Sudjelovanje Sestara na XXVIII. redovničkim danima

Sudjelovanje Sestara na XXVIII. redovničkim danima

Subota, 15. 9. 2012.

ZAGREB: U  zagrebačkoj Dubravi u dvorani samostana franjevaca  provincije Uznesenja Marijina (Hercegovačke provincije), održani su Redovnički dani na temu: "Važnost i uloga žene u prenošenju vjere". Redovničke dane je otvorio o. Vinko Mamić, OCD, predsjednik HKVRPP-a. Prvo predavanje održao je dr. Stipe Jurić, OP, profesor Svetog pisma na Papinskom sveučilištu sv. Tome Akvinskog u Rimu na temu: "Žene u traženju svojih vlastitih korijena u biblijskoj tradiciji“. Euharistijsko slavlje predslavio je pomoćni biskup zagrebački, mons. Valentin Pozaić. Popodnevno predavanje održala jedoc. dr. s. Nela Veronika Gašpar, FDC koja je izlagala o redovničkim karizmama u navještaju vjere.


Drugog dana, dopodnevno predavanje održala je dr. Tanja Baran, novinarka i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić". Novinarka Baran govorila je o ulozi ženi i njezinom javnom svjedočenju vjere u Crkvi i hrvatskom društvu. Misno slavlje predslavio je mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života. U popodnevnom dijelu programa održan je okrugli stol na kojem su sudjelovali  biskup Mate Uzinić, dr. s. Nela Veronika Gašpar, prof. Ljilja Vokić ravnateljica VII. gimnazije u Zagrebu te Ksenija Abramović, vlasnica Galerije hrvatske sakralne umjetnosti "Laudato". Moderatorica rasprave bila je dr. Tanja Baran.

Na Redovničkim danima sudjelovale su naše sestre iz Vrhovne Uprave na čelu s č. Majkom s. M. Radoslavom Radek i s. M. Katarinom Penić-Sirak, provincijalnom glavaricom sa sestrama iz samostana "Betlehem" na Kraljevcu i "Antunovca" u Novoj vesi  te Vojnog ordinarijata.

Kao žene redovnice usudimo se djelotvornom vjerom poticati jedni druge i svjedočiti je ovome svijetu. 

  Vijesti - Sve