Susret u Vepricu

Susret u Vepricu

Subota, 6. 4. 2019.

U srijedu 3. travnja 2019.  u Marijanskom svetištu u Vepricu održana je duhovna obnova za sestre  koje rade s bolesnicima. Susret smo započele u 9 i 30 sati ispred Gospine špilje pjesmom i molitvom utječući se zagovoru Majci Mariji, Gospi Lurdskoj.


U svetištu nas je pozdravio don Mijo Šurlin, upravitelj svetišta. Prije sv. mise, zajedno smo molile Gospinu krunicu. U kapelici pokraj špilje u 11 sati sv. misu je slavio don Mijo. U svojoj propovijedi, na temelju Ivanova evanđelja,  govorio nam je o Isusovu odnosu s Ocem te je istaknuo da je to odnos zajedništva, prijateljstva i ljubavi. Otac ljubi Sina i sve ostalo što je po Sinu stvorio i uzdržava u postojanju. Bog je čovjeka stvorio na svoju sliku. Čovjek je jedini pozvan da spoznajom i ljubavlju dijeli Božji život. Pali anđeo u liku zmije htio je tu sliku, koju je čovjek imao na početku, uništiti. Tragedija toga je da je čovjek posumnjao u Božju dobrotu i ljubav i počinio   grijeh. Čovjek pokušava sama sebe ostvariti i spasiti izvan Boga. Kada  čini grijeh udaljuje se od Boga jer grijeh narušava odnos prema Bogu i ljudima. Potrebno je po vjeri prihvatiti Sina Božjega i biti u zajedništvu s njim. Zatim je potrebno ne samo ne činiti zlo, kako nas uči Dekalog, nego ne činiti ni ono što je privid dobra.

Kad je Isus poučavao svoje učenike kako će mnogo trpjeti i biti odbačen od starješina i glavara svećeničkih, Petar ga je odvraćao od njegove muke i trpljenja u čemu je u pozadini stajao Zli koji odvraća čovjeka od Božjega puta i Božje volje. I u našem životu, kad se nađemo u situacijama koje su za nas dramatične i teške i koje ne možemo razumjeti potrebno je spoznati i prihvatiti da je to što je Bog dopustio upravo za naše dobro i spasenje kako bi nas pročistio i preobrazio na svoju sliku.

 Na Kalvariji je Marija trpjela neizmjerne boli zbog dramatičnosti događaja dok je gledala svoga Sina na križu. Predana u volju Božju ona je znala da se po žrtvi njezina Sina  na križu ostvaruje otkupljenje svih ljudi.

Nakon svete mise bio je ručak. Poslije toga smo pohodile Isusa u kućnoj kapelici i pošle u dvoranu za predavanje gdje nam je don Mijo ukratko protumačio mozaik p. Ivana Rupnika. U kućnoj kapelici je mozaik Milosrdnog Isusa na kojemu je Krist prikazan kao onaj  koji je snažan jer sama sebe, svoju volju, spremno i rado u ljubavi prinosi svome Ocu na križu za spasenje svih ljudi. Bijela haljina kojom je Krist zaogrnut predstavlja Krista svećenika. Na mozaiku su iznad Krista tri obojena kruga. Prvi krug je crvene boje i označava Oca nebeskoga. Drugi je krug bijele boje i označava Duha Svetoga. Treći krug je plave boje i označava Isusa Krista.
Poslije toga ostale smo u tišini, sabranosti, i molitvi u svetištu.

U 15 sati zajednčki smo molile križni put hodajući od postaje do postaje.

Zahvaljujemo Bogu i Majci Mariji na udijeljenim milostima u njezinom svetištu. Zahvaljujemo don Miji Šurlinu na iskazanoj nam dobrodošlici.

Zahvaljujemo s. Karmen Žuljević koja je organizirala ovaj susret i omogućila nam da se duhovno obogatimo.

S. Natanaela Marinčić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve