Mihić predstavila je prisutnima karizmu djelovanja svoje Družbe u našoj Župi kroz područja rada sestara koja su na fotografijama prikazana.  Izložbu je otvorio župnik don Pavao Gospodnetić prigodnom riječi o sijaču koji sije sjeme.  U svojem izlaganju  istaknuo je da je ova izložba foto-spomen velike Božje sjetve koju je Bog po sestrama izvršio u ovoj župi.

Trećeg dana trodnevnice don Tonči Kusanović, bivši dugogodišnji župnik Pučišća u svojoj propovijedi objasnio je značenje naziva Sestre Služavke Malog Isusa i kroz svoje osobno iskustvo života u ovoj župi istaknuo vrijednost njihovog postojanja među nama. Nakon sv. Mise održan je glazbeno-scenski recital u kojem su sudjelovali mali i veliki župni zbor. Recitalom se prisutnima na poseban način dočarala slika dolaska sestara  vaporom u pučišku luku i brojnih vjernika koji su ih na rivi s nestrpljenjem dočekali. U recitalu je oživljen lik tadašnjeg župnika don Petra Eterovića na čiji su poziv sestre i došle u župu kao i lik majke Maristele Goić  koja se je odazvala don Petrovu pozivu  i poslala sestre u župu. U daljnjem dijelu prikazano je  pedesetogodišnje služenje sestara Župi kroz poučavanje djevojaka u krojenju i šivanju, domaćinstvu, njegovanju starih i nemoćnih te bogatom župnom pastoralu. Recital je završio pjesmom zahvale sestrama koju je za ovu prigodu napisala na čakavici Zorana Geržinić , a izveli su je naši najmlađi župljani. Pri kraju  programa prisutnima su se prigodnim riječima obratili msgr. Nikola Eterović, provincijalna glavarica s. Anemari Radan i župnik don Pavao Gospodnetić. Tom prigodom , župnik je istaknuo kako jedna od sestara iz pučiške zajednice, s. Gordana, ima još jedan veliki razlog za slavlje. Naime, s. Gordana je 14.08. u Livnu proslavila 50 godina polaganja zavjeta . Zato joj  je župnik u ime cijele  župe čestitao i uručio buket od 50 ruža. Pri kraju programa  vrijedni  župljani su na trgu pred župnom crkvom  priredili pučko slavlje za sve prisutne uz kolače , piće i zvuke pučiškog puhačkog sastava „Brassčuta“.

Središnje slavlje bilo je u nedjelju. Euharistiju je predvodio  nadbiskup msgr. Nikola Eterović uz koncelebraciju nekoliko bračkih svećenika. Slavlje su svojom nazočnošću uzveličale  pristigle sestre iz drugih zajednica i nekoliko njih koje su ranije bile na službi u Pučišćima. U svojoj propovijedi nadbiskup je istaknuo kako moramo zahvaliti Gospodinu na tolikim darovima u životu redovnica, na njihovu radu u katehezi, u vjeronauku, u radu s mladima, njegovanju starica i domaćinstvu, pomaganju župniku , ali i cijeloj župnoj zajednici.“Bile su na visini zadatka“, istaknuo je nadbiskup,“često nevidljive, ali uvijek spremne odgovoriti na mnoge izazove.“ Nadalje, nadbiskup nas je  pozvao na molitvu da našim sestrama udijeli novih redovničkih zvanja, a sestre potaknuo da nastave svoje djelovanje istim zanosom, istom ljubavlju kao i u najljepšim godinama njihovog odgovora Isusu na redovnički poziv. Kraj misnog slavlja odjeknuo je svečanim Tebe Boga hvalimo. Produžetak slavlja nastavljen je zajedničkim blagovanjem sestara, svećenika, župnog zbora , PMI i načelnikom Općine Pučišća gospodinom Marinom Kaštelanom.

Velika hvala župniku don Pavi Gospodnetiću čijom je inicijativom i  pokrenuta ova Proslava na radost sestara Gordane, Apolonije i Danijele, ostalih sestara Družbe i cijele župne zajednice.

 PMI Pučišća                                          

  Vijesti - Sve