Susret sestara juniorki SMI u Vitezu

Susret sestara juniorki SMI u Vitezu

Ponedjeljak, 1. 3. 2021.

U Domu Sv. Josip u Vitezu održan je u nedjelju 28 veljače 2021. susret sestara juniorki Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije. Susret je započeo u podne zajedničkim ručkom i druženjem kod obiteljskog stola. Uz tjelesnu okrjepu, kod obiteljskog smo se stola krijepile izmjenom iskustava o životu i radu u različitim službama. Susret je organizirala učiteljica juniorki s. M. Ljilja Marinčić, a sudjelovale su sve četiri sestre juniorke: s. M. Nikolina Džavić, s. M. Rita Oborović, s. M. Mihaela Martinović i s. M. Pia Pilić,

Nakon ugodnog druženja i okrijepe sestre su juniorke zajedno sa s. Ljiljom prešle na radni dio sastanka. Tema prvog dijela susreta bila je djelovanje sestara Služavki Maloga Isusa na „Polju svete Filomene“ i na „Dolorozi“ u Čardaku. Ova tema bila je priprema za skoro slavlje Dana Provincije, koje će se slaviti u Čardaku početkom svibnja ove godine. Svaka je od sestara istaknula što ju je najviše dotaklo u životu privih sestara koje su živjele i djelovale na tim iznimno zahtjevnim ekonomijama Družbe na kojima su mnoge sestre zbog teških poslova, gladi i bolesti izgubile svoje mlade živote kako bi prehranile sarajevsku siročad i siromašne starice. Pri koncu su zaključile da su životi prvih naših sestara istinski primjer i poticaj svakoj Služavki Malog Isusa današnjeg vremena.

U drugom djelu juniorskog susreta sestra je Nikolina Džavić izložila razmišljanje na temu „Evanđeosko siromaštvo“ iz VII. poglavlja Konstitucija i Direktorija Družbe sestara Služavki Maloga Isusa. U svom je osvrtu na zavjet siromaštva sestra Nikolina podsjetila kako Konstitucije naglašavaju da redovnice slobodnom odlukom javno priznaju Boga kao njihovo najveće dobro. Iz ljubavi prema Bogu odriču se zemaljskih dobara i slijede život Isusa Krista. Cijela Družba i svaka sestra nastoje biti siromašne stvarno i u duhu. Zato je potrebno da se srcem ne prianja ni uz ono što je sestrama dopušteno i dano na uporabu, nego da srcem uzdignutim Bogu i vođene Duhom Svetim nastoje steći što savršeniji oblik krjeposti siromaštva. Na koncu je s. Nikolina priopćila rezultate ankete koju je napravila među studentima na Teološko-katehetskom institutu u Mostaru s kojima je razgovarala o tome kako laici danas vide življeno siromaštvo Bogu posvećenih osoba. Sestre juniorke su potom sa sestrom magistrom otvoreno razgovarale o izazovima s kojima se susreće zavjet siromaštva danas, u ovom svijetu materijalizma i hedonizma. Zaključile su kako je najvažnije krenuti od sebe i zaista se zapitati dali imam slobodno srce, od svih zamamnosti i mode svijeta, dali svoje nutarnje praznine punim materijalnim dobrima ili ih predajem Gospodinu da ih on ispuni svojom ljubavlju i milosrđem.

s. M. Pia Pilić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve