Proslavljen blagdan Nevine dječice – Patron samostana „Egipat“ u Sarajevu

Proslavljen blagdan Nevine dječice – Patron samostana „Egipat“ u Sarajevu

Subota, 29. 12. 2018.

Na blagdan Nevine dječice, 28. prosinca 2018 god. sestre Služavke Malog Isusa svečano su proslavile patron samostana „Egipat“ u Sarajevu.


Slavlje je započelo već ujutro molitvom časoslova i nastavilo se svečanim doručkom u sestarskoj blagavaonici kojem su prisustvovali uz sestre iz samostana „Egipat“ i djecu iz „Stadlerovog Dječjeg Egipta“ i naši veliki prijatelji i dobročinitelji, obitelj Bergamaschi koja je za tu prigodu došla u Sarajevo sa svojim župnikom vlč. Francom Santambrogiom iz mjesta Caronno Pertusella blizu Milana. Sveto euharistijsko slavlje u samostanskoj kapeli predvodio je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto u zajedništvu sa savjetnikom Apostolske nuncijature u BiH mons. Henrykom M. Jagodzinski i vlč. Francom Santambrogio. U prigodnoj propovijedi je mons. Pezzuto pozvao sve nazočne da poput nevine dječice budu jednostavni u svjedočenju za Krista. Podjelio je sa nama tri točke koje je htio sebi ali i nama prisutnima staviti na srce: 1) „Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko“ (Mt 18,3). U ovom odlomku Svetog pisma Isus nas upravo poziva da budemo ponizni i jednostavni kao djeca, koja ne kompliciraju ništa, koja vole svim srcem. 2) Svjedočanstvo – mons. Pezzuto nas je ovdje pozvao da više svjedočimo za Krista u svom životu. I to više djelima nego riječima, jer svi mi znamo lijepo pričati, ali po djelima se prepoznaje koga nosimo u srcu i kome pripadamo.
3) Ljubav i radost – danas često vidimo ljude koji nemaju ljubavi jedni za druge, nemaju radosti. Među njima su i svečenici, redovnici i redovnice. Razlog takvom stanju mons. Pezzuto pronašao je nedostatku vremena koje bi trebali provoditi s Isusom, u molitvi. Duša koja dovoljno vremena provodi u molitvi, pred Presvetim Oltarskim Sakramentom ispunja se božanskom ljubavlju i zrači radošču koju samo Gospodin može dati, rekao je mons. Pezzuto. Na koncu svete Mise pozvao je prisutne da mole zagovor Nevine dječice kako bi i mi poput njih mogli hrabro svjedočiti za Krista u svom svakodnevnom životu, kako riječju tako i djelom. Liturgijsko pjevanje animirale su sestre i djeca iz „Stadlerovog dječjeg Egipta“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

U zajedništvu sa sestrama iz samostana sv. Josipa iz Viteza, Nadbiskupije i Apostolske nuncijature, te nečakinjom Apostolskog nuncija, gospođom Emanuelom, slavlje je nastavljeno u sestarskoj blagavaonici uz pjesmu i druženje oko obiteljskog stola. Kao i svake godine za blagdan Nevine dječice, i ove godine je sve uzvanike dočekao raskošni švedski stol sa raznim delicijama koje je za tu prigodu pripremio gosp. Grizelj sa svojim timom, restorana Lav iz Sarajeva.

Sveta Nevina dječice, molite za nas, zagovarajte nas kod novorođenog Kralja naših duša, kako bi i mi bili spremni iz ljubavi prema Njemu, umirati sebi svakog dana te tako postajati sve sličniji Njemu.

s. M. Pia Pilić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve